CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Çin'e giderken uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Paris'te 3 Kürt kadının öldürülmesi olayının sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, olayı dikkatle izlediklerini belirterek, ''Sonuçta olayın aydınlığa kavuşturulmasını hep beraber bekliyoruz. Bu konuda asıl görev Fransız hükümetine düşmektedir. Olayın olduğu yer Fransız istihbaratının, polisinin sürekli gözetim altında tuttuğu bir yer olduğu biliniyor. O nedenle önümüzdeki süreçte bu olayın aydınlığa kavuşacağına inanıyorum'' dedi.

"HÜKÜMETİN KARARLILIĞI VARSA OLAY SÜRECİ AKSATMAMALI"

''Süreci etkiler mi?'' sorusu üzerine ise Kılıçdaroğlu, ''Önce olayın gerekçelerini bilmek gerekiyor. Bir infaz olduğu belli, ama hangi gerekçe ile yapıldı bunun ortaya çıkması gerek. Süreç kendi içinde gelişmeli, bir yerde bir cinayet oldu, infaz oldu. Dolayısıyla süreç aksadı diye bakmak doğru değil. Süreç kendi içinde, eğer hükümetin böyle bir kararlılığı varsa, kendi içinde yürümeli'' diye konuştu.

"SORUNUN ÇÖZÜLMESİNE KATKI VERMEK İSTİYORUZ"

Her toplumun yaşadığı sorunlardan kurtulması gerektiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, AKP'nin sorunun çözümü için girişimlerini ve tepkilerini şöyle değerlendirdi:

"30 yıldır bir sorun çözülemiyorsa bu sorunun çözümü konusunda, herkesin sorumluluk üstlenmesi gerekiyor. CHP olarak biz bu sorumluluğun bilincinde hareket ediyoruz. Sorunun çözülmesine katkı vermek istiyoruz, eğer çözülecekse 'niye çözüyorsunuz ?' diye tepki göstermenin hiç bir anlamı yok. Kendi insanınızı seviyorsanız, bu ülkede herkesin barış, huzur içinde yaşamasını istersiniz. Bizim beklentimiz ve talebimiz bu. 'Biz bu ülkeye barışı getireceğiz' derlerse biz bundan mutluluk duyarız.''

'ÇÖZÜM YAKIN DEĞİL'

''Süreçten umutlu musunuz?'' sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, ''Bu sorunu çözeceğiz herhalde bir gün'' yanıtını verdi.

''2013 olabilir mi?'' denilmesi üzerine ise Kılıçdaroğlu, ''Yakın olduğuna ihtimal vermiyorum. Nedeni de hükümetin elinde bu konuda bir strateji yok'' dedi.

Kılıçdaroğlu, ''Selahattin Demirtaş, sizin çıkışınızı çok cesur bulduğunu söyledi. 'Görüşme trafiği CHP'ye de açık olmalı' demişti. Bu yönde talep gelirse nasıl karşılarsınız?'' sorusuna, ''Biz o sürecin içinde olmak istemeyiz. O süreç bizim dışımızda bir süreç, onu yapan hükümet'' şeklinde yanıt verdi.

CHP NEYE KREDİ AÇIYOR?

''CHP tam olarak neye kredi açıyor ve ne kadar?'' sorusu üzerine de Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

''Hükümet, 'sorunu çözeceğim' diyor. Eğer sorunu çözeceksen, biz bundan memnunluk duyarız. Bunu ifade ettik, hükümete kredi açarken de 4 koşul ileri sürdük. O koşullar, millete hesabını veremeyeceğin angajmana girmeyeceksin, samimi olacaksınız, kişisel beklentiler olmayacak ve ana muhalefet partisine veya parlamentoya bilgi vereceksiniz. Bunları söyledik, bunları yaptığı takdirde, elbette ki o görüşmelerden bizim anlayışımıza uygun bir çözüm yakalanmışsa ona destek vereceğiz, odur. Ama boyutları belli olmayan görüşmelerin, içeriği belli olmayan bir konuda bizim kalkıp da yüzde 100 her konuda size destek vereceğiz, dememiz doğru değil.''

