CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 15 Temmuz darbe girişiminin ‘kontrollü’ yapıldığını belirtip “20 Temmuz’da gerçek darbe yapıldı” diye konuştu. 

Partisinin Meclis Toplantısı’nda söz alan Kılıçdaroğlu, gündemdeki anayasa değişikliğine gönderme yaparak, şu ifadeleri kullandı: 

“Rahmetli Ecevit’in başbakanlığında Anayasa’nın 38 maddesi değişti. Kavga oldu mu gerginlik oldu mu hayır. Partiler geldi konuştu ve değişiklikleri parlamentodan büyük bir uyum ile girdiler. 2010’dan sonra AKP tam tersini yaptı. Dayatma kültürüyle anayasayı değiştirmek istediler. Pensilvanya’dan o dönem dost şimdi düşman belledikleri kişi de demeçler veriyordu. Ve kendisi de, referandum sonucu onlara göre olumlu çıkınca, okyanus ötesine selam ve sevgilerini göndermişti. Sonra ne oldu yargı, terör örgütüne teslim edildi. 15 Temmuz kontrollü darbe girişiminden sonra, 20 Temmuz’da gerçek darbe yapıldı. 20 Temmuz’da hiç kimsenin unutmaması lazım. Parlamentodan OHAL yetkisinin alındığı tarih.”

"YENİKAPI RUHUNA İHANET ETMEYEN TEK LİDERİM"

‘Yenikapı ruhu’na ihanet etmeyen tek lider olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, o ruhu sonuna kadar savunduğunu da belirtti: “Kendi partilerinin mutfağında anayasa taslağı hazırladılar. ‘Camiye kışlaya adliyeye siyaset sokmayın’ dedik. Dün yayınlanan KHK ile kışlaya siyaset soktular. Mete Han’dan bu yana gelen emir komuta zinciri alt üst edildi.”

"YARGI SİYASİLEŞTİRİLECEK"

Anayasa değişikliğiyle ilgili sert eleştirilen getiren CHP lideri, “Bu anayasa değişikliği geçerse bugünkü cumhurbaşkanı bir sonraki günün cumhurbaşkanı olmayacak. Aynı zamanda bir partinin genel başkanı olacak. Bu ne demek? Yargının siyasileştirilmesi demektir. Getirilen değişikliğin nasıl büyük vahim sonuçlar doğuracağını henüz kitleler farkında değil. Bu anayasa geçerse, açık söyleyelim, Türkiye Cumhuriyeti bir parti devletine dönüşecektir” dedi.

AKP’nin 15 yıldır iktidarda olduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu, “15 yıldır hangi kanunu istediniz de çıkartamadınız? O halde rejimi neden değiştiriyorsunuz. İkinci soru daha önemli: Bu anayasa değişikliği Türkiye’nin hangi sorunun çözecek? Bir Allah’ın kulu çıksın desin ki şu sorunu çözeceğiz… Her türlü hukuksuzluk milli irade kisvesiyle meşrulaştırılmaya çalışılmaktadır” diye konuştu.