Tarihî Gazi Hüsrev Bey Medresesi'ni ziyaret edip orduevinde Bosnalı şehitler için mevlit okuttu. Gazetecilerle sohbetinde ise CHP'yi anlattı. Tüzüğün ardından parti programını da yenileyeceklerini açıkladı. Avrupa'daki sol partilerin programlarını incelediklerini belirten Kılıçdaroğlu, sosyal demokrasinin artık 1970'ler çizgisinde savunulamayacağını vurguladı. "23 Nisan resepsiyonuyla başörtüsü sorunu aşıldı, memnunuz." yönündeki açıklaması hatırlatılarak, "CHP yeni bir makas değişiminde mi?" sorusuna ise şu karşılığı verdi: "Partiler kendilerini yenilemeli. Yoksa statükonun tutsağı olursunuz."

 

Bosna-Hersek'in başkenti Saray-bosna'daki temaslarını sürdüren Kemal Kılıçdaroğlu, Radon Otel'de Bosnalı ve Türk gazetecilerle bir araya geldi. CHP'nin tarihî dönüşümü gerçekleştirmesi gerektiğini ve son dönemdeki açılımlarla bunu yapmaya çalıştıklarını anlatan Kılıçdaroğlu, bu çerçevede parti programını da yenileyeceklerini kaydetti. CHP lideri, "Yeni CHP nasıl olmalı ona bakmalıyız. Kuzey ülkeleri, İsveç ve Norveç gibi ülkelerdeki sol partiler programlarını yeniledi. Diğer ülkelerin siyasi parti programlarını getirttik. Biz de yeni parti programı için çok geniş bir tartışma açmayı düşünüyoruz. Bu tartışmaya gazetecileri, akademisyenleri ve sivil toplum örgütlerini de katmak istiyoruz. Programın değişmesi ve daha kısa, net bir dille yazılması gerekir. 350 sayfa programı kim okuyacak?" diye konuştu.

 

Kılıçdaroğlu, Bosna Hersek'te dini ağırlıklı konuları içeren 2 günlük bir gezi programının nedenini merak eden gazetecilere, bir üniversitenin davetlisi olarak geldiğini, bu fırsatı kapsamlı bir programa çevirmeyi uygun gördüklerini söyledi. Bosna'nın özel koşullarına dikkat çeken Kılıçdaroğlu, Aliya İzzetbegoviç'in savaş sırasında dayandığı güçlere iyi bakılması gerektiğini vurguladı. Kılıçdaroğlu, "Burada Türklük ve Müslümanlık eşanlamlı olarak algılanıyor. Düşman olarak gördükleri gruplar, Boşnaklara Müslüman olduğu için 'Türk' diyor. Yani özgün bir sosyolojisi var." ifadelerini kullandı.

 

“TUTUKLU ARKADAŞLARIMIZ BİR HAFTA İÇİNDE ARAMIZDA OLUR”

Bosna-Hersek dönüşünde gazetecilere açıklamalarda bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, tutuklu vekillerin tahliyesi konusunda tartışılan formülle ilgili, "AKP son dakikada bir sorun çıkarmazsa, pürüz çıkarmazsa en geç bir hafta içerisinde sonuç alınacağını düşünüyorum. Yani milletvekili arkadaşlarımız bir hafta içinde aramızda olur." dedi. Kılıçdaroğlu, "Sayın Cumhurbaşkanı'nın da vakit geçirmeksizin yasayı onaylayacağını düşünüyorum. Onaylar ve sorun biter. Ben de Silivri'ye Sayın Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay'ı karşılamak için heyet gönderirim." ifadelerini kullandı.

 

Kılıçdaroğlu'na 23 Nisan resepsiyonunda başörtüsü sorununun çözülmesinden memnuniyet duyduğu yönündeki sözleri de hatırlatıldı. Gazetecilerin "CHP yeni bir makas değişiminde mi?" sorusu üzerine "Siyasal partiler kendilerini yenilemeli. Yoksa statükonun tutsağı olursunuz." diyen Kılıçdaroğlu, başörtülü birinin milletvekili seçilmesi durumunda Bülent Ecevit gibi tepki gösterip göstermeyeceği sorusuna da şu cevabı verdi: "Onu Türkiye'ye dönünce konuşuruz." CHP lideri, Türkiye'nin bütün meselelerinin getirip başörtüsüne takılmaması gerektiğini belirterek tüm partilerin inançlara saygı duyduğunu vurguladı. (zaman)