'SEN NİYE GÖRÜŞÜYORSUN?'

''Başbakan'ın Fransa Cumhurbaşkanı'na bir çağrısı oldu, 'teröristle ne görüşüyorsun açıkla' diye bunu nasıl değerlendiriyorsunuz'' sorusu üzerine de Kılıçdaroğlu, ''Valla Aziz Nesin olsa ona çok güzel bir yanıt verirdi. Kalkıyorsunuz, 'niye onunla konuştun' diyorsunuz. E sormaz mı yarın o 'sen kiminle konuşuyorsun' diye sormayacak mı? Ağzınızdan çıkanı, eyleminizin ne olduğunu düşünerek konuşacaksınız. Bir eylemde bulunmuşsunuz, görüşmeler sürdürüyorsunuz, öbür tarafa diyorsunuz ki 'niye görüşüyorsunuz'. 'E sen niye görüşüyorsun' diye sorarsa, ne yanıt verecek Sayın Recep Tayyip Erdoğan. Komedi yani'' yanıtını verdi.

"TOPLUMSAL UZLAŞMA SORUNUN ÇÖZÜMÜNDE KİLİT SÖZCÜK"

Kılıçdaroğlu, ''Bu olayın 30 yıldır silahla çözülmediğini herkes biliyor, kabul ediyor. O zaman bizim sorunun çözümüne yönelik farklı düşünceler oluşturmamız, yol haritaları belirlememiz gerekiyor. Biz bu yüzden toplumsal uzlaşmadan bahsediyoruz'' diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, toplumsal uzlaşmanın, oy çokluğu ile bir sorunun çözülmesi demek olmadığını ifade ederek, ''Sizden 3 kişi, bizden 3 kişi. Geldik yan yana neyi çözeceğiz. Ben merak ediyorum, neyi konuşacaklar? Toplumsal uzlaşma bu sorunun çözümünde kilit sözcüktür'' değerlendirmesinde bulundu.

"ÇÖZÜMÜN NE OLDUĞUNU BİLMİYORUK Kİ"

''Bundan İmralı sürecine desteğinizi devam ettirmiyor musunuz, diye anlamak mı lazım?'' denmesi üzerine Kılıçdaroğlu, ''Çözümün ne olduğunu bilmiyoruz ki'' yanıtını verdi. ''Bir temas başladı en azından'' denmesi üzerine ise Kılıçdaroğlu, ''O temas yeni başlamadı ki. Bana söyler misiniz bu temas kaç kez oldu. Kaç kez mektuplaşıldı, kaç görüşme yapıldı. Hepsi neyle sonuçlandı, fiyaskoyla'' cevabını verdi.

'BAKANLAR İSTİFA ETMELİ'

''Zonguldak'taki maden kazası ve sonrasında yaşanılanların'' hatırlatılması üzerine de Kılıçdaroğlu, ''Normal demokrasilerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile Enerji Bakanı'nın koltuklarından ayrılması lazımdı. Bir değil, iki değil, üç değil, dört değil, en az 6 kez o patlamanın olduğu maden ocağında 'burada uygun çalışma koşulları yoktur' diye tutanak tutuldu. Her seferinde bakanın önüne kondu o tutanaklar ama 'siz çalışmanıza devam edin' dendi. İşçiler yaşamını yitirdi, hesabını kim verecek?'' diye konuştu.

'ADAMCAĞIZ ÇALIŞIYOR'

İzmir'de bekçilik yapan kardeşinin sorulması üzerine ise Kılıçdaroğlu, ''Aman bu işi hiç sormayın, çalışıyor adamcağız emekli zaten'' dedi. (ntvmsnbc)