CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Ahmet Taner Kışlalı Salonu’nda “Çankaya’da Sandıklar Filizleniyor” toplantısında konuştu. Kılıçdaroğlu konuşurken slogan atan partiliye çok sinirlendi.

Kılıçdaroğlu, partisinin Ankara İl Başkanlığınca düzenlenen etkinlik öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, yeni anayasa çalışmalarında 59 maddede uzlaşma çağrısına ilişkin sorusu üzerine Kılçdaroğlu, 4 partinin, bu 59 madde üzerinde anlaştığına işaret etti.

GETİRİN O MADDELERİ ÇIKARALIM

"59 madde üzerinde mutabakat sağlanmışsa gelecek. Parlamentoda grubu olan partiler 59 veya 60 veya 65 madde üzerinde anlaşırlarsa getirirler biz de kabul ederiz" diyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

" Burada sorun AKP'nin samimi olmamasıdır. Samimi değil AKP. Çünkü başkanlık sistemini geriye çek, daha fazla maddede uzlaşırız dedik kendilerine defalarca. Hayır biz çekmeyiz diyorlar. Yani masadan kaçmak için fırsat kolluyorlar. Sayın Başbakan her seferinde getirin, uzlaştık, kabul edelim...Biz de diyoruz buyrun getirin, biz samimiyiz."

YÜZDE 1 ALAN BİLE

Daraltılmış ve dar bölge sistemlerinde, CHP'nin oylarının düştüğünün belirtildiği hatırlatılan Kılıçdaroğlu, değerlendirmesinin sorulması üzerine, Türkiye'deki demokrasi açığını yaratan sorunun, milli iradenin parlamentoya tam yansımaması olduğunu söyledi.

Kılıçdaroğlu, "Eğer bir siyasi parti yüzde 1 oy alıyorsa bir milletvekilini parlamentoya getirebilmelidir. Yüzde 10 seçim barajını kim getirdi? Askerler getirdi. Yüzde 10 seçim barajını kim savunuyor? Apoleti olmayan Başbakan savunuyor. Darbe hukukunu değiştirmeyecek miyiz? Değiştirelim. Bizim irademiz var mı, var. Kimin iradesi yok, AKP'nin. Neden darbe yasalarının arkasına saklanıyorsunuz? Hem milli irade diyeceksiniz. Kaç oy aldınız? Yüzde 49. Parlamentoda hangi oranda temsil ediliyorsunuz? Yüzde 65. Bunun adı oy hırsızlığı değil mi? Vatandaş gidecek a partisine oy verecek, b partisi milletvekili çıkaracak. Buna da milli irade diyeceğiz. Milli irade böyle bir şey değil" diye konuştu.

EN BÜYÜK ENGEL SEÇİM BARAJI

Türkiye'nin sorununun dar bölge, daraltılmış bölge olmadığını ifade eden Kılıçdaroğlu, Türkiye'de demokrasinin önündeki en ciddi engelin yüzde 10 barajı olduğunu dile getirdi.

Bunun ortadan kalkması gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Getirsinler yüzde 3 mü diyorlar 3 yaparız, 5 mi diyorlar 5 yaparız. Tümüyle mi kaldıralım diyorlar tümüyle kaldırırız. Hiçbir sorunumuz yok. Bakın biz ne kadar açık, ne kadar net, ne kadar tutarlı milli iradeyi savunuyoruz. Aynı şekilde sayın Başbakan ikircikli bir politika gütmesin, ben yine nasıl oy hırsızlığı yaparım, vatandaşın oyunu nasıl kendi partime mal edebilirim arayışı içine girmesin. Bu doğru değil. Biz bunu kabul etmiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

TDH KARARINA İLGİNÇ TEPKİ

Türkiye Değişim Hareketi'nin, Mustafa Sarıgül'ün, CHP'nin İstanbul adayı olması konusunda görüş bildirdiğinin belirtilmesi üzerine Kılıçdaroğlu, Türkiye Değişim Hareketi'nin, başka bir hareket olduğunu söyledi. Biz Cumhuriyet Halk Partisiyiz diyen Kılıçdaroğlu, "Bizim düşüncemiz belli, görüşlerimiz belli, bir siyasal partinin gösterdiği veya göstereceği aday konusunda bizim yorum yapmamız doğru olmaz" ifadesini kullandı.

Demokratikleşme paketine, parti içinden bazı isimlerin, yeterli tepki gösterilmediği için rahatsız olduğu iddialarının hatırlatılması üzerine ise Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Sadece bizim değil toplumun tepki göstermesi lazım, toplumun her kesiminden tepki gelmesi lazım. Çünkü bu bir demokratikleşme paketi değil demokrasiyle bu paketi yan yana getirmek en büyük ayıp orada zaten. 30 Eylül paketi, yani AKP seçime giderken 'ben kendi tabanıma hangi mesajları verebilirim' böyle bir paket. Bunu ciddiye alıp demokrasiyle yan yana getirmek asla doğru değil. Demokratikleşme paketini eğer siz getirecekseniz biz 17 maddeyi kamuoyuna açıkladık, ister Avrupaya gidin, İster ABD'ye, ister Japonya'ya gidin, hangi ülkeye giderseniz gidin, bizim 17 maddemizi bir siyasal parti liderinin önüne koyduğunuzda 'evet bu bir demokratikleşme paketidir' der. AKP'nin açıkladığı 30 Eylül paketini götürün, 'bu nedir' der."

VALİYE TEPKİ

Kılıçdaroğlu, gazeteci İsmail Saymaz'a hakaret dolu mail gönderen Eskişehir Valisi'nin normal bir ülkede hemen görevden alınacağını hatırlatarak 'Başbakan ise o vali iyi bir arkadaşımız dedi. Bu kadarına da pes' diye konuştu

SEN CHP'Lİ DEĞİLSİN

Kılıçdaroğlu daha sonra konuşma yapmak için kürsüye çıktı. Konuşması sırasında bir partili ısrarla slogan atınca Kılıçdaroğlu çok sinirlendi. Kılıçdaroğlu o partiliye 'Kusura bakma ama sen CHP'li değilsin. Genel başkan konuşurken tüm uyarılara rağmen ısrarla bağıran, saygı göstermeyen CHP'li değildir' diye kızdı. (Akşam)