CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Genel Kurulu’nda yapılacak İdlib konulu kapalı oturum öncesinde partisinin Meclis Grup Toplantısı’nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

27 Şubat'ta Suriye'de 33 askerin hayatını kaybettiği saldırı sonrası Rusya'yla 5 Mart'ta yapılacak görüşmeyi sert sözlerle eleştiren Kılıçdaroğlu, “Benim askerime mermi sıkan herkes benim düşmanımdır. Ben niye ayağına gideyim? Topuğunuz kıçınızda Putin'e koştunuz” dedi.

Kılıçdaroğlu, “Erdoğan bugün Meclis'e gelip bilgi vermiyor. Putin'e bilgi veriyorsun, Trump'a veriyorsun. Gelip neden TBMM'deki 600 vekile bilgi vermiyorsun. Milletvekillerinden mi utanıyorsun? Koşa koşa Putin'e gidiyorsun, 600 milletvekili var buraya gelmiyorsun. Neden arkadaş? Üstelik bu yaptığı anayasaya da aykırı” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satırbaşları:

"Bu grup toplantısı, benim için de zor olan bir grup toplantısıdır. Meseleyi nasıl anlatacaksınız, neler söyleyeceksiniz? Hepimizin yüreği kanıyor ve gelecek kaygısı yaşıyoruz. Türkiye iyi yönetilemiyor."

‘TÜRKİYE SIRADAN BİR COĞRAFYA DEĞİL’

Egemen güçlerin bu ülkeden nasıl kovulduğunu ülkeyi yönetenler biliyorlar mı? Defalarca uyardık, egemen güçlerin taşeronluğuna soyunmak en büyük tehlikedir derdik. Maşa konumuna Türkiye'yi sokmayın dedik. Defalarca söyledik, dilimizde tüy bitti.

‘HİÇBİR ZAMAN SURİYE’DEKİ REJİMİ SAVUNMADIK’

- Komşumuz bir ülkenin rejimini değiştirmek için çaba harcıyorsunuz. Sana ne kardeşim? Git uluslararası kuruluşlara, 'bunu kabul etmiyoruz'  dersin. Biz hiçbir zaman Suriye'deki rejimi savunmadık, savunmuyoruz da. İstiyoruz ki barış içinde yaşayalım. Arzumuz budur bizim."

-"Tek bir Mehmetçiğin tırnağı Suriye'den de, Libya'dan da İdlib'den de değerlidir" diyoruz.

KOMŞUDA YANGINA BENZİNLE GİTTİK

– Komşunda yangın çıkarsa, elinde bir kova suyla koşacaksın. Biz ne yaptık, komşuda başlayan yangına elinde bidon benzinle gittik. Doğruyu duymaya, doğruyu söylemeye tahammül edemiyorlar.

"BOP EŞBAŞKANLIĞI GÖREVİNİ SANA KİM VERDİ?"

Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın 'BOP Eşbaşkanıyız' açıklamasını hatırlatarak "San BOP'un eşbaşkanlığı kim verdi? Çık milletin önünde bunu açıkla. Ortadoğu'yu kan gölüne döndüreceksin diye sana talimatı kim verdi? Çık açıkla" dedi.

Erdoğan'ın daha önce dile getirdiği "Suriye'de bizi bir oyuna çekmeye çalışıyorlar" sözlerini hatırlatan Kılıçdaroğlu, "Ne değişti. Ne oldu da Suriye'ye girmeye karar verdin. Sana kim bu talimatı verdi." dedi.

Kılıçdaroğlu, Erdoğan'ın kendi sözlerini hatırlatarak Suriye'ye girme kararının ABD'nin önceki Başkanı Barack Obama'nın telkini ile alındığını söyledi.

Kılıçdaroğlu, "Suriye'nin parçalanması kimin işine yarıyor? Akıl var akıl. Aklını kiraya vermeyeceksin. Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihini bileceksin, Ortadoğu'yu bileceksin, Arap dünyasını bileceksin. Falih Rıfkı Atay'ın 'Zeytindağı Anıları'nı okuyacaksın" dedi.

