Referandum sonuçlarını değerlendirmek üzere CHP il başkanları Ankara’da bir araya geldi.

Hilton Otel’de yapılan toplantının açılış konuşmasını yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, referandum sürecinne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kılıçdaroğlu'nun değerlendirmelerinden satır başıları şöyle:

'TOPLUMUN YARISI ‘HAYIR’ DEDİ'

“Bütün baskılara rağmen direnen insanlarımızın başarısıdır ve onları saygı ile selamlamalıyız” diyerek halkın başarısına işaret eden Kılıçdaroğlu, 12 Eylül koşullarına benzer bir şekilde halk oylamasına gidildiğini belirterek, “O zaman yüzde 92 Evet demişti, şimdi toplumun yarısı hayır diyebildi. Bu demokrasi açısından geldiğimiz aşama açısından çok önemlidir” dedi.

'HİLEYİ YSK’DE YAPTILAR'

CHP’lilerin yüzde 97 oranında sandık ve ıslak imzalı sonuçlara ulaştıklarını belirten Kılıçdaroğlu bunun önemli bir başarı olduğunu dile getirdi. “Bizler sandıklarımıza sıkı sıkı sahip çıktık” diyen Kılıçdaroğlu, sandık güvenliğini sağladıklarını savundu. Kılıçdaroğlu, “Ama bir baktık ki, oylar sandıkta değil YSK’de çalındı” şeklinde konuştu. Kılıçdaroğlu, "Ağır konuştuğumu bu konuşmayı da onların hak etiğini biliyorum" ifadesini kullandı.

'VİCDANI OLMAYAN BİR GRUP YSK'DE KÜMELENMİŞ'

“Biz inancı olmayan vicdanı olmayan hakim olmayacağını düşünüyorduk. Ama bir baktık ki ahlakı olmayan vicdanı olmayan bir grup YSK’de kümelenmiş. Siyasi iktidar önünde eğilen kişilerden hakim olmaz onlar toplumun en zavalı kişileridir. Hakimin düğmesi yok ve önünü iliklemez. Ama YSK’de kümelenen bir grup hakimin cüppeleri var, düğmeleri var ilikliyorlar. Siz YSK’ye neden güvendiniz diyebilir toplum bize. Kanun maddeleri o kadar açık ki hukuk fakültesini, ilkokul bitirmeye gerek yok. Nohut kadar akıl varsa bu maddeleri anlar. Cüppe giyenler ve önlerini ilikleyenler bu maddeleri anlamazlıktan geldi.”

'DOĞUDA SEÇİM BİTTİKTEN SONRA KURAL DEĞİŞTİ'

Kılıçdaroğlu, mühürsüz oylara dikkat çekerek, bu yüzden “Mühürsüz seçim” dediklerini söyledi. “Bir baktık ki vicdan ve ahlak sahibi olmayan hakimler var” diyerek YSK’ye eleştirilerde bulunan Kılıçdaroğlu, YSK’nin 16 Şubat günü genelgesine dikkat çekerek, bu genelgede mühürsüz oyların geçersiz sayılacağına ilişkin karar olduğunu ve aynı konuda YSK’nin film yaptığını söyledi.

Kılıçdaroğlu, “Ama birileri araya giriyor, doğuda seçim bittikten sonra kural değişiyor” dedi.