Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Hande Fırat’ın sorularını yanıtladı.

Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarından satır başları şöyle:

- Darbeyle ilişkili olanların ihracından daha doğal bir şey olamaz.

- Beştepe’deki zirvede “cadı avı” endişesini dile getirdim.

- Savcılar kamuoyu gözünde soru işaretleri yaratmamalı.

- Darbeciler hukuk içinde yargılanmazsa devletin darbecilerden farkı kalmaz.

- Siyasi partiler darbe girişimi sonrası özeleştiri yapmalı.

- Bir kişi cemaatten olduğu için devlette yükseliyorsa liyakat bozulur. Sınav sorularının çalınmasıyla ilgili dosyaların büyük kısmı kapatıldı.

- Cumhurbaşkanı aradı, darbeye karşı tavrımız için teşekkür etti. Olağanüstü bir durum olduğu için Beştepe’ye gittim. 4 siyasi parti liderinin de Beştepe’de olmasını isterdim. HDP liderinin de Beştepe’de olmasında yarar görüyordum. HDP’nin de olması gerektiğini Cumhurbaşkanı’na söyledim.

- Yargı bağımsızlığının önemini Beştepe’deki zirvede ifade ettim. Türkiye’nin en azından AB’deki demokratik standartları sağlaması lazım.

OHAL İZLEME KOMİSYONU OLUŞTURDUK

- Anayasa değişikliğinde sadece yargı ile ilgili düzenlemeler olacak.

- Hakimler veya savcılar tarafsızlıklarına gölge düşürmemeli.

- Darbecilerin yaptığı suç ama bir eri linç etmek de suç. Talimata uyan er ve erbaşı linç edenler de adalete teslim edilmeli.

- OHAL uygulamalarını izleme komisyonu oluşturduk.

- Umarım hükümet idam gibi bir çılgınlığa imza atmaz. Yargılamaların canlı yayınlanmasını isteriz. Hükümete çağrım duruşmalar canlı yayınlansın.

- Toplum gazetecileri darbeci kimliği yapıştırırsa çok büyük haksızlık olur. Balyoz’da haber kaynağını kimse sorgulamadı, hukuk çifte standardı kabul etmez. Balyoz ve Ergenekon davalarında pek çok masum insan büyük acılar çekti. Balyoz ve Ergenekon davalarında yargılananların itibarları iade edilmeli

İSTİHBARAT DEĞİL YÖNETİM ZAFİYETİ

- Cumhurbaşkanı’nın eniştesinden öğrenmesi devlette liyakatın çöktüğünü gösterir. Ortada istihbarat değil yönetim zafiyeti var.

- Devlette yeni bir inşa süreci başlamalı, eğitim sistemi çöktü. Eğitim sisteminden memnun olan anne baba yok. Çocuklar sorgulamayı öğrenmeli.

- Halkın direnme hakkını ilk dile getirdiğimde belli çevrelerden tepki almıştım. Darbe girişimi halkın direnme hakkının meşruluğunu bize gösterdi.

- Taksim mitingine destek veren bütün çevrelere teşekkür ediyoruz.

GÜLEN'İN İADESİ

- Bu örgütün siyasette ne kadar konuşlandığını bilmiyoruz. Siyasetin içinde de yapılanma var mı araştırılmalı.

- Bu girişim tümüyle Gülen örgütünün girişimi mi? Darbenin ayrıntılarını henüz bilmiyoruz.

- Gülen'in iade edilmesi lazım, aklanmak istiyorsa yargının karşısına çıkmalı. Gülen'in iade süreci için milletvekilimiz Oğuz Kaan Salıcı da ABD'ye gidecek.