27 Şubat gecesi İdlib'de hayatını kaybeden askerlerle ilgili açıklamayı Hatay Valisi'nin yaptığını hatırlatan Kemal Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Bu kadar önemli bir olay varsa, bu kadar şehidimiz varsa TBMM'nin toplanması lazım. Bunu asla siyasi polemik konusu yapmayacağız' dedik. Şehitler hepimizin şehidi. Bir tırnağına Suriye'yi değişmeyiz."

"KARDEŞİM SEN BENİ ARAYACAKSIN"

- Erdoğan'ın AKP'li vekillerle yaptığı toplantıda yaptığı açıklamaları anımsatan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Ekonomiden bahsetti, işsizlikten bahsetti, bir sürü şeylerden bahsetti. Tabii bir de benden bahsetti. Biz ne kadar sorumluyuz, beyefendi ne kadar sorumsuz. 'Kılıçdaroğlu beni aramadı?' diyor. Kardeşim arayacak olan sensin ben değilim. Arayıp ne olacağını izah edeceksin. Bir cumhurbaşkanı tarafsız olmazsa ülkeyi yönetemez.

-Konuşmayı duyunca kanım dondu. Bu nasıl vicdansızlıktır. Bu nasıl bir sorumsuzluktur.

- 'Şehitler tepesi asla boş kalmayacak' diyor. İnsanda birazcık vicdan olur. O gece on binlerce anne uyumadı. Çocukları Suriye'de olan, Irak'ta olan on binlerce askerin annesi o gece uyumadı, on binlerce baba o gece sabaha kadar uyumadı. Binlerce gelin uyumadı. 'Asker yolu gözlerim' diye bir türkü var.  Bunlar asker yolu gözlemenin ne demek olduğunu acaba biliyorlar mı? Ama o gece bu memleketin Cumhurbaşkanı yoktu. O gece bu memleketin bakanları yoktu, Özellikle de Milli Savunma bakanı  yoktu. Genelkurmay Başkanı yoktu. Neredeydiniz o gece? O gece sadece Hatay Valisi vardı. Ben bunları söylemeyeceğim de kahramanlık edebiyatı mı yapacağım?"

- "Bir yüzbaşının annesi, 'Bunları dile getirmezsen hakkımız helal etmem sana' dedi."

- Metehan'dan bu yana ordunun emir komuta zinciri bozulmamıştır. İlk kez 20 Temmuz sivil darbesinin ardından bozulmuştur. Bu ülkede artık hiçbir kuvvet komutanı genelkurmay başkanına bağlı değildir.

- Beyefendi o gece benim aramamı bekliyor. Ben seni niye arayacağım. Çık sen millete bilgi ver.

- O gece kimse çıkmadı sonraki gün de çıkmadılar. İki gün sonra Genelkurmay Başkanı tweet attı. Yeni öğrenmiş herhalde. Bu tablo Türkiye'nin iyi yönetilmediğini gösteriyor.

- Bunlar mı vatansever, bunlar mı Türkiye'nin çıkarını savunacaklar. Emperyal güçlerin maşası olanlar Türkiye'yi düzlüğe çıkaramazlar. Putin'e telefon eder, Merkel'e telefon eder, Trump'a telefon eder. Onlar gelip vururlar, kendisi ayaklarına koşar. Benim askerimi vuran kim olursa olsun benim düşmanımdır. Ben niye onların ayağına gideyim? Topuğunuz kıçınızda Putin'e koşuyorsunuz. Hiç kimse unutmasın, Mısır'daki sağır sultan da duysun. Biz saygı duruşu ve istiklal Marşı ile açtık. Çünkü biz Cumhuriyet Halk Partisi'yiz. Bizim vatan, bayrak sevgimiz lafla değildir. Lafla olmaz"

- Egemen güçler neden CHP'nin iktidar olmasını hiç istemezler. Çünkü bilirler ki CHP'ye onların istedikleri sözü geçiremezler. Çünkü CHP, Türkiye'nin çıkarını savunur.

