Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, siyasetçilerin geçmişte yapılan hatalardan ders çıkarması gerektiğini söyledi.

 

Türkiye'nin huzura ihtiyacı olduğunu aktaran Kılıçdaroğlu, "Geçmişte yapılan tüm siyasi idamların birer cinayet olduğunu artık kabul etmemiz gerekiyor" dedi.

 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, vefatının 51. Yılında, 27 Mayıs darbesinin ardından idam edilen Adnan Menderes'in kabrini ziyaret etti. Genel Başkan Yardımcıları Gürsel Tekin ve Sezgin Tanrıkulu ile Anıt Mezar'a gelen Kılıçdaroğlu merhum Başbakan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan'ın kabirleri başında saygı duruşunda bulundu ve dua etti.

 

TÜRKİYE'NİN YENİ BİR İKLİME, BARIŞA VE HUZURA İHTİYACI VAR

Ziyaretin ardından basın mensuplarına açıklamada bulunan Kılıçdaroğlu, bir gazetecinin "Ezber bozmaya mı geldiniz?" şeklindeki sorusu üzerine, Türkiye'nin yeni bir iklime, barışa ve huzura ihtiyacı olduğunu söyledi. Geçmişte yapılan hatalardan politikacıların ders çıkarması gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Eğer ülkenin huzura ihtiyacı var diyorsak, bu ülkenin insanlarının huzura ihtiyacı var anlamı çıkar. Geçmişte yapılan tüm siyasi idamların birer cinayet olduğunu artık kabul etmemiz gerekiyor. Tarih böyle yazar. Bizim de bunu böyle kabul etmemiz lazım" dedi.

 

ARZUMUZ TOPLUMSAL BARIŞI SAĞLAMAK

27 Mayıs darbesinin ardından idam edilen Adnan Menderes ve arkadaşlarının ülkeye hizmet ettiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, idamlarının acısını ülkenin henüz üzerinden atmadığını söyledi. "Arzumuz toplumsal barışı sağlamak ve bu ülkeye huzuru yeniden getirmektir" diyen Kılıçdaroğlu şöyle devam etti: "Yeni bir iklime ihtiyacımız olduğunu özellikle ifade ettim. Biz bir toplumsal uzlaşma içinde barış içinde, bu ülkeye huzuru getirmek için elimizden gelen her türlü çabayı, katkıyı vermeye hazırız. Kişisel hiçbir çıkar peşinde değiliz. Bütün amacımız bu ülkede huzur olsun, barış olsun."

 

Siyasetin kin üzerine kurulamayacağını Kılıçdaroğlu, yaşanacak görüş farklılıklarının bir toplumun zenginliğini gösterdiğini ifade etti. Kılıçdaroğlu, ayrışmayı değil beraber olmayı ön plana çıkarmak için Menderes'in kabrini ziyaret ettiklerini belirtti.

 

'HUZUR İÇİN GEREKİRSE EZBER BOZARIZ'

Basın mensubunun 'Ezber bozmayı mı geldiniz?' sorusunu hatırlatan Kılıçdaroğlu şunları söyledi: "Eğer Türkiye'nin barışa ihtiyacı varsa, huzura ihtiyacı varsa ve bu bir ezber bozmakla gerçekleşecekse, evet ben buraya bir ezberi bozmaya geldim. Cumhuriyet Halk Partisi'nin Genel Başkanı olarak arkadaşlarımla beraber sade, elimizde birer çiçekle buraya geldik. Tarih bize ders verdi, dersimizi aldık ve öğrendik. Ders almaktan, öğrenmekten hiçbir zaman gocunmadık, hiçbir zaman acaba bize birileri bir şey söyler mi diye düşünmedik. Bu ülkenin dostluğa ve barışa ihtiyacı var. Bu ülkede kin ve nefreti eken hiçbir siyasi anlayış başarılı olmamıştır. Hep barış, huzur, dostlukla yola çıktık ve devam edeceğiz" dedi. Kılıçdaroğlu, Aydın Menderes ve Berin Menderes'in kabrini de ziyaret etti.