CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

AKP ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ‘FETÖ’ üzerinden yüklenen Kılıçdaroğlu, “Bir şeyin altını zenle çizelim. FETÖ'yü kim büyüttü? Kim imkan sağladı. Bunun üzerinde iyi durmazsan darbe girişimini anlayamayız” ifadelerini kullandı.

Partisinin grup toplantısında konuşan Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklamalarının satır başları:

CHP iktidarında hiçbir şeker fabrikamız özelleştirilmeyecek ve kadro bekleyen 3 bin 300 işçimize kadro verilecek. Şeker pancarı üretimine sonuna kadar destek vereceğiz.

Sen devletsin neden yurt yapmadın? Şimdi cemaat yurduna gitti diye işinden atıyorlar. Sen neden yurt yapmadın? Sen yurt yaptın da o çocuk cemaat okuluna mı gitti? Sözüm söz, 14 yıldır yapamadıar, 1 yılda yapamazsam başbakanlığı da siyaseti de bırakacağım.

İŞSİZLİK

Türkiye'nin hangi derdini çözdünüz? 6 milyon işsizimiz var. İş aramaktan umudunu kesenleri de katarsak yüzde 19,4 işsizlik sorunu. Nereye gitsem ceplerim kağıtla doluyor iş bulun diye. İşsizlik problemini çözemediler. Gelir 4.7 kat, borç 60 kat arttı. 2002'de 6 milyar olan Kredi Kartı borcu 2016'da 350 milyara çıktı.

Eskiden PKK vardı, şimdi de FETÖ çıktı. Bunları kim çıkardı? 14 yıldır iktidarda sensin. Buyur önle, hükümetsin. Herkes emrinde, niye önleyemiyorsun? Niye faturayı anneler çekiyor? Neden gözyaşını dindirmiyorsun?

DIŞ POLİTİKA

Dış politikada da çuvalladık. Herkesi düşman ilan ettik. Örneğin, Mısır... Suriye'de akan Müslüman kanının sorumlusu kim? İsrail ile kavga ettiler. Sonra tıpış tıpış gidip İsrail'in her dediğinin altına imzayı attılar. Bunu CHP yapmış olsaydı Türkiye'de kıyamet kopmuştu. Her cuma çıkışı Türkiye'de eylem vardı. 20 milyon dolara sattılar.

İNÖNÜ'NÜN LOZAN'DA ALÇAK SANDALYE TEPKİSİ

Bugünlerde Lozan'dan bahsediyorlar ya. Bizim elçiyi çağırdılar İsrail'de. Ona alçak tabure, kendilerine yüksek tabure aldılar. Kemse sesini çıkarmadı. İnönü ne yaptı Lozan'da? Kendisine küçük tabure ayrıldığını görünce, 'Aynı ebatta sandalye bulunamadı' cevabını alır ve salonu terk eder. 'Aynı ebatta sandaye bulunana kadar gelmiyorum' der.

CHP iktidarında bütün Arap dünyasını kucaklayacağız ve elimizden gelen barış katkısını sonuna kadar yapacağız. Arap halklarıyla kardeş olacağız. Kavga yok. Huzur içinde bir Ortadoğu’yu elbirliğiyle inşa edeceğiz.

Türkiye bir darbe girişimiyle karşı karşıya kaldı. Almanya, Fransa, Japonya'da darbe olmaz da Türkiye'de neden oluyor? Çünkü orada demokrasi var. Baskı yok. Türkiye nasıl 14 yıl sonra bir darbeyle karşı karşıya kaldı? Kurşunlar sıkılırken vekiller buradaydı. Meclis'e ilk gelen CHP'li vekilleri yürekten kutluyorum.

FETÖ’YÜ KİM BÜYÜTTÜ?

Şehit aileleri arasında ayrım olur mu? Biz bunları söyleyince Yenikapı ruhuna ihanet ediyorsunuz diyorlar. Bir şeyin altını zenle çizelim. FETÖ'yü kim büyüttü? Kim imkan sağladı. Bunun üzerinde iyi durmazsan darbe girişimini anlayamayız.

Sayın Cumhurbaşkanı söylüyor 3 Ağustos'ta: "Bir ortak yanımız vardı. İnanın bana aynı menzile giden farklı yollardan biri olarak..."

Kavganın sebebi ne? Menzile önce sen mi gideceksin ben mi gideceğim kavgası. Kandırıldık diyen birisi o koltukta daha oturabilir mi? Haberimiz yoktu diyor. Bal gibi haberiniz vardı.

KAMUDAKİ TASFİYELER

25 Ağustos 2004 tarihli MGK kararı. Bu karar 2013'te bir gazete tarafından yayımlandı. 'O MGK kararı yok hükmünde' dediler. Bu işin siyasi sorumlusu Türkiye'yi 14 yıldır yönetenlerdir.

Biz her zaman doğruları söyleriz...

Peki bunlar oldu da faturayı kim ödüyor?

Gariban vatandaş ödüyor. Askeri okullarda çocuklarını okutan aileler burada. Ne günahı var o çocukların? Sınav açtınız mı açtınız. Kazandınız mı kazandılar. Bir günah arıyorsan kendinde ara.

Öğretmenler.. Bugün BirGün'de Hopalılar bir ilan verdi. Öğretmenlerimizi istiyoruz diye... Falan derneğe üye diyorsun.

Suçu varsa alır yargılarsın. Barış bildirisine imza attılar diye üniversite hocalarını kapının önüne koydular. İşverenler, beğenmediğin işverenin malına tedbir koyuyorsun. Falan yere yut yapacaksın diyorsun, o da yapıyor. Sonra niye yurt yaptın diye içeri atıyorsun. Türkiye'de bir karşı darbe girişimiyle karşı karşıyayız. Televizyonları kapatıyorlar.

TUTUKLU ERLER

Er ve erbaşlar... komutan talimat vermiş ona uymuşlar. Sen talimatı verene hesabı soracaksın. Sincan'da aileler bekliyor. Sen asıl tepedekiyle uğraşacaksın. Hapse atacaksan onu atacaksın. Çocuğunu cemaat okuluna gönderenler. İzni kim verdi bu okullara? İzni verenden değil, çocuğunu oraya verenden hesap soruyorsun.

Kimisini hapse attılar, kimisini açığa aldılar, kimisinin okulunu kapattılar, MEB'de de vardı, Diyanet'te de vardı. Onları kapattınız mı? Yenikapı Ruhu mağdur yaratmak değildir...

Yenikapı ruhu adalet yaratmaktır. Yenikapı'ya gittim doğru. Hamaset yaratmadım. 12 maddeyle Yenikapı ruhunu anlattım. Ne dedim... Camiye kışlaya adalete siyaseti sokmayın. Şimdi ilkokula siyaseti sokuyorlar.

Onların anladığı uzlaşma kültürü şu: Biz ne dersek evet deyin. Bunun adı uzlaşma değil, dayatmadır.

CHP'nun ruhunda Kuvayi Milliye var. Niye battı Osmanlı?

Mustafa Kemal de bir Osmanlı Paşasıydı...

Rivayetle bir ülkenin Cumhurbaşkanı konuşmaz...