CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, AKP'nin referandum mitingleri nedeniyle başlayan Hollanda krizi ve referandum süreci ile ilgili açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘ana muhalefet Kandil’le hareket ediyor’ sözlerine yanıt veren Kılıçdaroğlu, “Madem ben Kandil'le hareket ediyorsam, neden beni 15 Temmuz'dan sonra saraya davet ettin? (Erdoğan) Benimle bir tartışma ortamı yaratmak istiyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın 'Er ya da geç Kemal gidicidir' sözlerini hatırlatan Çelik, referandumda evet çıkması durumunda Kılıçdaroğlu'na istifa edip etmeyeceğini sordu.

"Niçin istifa edelim? Biri bana bir gerekçe söyleyecek. Makul bir gerekçe ise biz de istifa ederiz" ifadelerini kullanan Kılıçdaroğlu, Hollanda'ya bakanların alınmamasına ilişkin ise, "Mağdur olan hükümet değil, mağdur olan Türk milleti" dedi.

Kılıçdaroğlu, Star TV'de Nazlı Çelik'in sorularını yanıtladı.

Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarından satır başları şöyle:

Hollanda ile krizin çözülmesi için devlet aklının hakim olması lazım. 'Ben asarım ben keserim' ile bu kriz çözülmez.

Bir bakan ekonomik yaptırımlar uygulamayacağız diyor. O zaman ne yapacaksınız? Siz Hollanda’daki vatandaşları Türkiye’ye mi alacaksınız? Bu davranış onların da huzurunu bozdu.

'AVRUPA HÜKÜMETLERİ 'EVET'İ DESTEKLİYOR'

Avrupa hükümetleri kesinlikle ‘Evet’i destekliyor. Bir ülkenin başbakanı gider de nasıl uçağını geri çevirirsiniz. Açıkça karşıtlık yaratmak istiyor.

Biz yurt dışına gitseydik kampanya yürütmeyecektik. Biz hiçbir zaman yurt dışında miting yapmadık. Kendileri yasa çıkartıyorlar kendileri uymuyorlar.

Bu olay Hollanda’da seçime gidenlerin de işine geliyor, referanduma giden AKP’nin de işine geliyor.

Bu ülkenin bir bakanı Hollanda’ya alınmamıştır. Bu çok vahim bir tablodur. Gereği neyse onun yapılması lazım.

Mağdur olan hükümet değil, mağdur olan Türk milleti.

Kendi ülkende hukuk arıyorsan oranın hukukuna da saygı göstereceksin.

Madem ben Kandil'le hareket ediyorsam, neden beni 15 Temmuz'dan sonra saraya davet ettin? (Erdoğan) Benimle bir tartışma ortamı yaratmak istiyor.

Neden vatandaşın evet demesi gerektiğini anlatacaksınız. Bakın ben neden hayır denmesi gerektiğini anlatıyorum ama onlar anlatamıyor. Anlatmak yerine ‘teröristler de hayır’ diyor dediler. Siz bu ülkenin insanlarına nasıl terörist dersiniz?

Cumhuriyet tehlikede. Rejim değişiyor.

Bizim cumhuriyetimizle Libya’nın, İran’ın, Suriye’nin cumhuriyeti aynı değil. Bizimki parlamenter demokratik cumhuriyet.

Bir devleti devlet yapan kurumlarıdır. Siz kurumların başındaki bütün kişileri bir kararnameyle değiştiriyorsunuz.

Bir partinin genel başkanı AYM’nin 15 üyesinden 12’sini tayin etsin mi etmesin mi? Orada adalet olur mu?

Ben başka siyasi parti lideri gibi koltuğa yapışıp ben gitmem demem. Biz başka partilere benzemeyiz. Biz Cumhuriyet Halk Partisi’yiz. Demokrasiye inanıyoruz.

15'inde Amasya mitingimiz var. Tüm Amasyalıları milli iradenin tecelli ettiği TBMM'ye sahip çıkmaya çağırıyorum.