CHP lider Kemal Kılıçdaroğlu partisinin grup toplantısında konuşuyor.

Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanı adaylığını değerlendiren Kılıçdaroğlu, "Siz cumhurbaşkanı adayı olamazsınız" dedi.

"Yalan söyleyenden cumhurbaşkanı adayı olamaz" diyen Kılıçdaroğlu, "Adamın hayatı yalan üzerine inşa edilmiş. Saygınlığını yitiren birisinden cumhurbaşkanı adı olmaz. Bugün cumhurbaşkanlığı adaylığını açıklayan Erdoğan'ın ne doğuda ne Batıda saygınlığı vardır" dedi. 

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satır başları şöyle:

Bir kuvvetler ayrılığı ilkesine inanmayan birisinden cumhurbaşkanı olamaz, böyle bir aday çıkmaması lazım. Yasama organı "Parlamento benim için ayak bağıdır" diyorsa birisi onun aday olmaması lazım. Vatandaşına tokat atan, derdini anlatmak isteyen çiftçiye "Al ananı da git" diyen birisinden cumhurbaşkanı adayı olamaz. Rezil oluruz dünyada. Sizden bizden ayrımı yapan cumhurbaşkanı adayı olamaz.

Gençlere seslenirken "kininizi unutmayın" diye öğütlerde bulunan birisinden cumhurbaşkanı adayı olamaz. Hukukun üstünlüğüne inanmayan, adalet duygusu gelişmemiş birisinden cumhurbaşkanı adayı olamaz. Adalet çok soylu bir kavramdır. Adaleti ayak bağı görüyorsanız zaten siz cumhurbaşkanı adayı olamazsınız. Bunlar olduğu takdirde sorun yaşanır.

Kadın erkek eşitliğine inanmayandan cumhurbaşkanı adayı olamaz. Kadın köyde çalışıyor mu? Çalışıyor. Karadenizde o yiğit kadınlar çalışıyorlar. Kadın da evi için çalışıyor, erkeklerden daha fazla çalışıyor. Şehre geldiğimiz zaman kadın erkek eşit değil. niçin? Bu anlayışta olan birisi cumhurbaşkanı adayı olamaz. Yalan söyleyen ahlaki değerleri yüksek olmayan birisinden cumhurbaşkanı adayı olamaz.

'YALAN SÖYLÜYOR'

Eğer birisine siz yalan makinası gibi diyorsanız o da size evet yürüyen yalan makinasıyım diyorsa, ondan cumhurbaşkanı adayı olamaz. Düşünün bir cumhurbaşkanı adayı çıkıyor, halkı birbirine düşürmek için camide içki içildi yalanını söylüyor. Bir başka yalan, Kabataş iskelesinde 40-50 kişi, afedersiniz 140-150 kişi birden saldırdı diyorsanız böyle bir adamdan cumhurbaşkanı adayı olamaz. Ne demişti? Cuma günü yayınlayacağız demişti 53 Cuma geçti ortada bir şey yok.

En son yalanı. Çıktı bir konuşma yaptı dedi ki, Gezi olaylarında bazı polisler gerçek mermiyle öldürüldü. Bir arkadaşımız da soru önergesi verdi. hangi polisler nerede öldü? Efkan Ala ölüm söz konusu değil dedi. Adamın hayatı yalan üzerine. Türkiye’de ve dünyada saygınlığı olmayan birisinden cumhurbaşkanı adayı olamaz.

'NE İTİBARI VAR'

Doğulu batılı hiçbir lider yalan söyleyen birisiyle aynı kareye girmek istemez. Bugün cumhurbaşkanlığını açıklayan Erdoğan’ın ne doğuda ne batıda itibari vardır. Hepsi dışlamışlardır. Anayasamızın değiştirilmesi dahi teklif edilemeyen maddesi var, Türkiye cumhuriyeti demokratik laik ve sosyal hukuk devletidir. Bir cumhurbaşkanının buna inanması lazım. İnanmıyorsa aday olmaması gerekir. Sanatı ve sanatçıyı dışlayan birisinden cumhurbaşkanı adayı olamaz. Eğer siz sanatı ve sanatçıyı küçümserseniz o zaman cumhurbaşkanı adayı olamazsınız. Olduğunuz takdirde bütün dünya sizi sanatçı düşmanı olarak görecektir.

Ve en önemlisi geçmişi şaibeli olan birisinden cumhurbaşkanı adayı olmaz. Düşünün, sizin artık gerçekleri söylemediğiniz, yalan ürettiğiniz, kişisel hırs ve kaprislerle özel servet edinmeniz, bunun belgelenmesi, bütün bilgilerin dünyanın önüne serilmesi sizin cumhurbaşkanı adayı olmamanızı gerektirir. Bakın demokrasilerin özünü uzlaşma oluşturur. Uzlaşma varsa demokrasilerde o demokrasiler kalıcıdır ve güçlüdür. Dayatma kültürü demokrasilerde yoktur.

'ŞAİBESİ YOK'

Benim dediklerimi yapacaksınız başka öneriler getirmeyeceksiniz derseniz demokrasiyi rafa kaldırmış oluyorsunuz. Biz CHP olarak büyük bir uzlaşmayı gerçekleştirdik. Her yurttaşın rahatlıkla oy vereceği bir aday belirledik. Şaibesi yok, bilgi birikimi var, dünyada tanınmışlığı var. Toplumun hiçbir kesimiyle ilgili negatif bir söylemi yok. Bir siyasal parti gözlüğüyle bakmadık. Bu benim cumhurbaşkanımdır parti olarak demedik. Eğer türkiye gerçekten demokrasiye bağlıysa, yolsuzluklardan illallah diyorsa, kendisine hakaret edenlerden illallah diyorsa şapkasını koyacak ve düşünüp sandığa öyle gelecek. Benim tek isteğim budur.

Cumhurbaşkanının yemini var. diyor ki, "Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız şartsız egemenliğini koruyacağıma…" Milletin egemenliğinden kendi egemenliği anlıyor. Daha önce buna ne demiştik? 40’ların Almanyası Führer düşüncesi. Devletin varlığı ve bütünlüğüyle ilgili onun ne düşündüğünü hepimiz çok iyi biliyoruz.

'KOMİK GİBİ GELİYOR DEĞİL Mİ?'

Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma… bu cumhurbaşkanı adayının bu ilkelere bağlı kalacağına kim inanıyor? Milletin huzur ve refahı ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerinden yararlanması ülküsünden ayrılmayacağıma… 14 yaşındaki çocuğu miting meydanlarında yuhatalatan birisi insan haklarından mı söz edecek?

Ve şöyle devam ediyor yemin maddesi. "Türkiye cumhuriyetinin şan ve şerefini korumak…" Komik gibi geliyor değil mi? Çuval geçirilen olayları biliyorsunuz değil mi? Sesi dahi çıkmadı. Gıkı dahi çıkmadı. Şimdi kalkmış yemin edecek. Bayrak indirildi yine tık yok. Yüceltmekle üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için… tarafsızlıkla yerine getirecekmiş… tarafsızlığına inanıyor musunuz?