CHP Parti Meclisi (PM), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun çağrısıyla Mersin Milletvekili ve PM üyesi Fikri Sağlar gündemli olarak olağanüstü toplandı. Sağlar’ın sözlerini "tekzip" etmesine, haberde söylemediği cümleler olduğu savunması yapmasına karşın 38 kabul 19 ret oyla kesin ihraç talebiyle Yüksek Disiplin Kurulu’na sevk edildi.

Toplatının başında konuşan Kılıçdaroğlu’nun "Biz her şeyi biliyoruz. Bu partiyi karıştırmak amacıyla Saray’dan düğmeye basıldı, talimat verildi. Bunun üzerine bazı arkadaşlar bilinçli bazı arkadaşlar da bilinçsiz olarak bu projeye hizmet etti" dediği öğrenildi.

Cumhuriyet gazetesinden İklim Öngel'in kulis haberi şöyle:

Toplantıda savunma yapan Sağlar ılımlı bir konuşma yaptı. Hükümete yakınlığıyla bilinen Akşam gazetesinde çıkan manşete ilişkin Sağlar, "Haberi tekzip ediyorum" diyerek, haberde geçer bazı ifadelerin kendisine ait olmadığı savunmasını yaptı. Sağlar’ın bu sözlerine karşın toplantıda tepkiler sürdü. Bazı üyelerin ‘ihraç’ cezasının çok ağır olduğu ‘kınama’ veya ‘uyarı’ cezası olması gerektiğini söylediği öğrenildi.

Kılıçdaroğlu, "Bu süreçte parti içi konuların konuşulması yanlış. Önemli olan bir ‘hayır’ var. Hepimizin ortak sorumluluğu ‘hayır’ı çoğaltmak, azaltmak değil. Partiyi Türkiye’nin gündemine bu şekilde getirmek doğru değil. Cumhurbaşkanı’nın partisine üye olduğu gün bu tür şeylerin yapılmasını yadırgıyorum. Bu tür şeyleri doğru bulmuyorum. Bu bütünlüğü koruyacağız. Parti içi eleştirileri kabul ediyorum, önerilerinize açığım ama bu tür yöntemler parti için de Türkiye için de ‘hayır’ için de doğru olmamıştır. Erdoğan’ın partiye üyeliği tartışılmıyor böyle bir ortamda. Partinin programına, tüzüğüne herkes uyacak. Eleştiriyi ve tartışmayı haklı buluyoruz ama kamuoyunda partiyi tartışmayı hiçbir zaman doğru bulmadım" ifadesini kullandı.

BÖKE'YE AĞIR ELEŞTİRİ

Toplantıda Sağlar kadar önemli olan bir diğer isim de parti görevlerinden istifa eden Selin Sayek Böke oldu. Toplantıda ağır şekilde eleştirilen Böke’ye yaptıkları ve söyledikleri arasında fark olduğu, hatta bir üyenin "Sözde profesör" dahi dediği öğrenildi. Sert eleştirilerin ardından söz alan Böke’nin de kişisel tartışmalara girmeyeceğini söylediği, ancak düşüncelerini ‘şerh’ olarak yüksek sesle ifade ettiğini ve hiçbir şekilde dikkate alınmadığı konusunda şikayet ettiği belirtildi.

Böke’nin "İstifam bireyseldir. Sözcülükle ilgili sorunlar yaşadığım ve Genel Başkan’a saygı duyduğum için istifa ettim. Haysiyet cellatlığını kabul etkimiyorum. Sine-i millet tartışmasından sonra devam etmem yanlış olurdu. Devam etseydim koltuk sevdalısı olurdum ama ben makamlarımı terk ettim” dediği öğrenildi.

Öte yandan Böke’nin MYK’de "Farklı bir siyasi klik karar alıyor" dediği ve bunun üzerine toplantı salonunda tansiyonun yükseldiği kaydedildi. Böke’nin ayrıca en yüksek oyu alarak PM’ye seçildiğini ve mücadelesine devam edeceğini söylediği öğrenildi.

Toplantının başında konuşan Kılıçdaroğlu’nun ise "Biz her şeyi biliyoruz. Bu partiyi karıştırmak amacıyla Saray’dan düğmeye basıldı, talimat verildi" dedi. Bunun üzerine bazılarının bilinçli bazılarının ise bilinçsiz olarak bu projele hizmet ettiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, "Bu partiye, partiiçi demokrasiyi getiren benim, kimse kusura bakmasın. Bu partiyi korumak da benim görevim. Genel Başkan olmak isteyen varsa buyursun, hatta delegelerle buluşması için yardımcı olurum. Kendi cebimden para verir, salon tutarım. Ama hiç kimseye partiyi yıprattırmam" diye konuştu.

BAŞKA İSTİFA BEKLEMİYORUM

CHP’liler PM toplantısı öncesinde gazetecilere, Sağlar ve Böke’nin istifasına ilişkin konuştu. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Böke’nin istifasını “Yaşadıklarımızın hiçbiri sürpriz değil” diye değerlendirdi. Başka istifa olup olmayacağına yönelik de “Siyasette her şey mümkün hiç bir şey imkansız değil ama ben beklemiyorum” dedi.

Olağanüstü kurultay tartışmalarına “Öyle bir tartışma başlamadı ki bitsin. Bir iki kişi bir şey talep ediyor diye bu işler olmaz. Kurultayın toplanma şekli bellidir. 3 şekilde genel başkan toplar, PM toplar, seçimli isteniyorsa 650 imza ile toplanabilir” ifadelerini kullandı.

Bursa Milletvekili Erkan Aydın ise parti açısından olağanüstü bir sürece girildiğini belirterek, bunun olmaması gereken bir süreç olduğunu kaydetti. Aydın, "Taşıyıcısı olduğumuz yüzde 49’un bizden beklentisi çok daha farklıydı. Hepimizin şaşkınlıkla izlediği bir sürece geldik. Olağan kurultay takvimi açıklandı. Bu takvim işlerken tekrar bir kurultay daha yapıp altı ay içinde bir kurultay yapmanın doğru bir karar olacağını düşünmüyorum” dedi.