Aralıksız 12 gün boyunca devam edecek olan bütçe görüşmeleri başladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin rüşvete faiz ödeyen tek ülke olduğunu belirtti.  

Meclis Genel Kurulu'nda Cumartesi ve Pazar günleri de dahil olmak üzere aralıksız 12 gün sürecek olan bütçe görüşmeleri başladı. Bugün bütçenin tümü üzerinde dört siyasi parti grubu ve hükümet adına konuşmalar yapıldı. Görüşmeler, Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın bütçe sunuş konuşmasıyla başladı. Ardından sırasıyla MHP, CHP, HDP ve AKP grupları adına konuşmalar yapıldı. 
 
Ağbal, AKP'nin iktidara geldikten sonra her alanda yapısal dönüşümü gerçekleştirdiğini savunarak, "Bu dönemde reel sektörün önünü açacak, rekabet gücünü artıracak, dünya ticaretinden daha büyük pay alarak küresel değer zincirinde ekonomiyi yukarıya çekecek reformlara imza attık" dedi.  
 
AĞBAL'A GÖRE BÜTÇE AÇIĞI DÜŞÜK SEVİYEYE İNDİRİLDİ
 
2016 bütçesinin ciddi açık vermesine rağmen hükümet olarak iktidara geldikten sonra kamu maliyesi alanında yapılan reformlarla bütçe açıkları ve borç stoklarının çok düşük seviyelere indirildiğini savunan Ağbal, şöyle dedi: "Türkiye'de ekonomide sağlanan istikrarın en önemli bileşenlerinden bir tanesi kamu maliyesi alanında sağladığımız istikrar ve sürdürülebilirlik olmuştur. 15 yıl önce iktidara geldiğimizde genel devlet açığının milli gelire oranı yüzde 10'nun üzerindeydi. 2016 yılında bu, yüzde 1,3'e kadar inmiş oldu. Yine, borç stoku 2000'li yılların başında olağanüstü ölçülerde milli gelire göre yüksek seviyelere çıkmıştı, yüzde 72'nin üzerinde bir borcun millî gelire oranı söz konusuydu. Burada da gerek ekonomik istikrarı sağlamış olmamız, gerek son 15 yılda yüksek büyüme oranlarımız sürekli bir şekilde gerçekleştiriyor olmamız borcun millî gelire oranını da olağanüstü ölçülerde azalttı ve Türkiye'nin bugün borcunun millî gelire oranı yani kamu borcunun millî gelire oranı yüzde 28,1'e kadar düşmüş oldu." 
 
CHP'DEN TEPKİ 
 
Ağbal'ın "Türkiye ekonomisi 2017 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 11,1'le büyük bir rekora imza attı" sözlerine CHP sıralarından Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, "Büyüyen kim? Yandaş zenginleri büyüdü, yandaş zenginleri. Çiftçi mi büyüdü, işçi mi büyüdü?" diyerek tepki gösterdi. 
 
2016 yılında bütçe açığının yaklaşık 29,9 milyar lira olarak gerçekleştiğini kaydeden Ağbal, 2017 yılı bütçe açığını 61,7 milyar lira olarak tahmin ettiklerini ileri sürdü.  Ardından MHP adına Grup Başkanvekilleri Erkan Akçay ve Erhan Usta konuştu. 
 
KILIÇDAROĞLU'DAN ERDOĞAN'A LOZAN TEPKİSİ
 
CHP adına konuşan Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Yunanistan ziyaretinde Lozan Antlaşması'nı gündeme getirmesini eleştirdi. "Hangi gerekçeyle Lozan'ı tartışmaya açıyorsun?" diye soran Kılıçdaroğlu, "Hangi bilgi birikiminle Lozan'ı tartışmaya açıyorsun? Lozan'ı tartışmaya açmadan önce şu diplomanı bir göster bakalım. Türkiye Cumhuriyeti'nin namusudur o namusudur. Benim ülkemin sınırlarını nasıl gider başka ülkede tartışmaya açarsın? Konuşuyorsun iç politika malzemesi yapıyorsun" ifadelerini kullandı. 
 
'RÜŞVETE FAİZ ÖDEYEN TEK ÜLKEYİZ'
 
ABD’de görülen Rıza Sarraf davasına da değinen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: "Türkiye ile İran arasındaki ticari ilişkiye hiçbir lafımız yok. Enerji ürünü almak zorundayız zaten. Ambargo uygulandı mı, evet uygulandı. Zarrab denen bir sahtekar geldi, 'Ben bu işin dümenini nasıl kırarım' dedi. Zarrab’a o dönem en büyük, en sert eleştirileri ben yaptım. Ne dediysem dava açtı. Hakkımda en çok dava açanlardan biri de Reza Zarrab’dır. Bu şarlatan rüşvetçi, dönemin üç bakanını ve bir kamu bankası genel müdürünü parayla satın aldı. 700 bin liralık saatler, ayakkabı kutuları, para sayma makineleri… Bunların hepsi gündemdeydi. Ve bu dosya kapandı.

ABD’de görüşülen davadan rahatsızım. Türkiye’de işlenen bir olayın kirlilik ABD’de temizlenmemeli. Burada, biz temizlemeliyiz. Bakın Binali Yıldırım’a açık ve net çağrı yapıyorum; gelin bu dosyayı yeniden açalım. Zarrab havuz medyasına çıkarıldı. Arkasına bu milletin namusu olan bayrağı, fon olarak koydular. Bakın MİT, dönemin Başbakanı’nı uyardı diyorum. Tekrarlıyorum, Zarrab’ın bakanlarla ilişkisi konusunda Erdoğan’ı uyardı MİT. 2013 yılında. Diyorlar ki, öyle bir rapor yok. Ben zaten rapor demiyorum, bilgilendirme notu diyorum. 3 sayfalık. Bakanlar bu devletin gizli bilgilerini üç kuruş para karşılığında Zarrab’a sattı. Bakın rüşvete faiz ödeyen tek ülke biziz. Tek ülke. Dünyada örneği yok bunun, hem rüşveti alacak, hem aktaracak hem de faiz alacak. Böyle bir adama şeref madalyası takmak lazım vallahi. A Haber’e, Sabah’a söyleyelim. Öyle ağrıma gidiyor ki, bu genel müdürü aldık Ziraat Bankası’nın yönetim kuruluna tayin ettik. Akıl alır gibi değil." 

DEMİRTAŞ BU YILDA GÖRÜŞMELERE DEĞİL

HDP adına konuşmayı Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, milletvekilleri Garo Paylan ve Bedia Özgökçe Ertan yapacak. 2017 bütçesi görüşmelerinde HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş'ın tutuklu olmasından dolayı grup başkanvekilleri bütçe üzerine konuşma yapmıştı.

O günlerde tutuklu bulunan 10 HDP milletvekilli Meclis'in en önemli yasama faaliyeti olan bütçe görüşmelerine katılamamıştı. Bu yılda 8 HDP'li milletvekili ile CHP'li bir milletvekili olmak üzere toplam 9 milletvekili tutuklu olmaları nedeniyle görüşmelere katılamıyor. AKP adına ise Grup Başkanvekili Mehmet Muş ve Cevdet Yılmaz konuşacak. Hükümet adına ise Başbakan Binali Yıldırım, konuşacak.