CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın davetini reddedip 7 Ağustos Pazar günü İstanbul ‘un Yenikapı semtinde yapılacak mitinge katılmayacağını açıkladı.

Kılıçdaroğlu mitinge katılmama gerekçesine ilişkin olarak, “Erdoğan’ın dışarıda azalan şahsi itibarının muhalefet liderleri üzerinden yükseltilmeye çalışıldığı kuşkumuz var” dedi.

Öte yandan, Kılıçdaroğlu bir diğer nedenin ise OHAL ve Kanun Hükmünde Kararnameler konusundaki eleştiri ve önerilerinin dikkate alınmaması olduğunu belirtti.

Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından satırbaşları şöyle:

YENİKAPI MİTİNGİ

Benim katılmak istememenin birkaç nedeni var. Birincisi, demokrasi ve cumhuriyet için birlik görüntüsü vermekten yana bir sıkıntımız yok. Karşı olduğumuz bilindiği halde olağanüstü koşullar gereği Saray’a gittim örneğin. Ama Erdoğan’ın, dışarıda azalan şahsi itibarının muhalefet liderleri üzerinden bu yolla yükseltilmeye çalışıldığı kuşkumuz var. İkincisi, Olağanüstü Hal ve Kanun Hükmünde Kararnameler konusundaki eleştiri ve önerilerimizi dikkate alınmadığına dair izlenimimiz var.
 
Bunların Meclis’e getirilmesi, görüşülmesi gerekiyor. Böyle önemli bir dönemde, devletin yeniden yapılandırılması konusundaki kararları üç dört kişinin oturup kendi arasında alması doğru değil. İtirazlarımızın bilinmesini istiyoruz.
 
KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME’LER
 
KHK’lar yoluyla çok önemli değişiklikler meclisin muhalefetin hiç görüşü alınmadan oldu bitti şeklinde yapılıyor. Örneğin TSK’nın yeniden yapılandırılması. Türk ordusu dün kurulmadı. Yüzlerce yıllık köklü bir geçmişi var. Sadece tepkiyle hareket edilmemesi lazım. Aksaklıklar, yanlış işleyiş yok mu? Var.
 
Sivil denetim gerekiyor mu? Gerekiyor. Biz de bu görüşteyiz. Ama bu getirilen demokratik sivil denetime değil, tam tersine ordunun iktidar partisi çizgisinde siyasileşmesine yol açabilir. ABD’de var diyorlar. ABD’de çok güçlü parlamenter denetim mekanizması da var. Bizde var mı? Yok. Biz güçlü parlamento gerekir diyoruz ama önerilerimizin dikkate alınmadığını görüyoruz. Bu ve benzeri nedenlerle Yenikapı mitingine katılmaya gerek görmedim.
Kılıçdaroğlu, Tayyip Erdoğan’ın “Bu hain örgütün yüzünü ortaya dökememenin üzüntüsü içindeyim. Hem Rabbime, hem milletimize verecek hesabımız olduğunu biliyorum. Rabbim de, milletim de bizi affetsin” sözlerine de değinerek şunları söyledi:
 
İtiraflar, özeleştiriler çok güzel ama bu işin bir de siyasi sorumluluğu var. Özeleştiri şu anlama geliyor: Ben devleti yönetemedim, benim üzerimden bir başkası yönetti. Ben bunların iyi niyetine inandım, kandırıldım, yanıldım. Yarın bir daha kandırılmayacağı ne malum?
 
Bu itirafın bir siyasi maliyeti de olması lazım. Milletten özür dilemek yetmez. Demek ki bizim yıllardır eleştirilerimiz haklıydı, ‘İşte göz yumduk’ diye söylüyor. Ama bu konuyu şimdi öne çıkarmıyoruz, çünkü bunu gündeme getirmenin zamanı değil şimdi. Neden değil? Çünkü şimdi ülkenin atlattığı büyük tehlike sonrasında demokrasiyi güçlendirici adımları atmanın zamanı.