CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "13 yıldır demokrasimiz kan kaybediyor. Eğer Anayasa’ya göre seçilen bir kişi tanımıyorum diyorsa artık hepimiz şunu bilmeliyiz. Sivil bir darbenin ön hazırlıkları yapılıyor." ifadelerini kullandı.

Türkiye'deki yurttaşların borç batağında olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satırbaşları:

"Hepiniz bu büyük buluşmaya hoş geldiniz. Sizden sadece ama sadece bir isteğim var. Bu bir siyasal partinin toplantısının ötesinde Türkiye buluşmasıdır. Türkiye’nin içine girdiği çıkmazdan el ele nasıl çıkarabiliriz bunun toplantısı olacaktır.

Vatandaş ne ister? Adalet, iş, ahlak, iyi bir eğitim ister, işsizlik yoksulluk olmasın ister. iktidar vermeyorsa bunu vatandaşa anlatması gerekir.

Vatandaş vergilerin nerede kullanıldığının hesabını ister. Vatandaşa hesap veren iktidar saygındır. hesap vermek onurlu bir görevdir.

Hiç kimsenin etnik kimliği, inancı, yaşam tarzı dolayısıyla ötekileştirilmesini istemez.

Madem ki hep birlikte yaşayacağız uygarca yaşayacağız. Vatandaş bunu da istiyor.

Konuşmamı iki ana eksende yapacağım.

Türkiye 14 yılda ne hale geldi? İkinci bölüm bu tablodan nasıl çıkarız?

13 yıldır demokrasimiz kan kaybediyor. Eğer Anayasa’ya göre seçilen bir kişi tanımıyorum diyorsa artık hepimize şunu bilmeliyiz. Sivil bir darbenin ön hazırlıkları yapılıyor. Eğer bu gerçeği hafızalarımıza kazırsak Türkiye’nin hangi istikamete yol aldığını görürüz.

Eğer bir toplumda yolsuzluk yapmak, devlet malını çalmak günah bile sayılmıyorsa geldiğimiz sürecin daha iyi değerlendirilmesi gerekir.

Bu kadar haksızlık var, vatandaş neden itiraz etmiyor. Vatandaş akşam evine nasıl gideceğinin hesabını yapıyor. Vatandaş borç batağında. Öyle bir noktaya geldik ki. TV’den haberleri izlemiyorlar artık.

2002′de Başbakanlık’ın önünde yazarkasa atıldı, o döneme nazaran çok büyük bir işsizlik oranı var. Her 4 üniversiteliden 1′i işsiz. Bu bizim sosyal yaramız, 6 milyondan fazla işsizimiz var. 2015 karşılıksız çek tutarı 27 milyar 300 milyon lira, ticaretin içinde bulunduğu açmazı düşünün.

2002′de protesto edilen çek tutarı 800 bin iken 2015′te 10 milyon liraya yükseldi. Esnafın ensesinde boza pişiriyorlar kimse korkudan sesini çıkaramıyor, hadi onlar korkuyor da esnaf odaları başkanları neden ses çıkarmıyor? Korku dağları egemen ama korkunun ecele faydası yok eğer öleceksek yiğitçe öleceğiz.

2002′de icra dairelerinde ki dosya sayısı 8 milyon iken 2015′te 23 milyon 800 bine yükseldi, her iki kişiden birinin dosyası var.

Çiftçilerin 2002′de bankalara borcu: 5 milyar 200 milyon lira iken 2015′te 61 milyara yükseldi. 2 Trakya büyüklüğünde alan ekilip biçilmiyor, yeni politikalar yüzünden Türkiye saman ithal etmek zorunda kaldı. Bunların olduğu bir Türkiye’de ise ahlaki yozlaşma olur. Şimdi devleti soyanların hırsızlık yapanların devletin en tepelerine çıktığını biliyoruz, Türkiye’yi ilkel çağa çekiyorlar.

Uyuşturucu bağımlılığı 10 yaşına kadar düştü ama hala kalkmış diyor çocuklara bira veriliyor diye, birayı bırak artık okul bahçelerinde bonzai satılıyor! Gelecek kuşakları vaad ediyorsunuz ama önlem almıyorsunuz fakat bizim belediyelerimiz bu konuda çok büyük önlem aldı.

26 milyon kutu antidepresan satışı yapıldı, her 2 vatandaştan 1′i antidepresan kullanıyor. Sıfır terör diyip yola çıktılar her gün 1 şehit haberi alıyoruz. İktidar teröre yardım ve yataklık yapmıştır! İzlenilen yanlış politikalar yüzünden sadece komşularımızla değil tüm dünyayla aramız bozuldu.

Cumhuriyet tarihinden beri ilk defa 5 ülkede büyükelçiliğimiz yok. Eğer bir ülkenin cumhurbaşkanı kalkıp bir ülkenin cumhurbaşkanı hakkında açıklama yapıyor, 10 dakika sonra o ülkenin basın sözcüsü kalkıp o açıklamaları yalanlıyor ve bu benim ağırıma gidiyor.

Dün bir gazeteye daha kayyum atandı. Kararı veren hakim demokrasiye inanmayan hakimdir. Siyasi organın elemanıdır. Doğru haber yaptı diye gazeteciler hapse atılamaz.

‘Çocuklara bira veriliyor’ diyor. Biradan vazgeçtik okul bahçelerin bonzai satılıyor senin iktidarında. Uyuşturucu bağımlılığı yaşı düşüyor. Araştırma yapalım dedik. İktidar partisinin oylarıyla reddedildi önergemiz. Bonzainin peynir ekmek gibi satıldığı ülkede siz neyden bahsediyorsunuz."