FİKRET BİLA / MİLLİYET

CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’ün, “Dersim’de katliam yapıldı ve Atatürk’ün bilgisi vardı” biçiminde özetlenebilecek sözleriyle başlayan tartışmaya Başbakan Tayyip Erdoğan da dün Bitlis’ten katıldı. Dersim konusunda CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na yüklenen Başbakan Erdoğan, CHP’yi tarihini bilmemekle ve yüzleşmekten çekinmekle suçladı. Erdoğan, Kılıçdaroğlu’nun “Dersim arşivlerini açsın” talebine de “Ben ne arşiv açacağım vakti varsa kendisi açsın” yanıtını verdi.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’yla dün bu konuyu konuştum. Kılıçdaroğlu’nun yönelttiğim sorulara verdiği yanıtlar şöyle:

“TELEVİZYONA DAVET EDİYORUM”

- Başbakan Tayyip Erdoğan da Bitlis’ten Dersim tartışmasına katıldı. Tunceli milletvekiliniz Hüseyin Aygün’ün sözleri üzerine, sizi ve CHP’yi tarihini bilmemekle eleştirdi. Size, “Vakti varsa arşivi gitsin, açsın” önerisinde bulundu. Ayrıca sadece Dersim olayıyla değil İsmet İnönü dönemini kastederek “CHP Milli Şef dönemiyle de yüzleşmeli” dedi. Başbakan’ın eleştirilerine yanıtınız nedir?


- Başbakan’ın konuşmasını arkadaşlarım aktardılar. Önce şunu söylemeliyim ki, bizim tarih bilmediğimizi iddia eden Başbakan’la istediği televizyonda Dersim de dahil tarih tartışmaya hazırım. Kendi arzu ettiği bir televizyonda karşıma çıkma ve benimle tarih tartışmaya davet ediyorum. Benim de CHP’nin de kimseden tarih dersi almaya ihtiyacımız yok. Hele Sayın Başbakan’dan tarih dersi almaya hiç ihtiyacımız yok. Tarih bilgisi olmayan biri varsa o da Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dır. Kendisine güveniyorsa çıksın karşıma, televizyonda tarih tartışalım.

“YÜREĞİ VARSA AÇSIN”

- Başbakan Erdoğan, Dersim arşivlerini açsın yönündeki çağrınıza, “Ben seçimlerde Dersim olayını belgeleriyle açıkladım. Arşivi açsın diyor. Ben zaten belgeleriyle açıklamışım, ne açacağım, vakti varsa kendisi açsın” yolunda bir eleştiri yaptı. Sizin yanıtınız nedir?

- Bir sefer şunu söyleyeyim ki, Başbakan demagoji yapacağına Dersim arşivlerini açsın. Eğer yüreği varsa bu arşivleri açar ve ne olduğunu herkes öğrenir, biz de öğreniriz. Arşiv Başbakanlığa bağlı. Açma yetkisi Başbakan’ındır. Ama bir Başbakan eğer arşivleri ana muhalefet liderinin açmasını istiyorsa, o zaman benim gözümde Başbakan değildir, o makamdan istifa etmesi gerekir.

“ATATÜRK’LE SORUNUMUZ OLAMAZ”

- Tunceli milletvekiliniz Aygün’ün Dersim’de katliam yapıldığı ve bunun Atatürk’ün bilgisi dahilinde olduğunu söylediği basına yansıdı. CHP’de Dersim olaylarıyla ilgili olarak Atatürk’e dönük yeni bir tespit var mı? Bu konuda Atatürk’e yöneltilen bir eleştiri söz konusu mu?


- Bizim Atatürk’le ilgili hiçbir sorumuz yok, olamaz da. Atatürk, bu ülkenin kurucu lideridir, ona sevgimiz ve saygımız sonsuzdur. Ama eleştirilmesi gereken Başbakan’ın tutumudur. Atatürk’ü bile sıcak politika malzemesi yapması devlet adamlığıyla bağdaşmaz. Ama bunu her vesileyle yapıyor. Devlet adamlığını unutup güncel konulara malzeme yapmaya çalışıyor. Eleştirilmesi gereken budur.

KURULTAYIN ERTELENMESİ

- Kurultayınızı ertelediniz. Bu kararın parti içi muhalefete karşı alınmış bir karar olduğu eleştirisi yapılıyor. Ne diyorsunuz?


- Kurultayı 5-6 ay kadar erteledik ama bunun gerekçesi başka. Biz iki seçim arasında kurultay yapmayalım diye zaten karar almıştık. Enerjimizi seçimlere yoğunlaştıralım diye düşündük. Eğer kurultayı 5-6 ay ertelersek o zaman yerel seçimleri de geride bırakmış olacağız. Daha sağlıklı olacağı düşüncesiyle bu kararı aldık.

“TEKİN’İN İSTİFASI SÖZ KONUSU DEĞİL”

- Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin’in ve Genel Sekreter Bihlun Tamaylıgil’in istifa edecekleri yönünde haberler de basında yer aldı. Kendileriyle temasınız oldu mu?

- Evet, oldu. Her ikisi de bana geldiler ve bu haberlerin doğru olmadığını söylediler. Tekzip yayınlamak istediklerini belirttiler. Ben de tekzibe bile gerek olmadığını söyledim. Basın tevatürleri haber yapmayı seviyor, aslını araştırmıyor maalesef.