CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Afyonkarahisar'da düzenlenen CHP Belediye Başkanlar Çalıştayı'nda açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın damadı ve Hazine Bakanı Berat Albayrak'ın ekonomi yönetimini eleştiren Kılıçdaroğlu, "Bu sosyete damat tam 15 (ekonomi) paket açıkladı. Her paketin amacı şuydu: 'İşsizliği azaltmak'. Ama her paket açıklandı işsizlik arttı" diye eleştirdi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklaması şöyle:

Afyonkarahisar ülkemiz için önemli bir kent. Cumhuriyeti kuranların anısını taşıyan bir kent. Afyonkarahisar'ın tarihimizde büyük bir önemi var.

Bizim topraklarda güven duyulan insana özü ve sözü bir insan denir. Bugün Türkiye'nin en temel sorunlarından birisi siyasete duyulan güven. Güçler ayrılığı olursa devlet güven verir.

‘TEK ADAM REJİMİ ÜLKENİN İTİBARINI ZEDELEDİ’

Ben bir haksızlığa uğradım, mahkeme bana adil davranıyorsa ben o ülkede güven içinde yaşıyorum demektir. Güvensizlik üzerine sağlıklı politikalar inşa edemezsiniz. Bir kişinin sözleri mahkemede, yasama organında kabul görür ve bir sözü ile yürütme harekete geçerse güvensiz bir toplumda yaşanır

Ne oldu tek adam rejimine geçtiğimizden bu yana. Ülke binde üç büyüdü. Neden düştü? Türkiye hızla büyüyecekti sözde. Tek Adam rejimine geçtikten sonra Türkiye'nin milli geliri 135 milyar dolar düştü. Kişi başı gelir 9 bin dolara düştü. Soruyorum şimdi hangi vatandaşımızın evine yıllık 9 bin dolar giriyor. Demek ki size verilmesi gereken gelir başkalarına veriliyor, gelir dağılımında bozukluk var.

Bankalardaki mevduatın yüzde 51'den fazlası dolar. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Türk lirasına güvenmiyor, geldiğimiz nokta bu. Bunu tetikleyen tek adam rejimidir

‘YARGIYA GÜVEN YÜZDE 38’

Eskiden yargı bağımsızdır derdik. Bugün Türkiye'nin itibari tüm demokratik ülkelerde zedelenmiş durumda. Neden Türkiye Cumhuriyeti Devleti hukukun üstünlüğü konusunda geri gidiyor. Basın özgürlüğü konusunda da geriledik. Hapisteki gazeteci sayısı 134. yargının tepesindeki bir insan şikayatçi. Yargıya olan güven yüzde 38.

‘GAZİ MECLİS'İN YETKİLERİ ELİNDEN ALINDI’

TBMM, dünyada millî kurtuluş savaşını yöneten tek meclistir. Bu Meclis'in yetkileri elinden alındı. Kurumların birbirine olan güveninden söz edilebilir mi? Devletin kurumları kendi görevlerini yaparlar. Bu kurumların bağımsızlığına sıcak siyasi müdahale edilmez. Merkez Bankası'nın itibarı sıfırdır."

‘BİR AVUÇ TEFECİYE TÜRKİYE BÜTÇESİ TESLİM EDİLMİŞTİR’

Cumhuriyet kurulurken yapılan ilk işlerden birisidir Osmanlı'nın borçlarını ödemektir. Türkiye Cumhuriyeti talimat alma noktasına gelmiştir. Londra'daki bir avuç tefecisine Türkiye'nin bütçesi teslim edilmiştir. Ticari kredilere uygulanan faizlerin yüksekliğinden, Türkiye'nin üretimden kopma süreci ile karşı karşıyadır.

Güçlü devlet üreten devlettir. Her alanda üreten devlettir. Her alanda üreten devlet dünyada saygın devlettir. Tek adam rejiminde Türkiye üretimden koparılmaya başlandı. Bu güzel topraklarda tamamını üretip satmamız gerekirken çiftçimiz perişan halde. Tablo geriye doğru gidiyor.

‘BİR BAKKAL DAHİ YÖNETMEMİŞ SOSYETE DAMADA EMANET ETTİNİZ’

Bu topraklarda üretim satmamış gerekirken çiftçi perişan halde. Hani tek adam rejiminde bunlar düzelecekti. Bu devasa ekonomiyi, güçlendirilmesi gereken ekonomiyi bir bakkal dükkanını dahi yönetmemiş bir sosyetik damada emanet ettiniz. Baba- oğul devleti yönetiyor. Fakirlik yoksulluk bilmeyen birini getiriyorsunuz fakirlik sorununu çöz diyorsunuz. Haberi bile yok. Tek adam rejimi hanedanlık rejimidir. Örnek Türkiye Cumhuriyeti.

Bu sosyete damat 15 paket açıkladı. 10- 15 paket açıklandı işsizlik arttı. 15 milyon işsiz var. Başarısızlığı tescil edilmiş kişi hala o koltukta oturuyor. AK Partililere sesleniyorum. Senin de çocuğun işsiz. Sosyete damadın hiçbir derdi yok.

Karamsar tablo çizdiğimin farkındayım, bu karamsar tablodan birlikte çıkacağız. 2013 yılında kişi başına gelir 12 bin 400 dolardı. 11. Kalkınma Planı geldi Meclis'e. 2023'te 12 bin 484 dolar olacak. Bu neyi gösteriyor, 10 yılın heba edildiğini gösteriyor. Biz söylesek 'CHP doğruları söylemiyor' denecek. 4 dolar millî gelirde artış var. Tam bir faciadır, yıkım tablosudur. Bu yıkım tablosunu itiraf edenler de kendileridir.

Türkiye bu hale plansızlıkla, israfla geldi. Plansızlık ve israf birleşince savurganlık başladı. İsraf haramdır, bunlara göre helal. İtibar kul hakkı yememektir. İsrafın boyutları felakettir. Devlette liyakat kalmadı.