CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Elazığ'da katıldığı deprem sunum programında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

CHP'li belediyelerin depremzedeler için 50'den fazla TIR yardım gönderdiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, yapılan yardımların muhtarlar aracılığıyla vatandaşa dağıtılmasının doğru olacağını ifade etti.

Kılıçdaroğlu, yurttaşların "deprem vergileri nereye gitti?" diye sorduğunu anımsatarak, "Nereye harcandığını bilmek bizim hakkımız. Ben vergimi ödüyorsam devleti yönetenlere soracağım" dedi.

Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Belki anlattıklarını yeteri kadar kavrayamamış olabiliriz. Jeoloji dünyasının kullandığı dille bizimkinin arasında fark var. Liyakat nedir? Her işin uzmanına o işi vermek demektir. Yerin altından fay mı geçiyor, hareketli mi değil mi, biz bilemeyiz. Bunu bu iş için yıllarını veren uzmanlar verir.

Şu soruyu hep beraber kendi vicdanımıza sormak zorundayız. Uzun süredir depremler yaşanıyor, can ve mal kaybımız var. Can ve mal kaybı var, peki hangi önlemi alıyoruz? Önlemi almak başka, krizi yönetmek başka. Önlem almak bina yapacaksanız depreme dayanıklı olacak. Kriz yönetimi, deprem olur, o yaraları hızla sarmaktır. Bugün bizim yaptığımız önlem değil kriz yönetimidir. Önlemi Japonya almış. Önlem almadığımız için insanlar ölüyor.

17 yıl boyunca çocuklarımızı tabutlara gönderdik. Hepimiz vergi veriyoruz. Sanmayın ki sadece büyükler ödüyor. Çocuk doğduğu andan itibaren vergi öder. Bu vergilerle ne yaptınız dedim, kıyamet koptu. Arkadaşlar bu vergiyi vatandaş olan herkes ödüyor. Nereye harcandığını bilmek bizim hakkımız. Ben vergimi ödüyorsam devleti yönetenlere soracağım.

 "Hepimiz vergi veriyoruz. Sanmayın ki sadece büyükler ödüyor. Çocuk doğduğu andan itibaren vergi öder. Bu vergilerle ne yaptınız dedim, kıyamet koptu. Arkadaşlar bu vergiyi vatandaş olan herkes ödüyor. Nereye harcandığını bilmek bizim hakkımız. Ben vergimi ödüyorsam devleti yönetenlere soracağım. ‘Sen Van depreminde neler yaptığımızı biliyor musun?’ Biliyorum tabii. ’20 milyar dolar para harcadık.’ Ne zaman? İnsanlar hayatlarını kaybettikten sonra. Neden önce yapmadınız? Ben bu soruyu sordum. Kriz yönetmek ayrıdır, önlem almak ayrıdır.

ERDOĞAN'A ÇAĞRI

CHP Elazığ Milletvekili Gürsel Erol 'un "Elazığ acilen afet bölgesi ilan edilmeli" dediğini anımsatan Kılıçdaroğlu , "Ben buradan sayın Erdoğan 'a 82 milyon vatandaş adına sesleniyorum. Elazığ 'ın afet bölgesi ilan edilmesiyle ilgili bir teklif verdik. Siz vermek istiyorsanız, biz sizin teklifinizi destekleriz. Bakın çok açık, çok net, çok samimi ifadelerim bunlar" diye konuştu.