‘BEN BUNA İSYAN EDİYORUM’

-  Zenginlere Sevda Tepesi, gariban çocuklara şehitler tepesi. Kahramanlık yapacağına sen gitsene! Hangi milletvekilinin, para babasının çocuğu İdlib'de? Saray sosyetesinin çocukları orada mı, herkes bedelli askerlik yaptı. Herkes eşit şartlarda askerlik yapacak kardeşim. Zenginin çocuğu ayrı, bakanın milletvekilinin çocuğu ayrı. Ben bunu kabul etmiyorum.

- Erdoğan'ın gittiği her yerde kefenle karşılayanlar vardı. 'Öl de ölelim' diyenler vardı. Onları yollasana şehitler tepesine.

- En acısı da Erdoğan'ın ÖSO'yu Kuvay-ı Milliye'ye benzetmesidir. Kendi ülkesi için savaşan para alır mı? Sen nasıl ÖSO ile  Kuvay-ı Milliye'yi bir tutarsın. Paralarını alamazlarsa bir gün durmazlar.

- Şeyh Edebali ne diyor, "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" Şeyh Edebali bilmiyor mu şehitler tepesini. Savaş kaçınılmaz olmadıkça cinayettir. Bunu kim söylüyor, bütün ömrü cephede geçen komutan söylüyor. Gazi Mustafa Kemal Atatük söylüyor.

BU NASIL BİR CEHALETTİR

Çanakkale ile İdlib bir tutulabilir mi? Bu nasıl cehalettir. Çanakkale vatan toprağıdır. İdlib vatan toprağı mı? Eğer Çanakkale ile  Suriye'de toprağı bir tutacaksan orası Süleymaniye Türbesi'dir. Orası vatan toprağıydı. Sen oradan bayrağı indirmedin mi? ne söylediğini bilmeyen garip bir adam.

- Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Çanakkale'de erlere dönüp  'Ben size ölmeyi emrediyorum' derken Saray'da mı oturuyordu? Cephedeydi. Conkbayırı'ndaydı, Anafartalar'daydı. Sen kim bana ders vermek kim? 33 şehidimiz var Saray'da toplananlar bana ders vermeye kalkıyor. Ne dersi, sen adını zor yazarsın."

"MECLİS BUNLARI GÖRÜŞMEYECEKSE NEYİ GÖRÜŞECEK"

-Biz dedik ki Meclis'i hemen toplayalım. Dediler ki 'Olağanüstü bir durum varmış gibi algılanır'. Olağanüstü bir durum yok mu? NATO acil toplandı, AB acil toplandı, BMGK acil toplandı. Biz bugün toplanıyoruz. Bunlarda  ahlak vicdan var mı?  Bunlar şehitten şehadetten ne anlar? Asker yolu gözleyen bir annenin dramını anlar mısın sen? Meclis bunları görüşmeyecekse neyi görüşecek. Biz bu Meclis'e neden 'Gazi Meclis' dedik?

- Erdoğan bugün Meclis'e gelip bilgi vermiyor. Putin'e bilgi veriyorsun, Trump'a veriyorsun. Gelip neden TBMM'deki 600 vekile bilgi vermiyorsun. Milletvekillerinden mi utanıyorsun? Koşa koşa Putin'e gidiyorsun, 600 milletvekili var buraya gelmiyorsun. Neden arkadaş? Üstelik bu yaptığı anayasaya da aykırı.

ASKERİ HASTANELER OLSA BELKİ YAŞAYACAKLARDI

- Tuttular askeri hastaneleri kapattılar. Askerler ihtiyaç var diyor. Eğer askeri hastaneler olsaydı belki o gece yaralanan askerlerin bir kısmı kurtulabilecekti.