Mehmet Altan, Türkiye'nin dış politikasındaki başarısızlığa dikkati çekerek, uluslararası güçlerin bu başarısızlık karşısındaki tutumunun, "Erdoğan’ın elinin uzanamayacağı bir AKP-CHP Koalisyonu" olduğunu savundu. Ankara kulislerinin de gelişmelerin bu yönde olduğunun sinyallerini verdiğini yazan Altan, "AKP-CHP koalisyonu gerçekleşirse öncelik çöken dış politikanın onarımı olacak. Mesela CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başbakan yardımcılığıyla birlikte Dışişleri Bakanı olması kimseyi şaşırtmamalı." dedi.

Mehmet Altan'ın yazısının bir bölümü şöyle:

[...]Türkiye, dünya ekonomik ve siyasal sisteminin ihtiyaçlarının tam tersini yapıyor.

Ülkenin  zenginleşmesi  çoktandır  yerinde  saymakla  kalmadı,  bir  de  muazzam  biryolsuzluk, hırsızlık ve talan başladı ve devam ediyor.

Ayrıca IŞİD dostluğu her şeyin önünde seyretti. Siyasal iktidar Sünni ittifak üzerinden Şiaalerjisini rehber edindi.

Demokratikleşme ve refah artışı ile çözülebilecek olan iç tehditler umursanmadı. Sonunda dış politika çöktü, sıfır sorun yerine sıfır komşu hali gerçekleşti.

***

Tam da bu çıkmazda dünya Erdoğan’ın elinin uzanamayacağı bir AKP-CHP Koalisyonu arzuluyor gibi… Ankara kulisleri de gelişmelerin bu yönde olduğu sinyallerini veriyor.

AKP-CHP koalisyonu gerçekleşirse öncelik çöken dış politikanın onarımı olacak.

Mesela CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başbakan yardımcılığıyla birlikte Dışişleri Bakanı olması kimseyi şaşırtmamalı.

Çünkü  böyle  bir  formülün  simgesel  anlamı,  pozisyonun  kendisinden  daha  da  büyük olacak ve son gelişmeler ışığında bölgeyi rahatlatması hedeflenecek.

***

Gelişmeleri  okumaktan  ziyade  bu  gelişmelere  çelme  takmaya  çalışan  Recep  Tayyip Erdoğan’ın etrafındaki  çember ise  Reza Zarrap’tan  Kürt  Sorunu’na,  gözle  görülür  bir şekilde daralıyor.

Siyasal akla ve çağın gelişmelerine kılıç salladıkça bu manzaranın seyir hızı belli ki daha da artacak.

Varsayın  ki  son  anda  Erdoğan  bu  gelişmeleri  torpilledi,  sonuç  azıcık  gecikir  ama değişmez.

Gelişmeler bunu gösteriyor.

Yazının tamamına gitmek için tıklayınız.