Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Adana ve Mersin’de HDP’ye yönelik bombalı saldırlarla ilgili “Bunu yapanları bulması gereken hükümettir. Bulamıyorsa suç ortağıdır” dedi.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu Hürriyet Ankara Bürosu’nun ev sahipliğini yaptığı kahvaltıda seçim sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Okan Konuralp’in Hürriyet'te yer alan haberine göre, Kılıçdaroğlu’nun açıklamaları şöyle:

HDP’YE SALDILAR

“Parti teşkilatlarımızı uyardık. Son derece dikkatli olmalarını istedik. ‘Tavırlarınızda, söylemlerinizde sadece ve sadece CHP’nin seçim bildirgesini seslendirin’ dedik. Şahsımla ilgili olarak özel bir önlemimiz yok, korumalarımız ellerinden gelenin en iyisini yapıyor. Ki 100 tane koruma da olsa bana yönelik bir saldırı niyetleri varsa, onu her zaman yapabilirler.

“İki önemli kentte kalkar da bir siyasi partinin bürosuna bomba gönderirseniz, bu sıradan bir vatandaşın işi değildir… Bunu yapanları bulması gereken hükümettir. Bulamıyorsa suç ortağıdır.

SEÇİM GÜVENLİĞİ

“Seçim güvenliği konusunda endişe gerçeğe dönüşürse ciddi sorunlar çıkar. Bir şekilde iktidar sorgulanır, AKP sorgulanır, her şey sorgulanır. Seçimlerin güvenlik içinde yapılması lazım. Düşünün hâkim gözetiminde seçim yapıyorsunuz ve milyonlar ‘Seçim güvenli olacak mı olmayacak mı?’ diye kuşku duyuyor. Bu kuşku yargının ve YSK’nın iyi, doğru çalışmadığının göstergesi. Yani iktidar kendi sonuçlarını, düşündüğü sonuçları resmi olarak yansıtmaya çalışıyor; ama o kadar da ucuz değil. Biz de önlemlerimizi alıyoruz, o kadar da ucuz değil.

“YSK görevini yapmıyor, açıkça söyleyeyim. Zaten seçmenin güvensizliğinin nedeni de YSK’dır. Erdoğan çıkmış ortaya açıkça iktidarı savunuyor. ‘Efendim o sorumsuz. Biz ona bir şey yapamayız’ ne demek? Sorumsuz olması en büyük sorumluluğu gerektirir. Ben sana, ‘Ceza yaz’ demiyorum ki. Çıkıp uyaracaksın, ‘Sen cumhurbaşkanısın, yasaların dışına çıkamazsın. Seçim güvenliğini endişeye sürüklüyorsun’ demesi lazım YSK’nın.

MİT TIR’LARI

“CHP iktidarında Suriye sınırı eski haline dönecek, sınır güvenliğini sağlayacağız. Yasadışı yollardan sınır geçişlerine izin vermeyeceğiz. MİT TIR’ları da gidip gelmeyecek. Silah taşımayacaklar. Yani Yasin Aktay doğruyu söylüyor. Filmleri var, kamyonlardaki kasaların nasıl açıldığının, bombaların görüntüleri var. Ben de seyrettim. Dolayısıyla bunların gizlenecek bir yanı yok. Onun söylemesiyle de insani yardım olmadığı çıkıyor ortaya.”