CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Libya tezkeresinin görüşmeleri sırasında Twitter hesabından “Hükümete açık ve net çağrımızdır” başlığıyla açıklama yaptı.

Hükümetin deniz yetki anlaşması ve askeri işbirliği muhtırası imzaladığı Libya Ulusal Hükümeti’nin Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanındığını belirten Kılıçdaroğlu, “BM’nin 2259 sayılı kararı uyarınca uluslararası meşruiyeti olan bir hükümettir” dedi.

Libya’da iç savaşın sonlandırılması için Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün bölgeye gönderilmesi çağrısı yapan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

“Bu nedenle iç savaşın sona erdirilmesi ve ülkede akan kanın durdurulması amacıyla Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün vakit geçirmeksizin bölgeye gönderilmesi sağlanmalıdır. Türkiye, bölgede istikrarın sağlanmasına önayak olmalı, tüm diplomatik çabasını bu yönde ortaya koymalıdır.”

Kılıçdaroğlu, “Yemen bizim neyimize?” türküsünün yer aldığı bir video da paylaştı. Kılıçdaroğlu, videoda, şu ifadeleri kullandı:

“Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, Nutuk’ta ‘Yemen çöllerinde kavrulup yok olan Anadolu evlatlarının sayısını biliyor musunuz?’ diye sorar. Yemen türküsü her söylendiğinde gözyaşlarını tutamayan da odur. Yemen, Anadolu insanı için gidenin dönmediği kanlı bir coğrafya, ‘Gözlerim ağlıyor, yüreğim sızlar/Yemen’e gidene ağlıyor kızlar’ türküsü yakılan yüz binlerce şehit verdiğimiz acı bir diyardır. Yemen türkülerinin neredeyse tümünde, Yemen’e gönderilen vatan evlatlarının yaşadığı kötü tecrübeler vardır. Evlatlarının hasretini çeken, annelerin, babaların, sevdalıların hüznü, üzüntüsü ve endişesi vardır. Yaklaşık yüzyıl önce anneler, ‘Yemen bizim neyimize?’ diye sormuş, ‘Gitme Yemen’e’ türküsünü yakmıştır. Yüzyıl sonra annelerimize yeni Yemen türküleri yaktırmayın. Mehmetçiğimizi Libya çöllerinden uzak tutun.”