Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında konuştu.

Kılıçdaoğlu, "Osman Kavala, Sırrı Süreyya Önder, Nazlı Ilıcak, Selahattin Demirtaş hangi gerekçe ile içeride?" diye sordu.

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından satırbaşları şöyle: 

"Madımak olaylarına gelmek istiyorum. Güzel Türkiye için umudu beslediler. İnsanlar diri diri yakıldı, bunu unutmayacağız. Bir insanı beğenmeyebilir. İnsanlar diri diri yakıldı, bunu unutmayacağız. Bir insanı beğenmeyebilirsiniz ama bir insanı öldüremezsiniz. Kin ve öfke insana yakışmaz, geçmişteki hataları ileriye taşımayacağız. 

"Türkiye önemli günler yaşıyor. 2007'de Ümraniye'nin çatısında bulunan el bombaları ile Ergenekon ve Balyoz davası başladı. Ne oluyordu Türkiye'de? Bulunan el bombasından orduya, aydınlara, gazetecilere operasyon yapılıyordu. 12 yıllık üretilen yalan 2019'da çöktü. Tamamının yalan olduğu mahkeme ile doğrulandı.  3 bin kişi hakkında takip yapıldı, 588 kişi hapse atıldı, 7 kişi ifadesini vermeden öldü, 7 kişi kanser oldu, Genelkurmay Başkanı terörist diye hapse atıldı. Toplumun belleği unutmasın diye anlatıyorum bunları. 12 yıl sonra 'Pardon' diyoruz. 12 yılda bu ailelerin çektiklerinin hesabını kim verecek? Ali Tatar'ın, Erhan Göksel'in, Kuddisi Okkır'ın, Türkan Saylan'ın hakkını kim verecek? 82 milyon için hak, hukuk ve adalet istiyoruz. Mehmet Haberal dünyanın en önemli doktorlarından biri.  Hapiste tutuldu. Tuncay Özkan 6 yıl hapiste tutuldu. Ben sık sık tekrar ederim, Türkiye'de kimsenin can ve mal güvenliği yok. Genelkurmay Başkanı'nı terörden alıyorsan vatandaşı da alır. Bütün bu süreç yaşanırken arkasında siyasi güç vardı.

ERDOĞAN'A: ERGENEKON DAVASI'NIN SAVCISI OLMAKTAN HİCAP DUYUYOR MUSUN?

Ergenekon davalarının  savcıların olmasından memnun musun yoksa hicap mı duyuyorsun? Ya da geriye dönüp 'Bizi kandırdılar' mı diyeceksin?

Burada aydınlar, gazeteciler, askerler var. Bunların tek özelliği bayraklarına bağlı olmasıydı. Bu açıklamanın ardından savcı hakkımda fezleke düzenledi. Ne olacak o fezleke? Sayın Baykal, "Ben bu davanın avukatıyım" demişti. Avukat haklı çıktı. 

Şimdi yargı reformundan söz ediyorlar. Bu bu ülkede adalet olmadığını gösteriyor. Sayın bakan, 'Yargılamaların makul sürede tamamlanmasıdır amacımız' diyor. 12 yıl sonra 'Pardon' dediniz, bir daha benzeri olmasın. Getireceğiniz adalet paketinde Eren Erdem'in çıkacağına söz veriyor musunuz? Boşu boşuna yatıyor Eren Erdem. FETÖ aleyhine kitap yazmış. Gizli tanık 'Ben bunlardan vazgeçiyorum, senin vergi borçlarını sileriz' dediğini söylüyor mahkemede. 

'KAVALA, ÖNDER, ILICAK, DEMİRTAŞ NEDEN İÇERİDE?'

Osman Kavala, Sırrı Süreyya Önder, Nazlı Ilıcak, Selahattin Demirtaş hangi gerekçe ile içeride? Cumhurbaşkanlığı adaylığı için başvuruyor, engel yok deniyor. Seçime giriyor ama hapiste kalacak diyorlar. Bu kişi Cumhurbaşkanı olabiliyorsa hapiste ne işi var? Adalet sadece bizim için değil 82 milyon için, insanlık, kainat, evren için adalet istiyoruz. Adalet bir kutup yıldızı gibidir o sabit durur evren onun etrafında döner. Bu garibanların hakkını, hukukunu kim savunacak? Hiç kimse merak etmesin onların hakkını, hukukunu Kemal kardeşleri savunacak. 

'CANAN KAFTANCIOĞLU BAŞARILI DİYE HESABI SORULDU'

Akademisyenler barış bildirisi imzaladılar. Akademisyenler, Cumhuriyet yazarları neden hapiste? Gücü olanın değil hakkı olanın adaletini istiyoruz. Osaka'daki fotoğrafı görmüşsünüzdür. Bizim ekibin elinde ne kalemi ne defteri var. Trump da diyor ki 'Bu arkadaşlarla Hollywood'ra çok güzel film çevrilir' Trump'ın talimatı ile papazı serbest bıraktılar. Bunun adı adalet mi olur? Çocuklarının hakkını savunuyorsa bir daha Erdoğan ve AK Parti'ye oy vermezsin. Canan Kaftancıoğlu 6 yıl önce tweet atmış, başarılı diye hesabı soruldu. Hani adalet? Sayın Meral Akşener, onurlu bir kadın, FETÖ soruşturması başlatıldı. Meral Hanım diyor ki 'Ne gizliliği' 'Biz adalette reform yapacağız' diyorlar. Reform adı altında yine istediklerini mi yapmak istiyorlar göreceğiz.

'BU ÜLKEDE İYİ Kİ CHP VAR'

Şule Çet davasının yeni duruşması var. Baba adalet peşinde. Bir evladına tecavüz ediliyor, 20. kattan atılıyor. 20. kattan atanların gücü var. Hakkını aramaması için baskı kuruyorlar. Bu ülkede iyi ki CHP var. Askeri öğrenciler içeride komutanları dışarıda. Ast-üst ilişkisi vardır.

'SARAY'DAKİLER LALE DEVRİNİ YAŞIYOR'

Öğrenciler mezuniyet töreninde hükümeti eleştirmesinler diye gözaltına aldılar. İhbar üzerine yaptıklarını söylüyor o zaman mezuniyet töreninden sonra neden bıraktınız? Adalet herkes için olmak zorundadır. Bütün peygamberlerin varlık nedeni adalettir. Siz adaleti yok eden kararları alırsanız, davaları ötelerseniz, devletin temelini çürütmüş olursunuz. Devletlerin varlık nedeni adalettir. Adalet komşunuz açken ona yardım etmektir. Onun açlığını gidermek zorundayız. Herkesin karnının doyduğu bir Türkiye adalet ve huzur vardır. Bütün dünyada gıda fiyatları ucuzlarken sadece Türkiye'de fiyatlar artıyor. Türkiye'yi kim yönetiyor? Bunları AK Partili kardeşlerim düşünsün. 2021'in sonuna kadar et ithalatı olmadığını söylüyor Bakan Pakdemirli. Bir bakan düşünün toplumu kandıracağını sanıyor. Yönetemiyorsunuz, neden o koltukta oturuyorsunuz? Bunlar olurken et tüketiminde düşüş olmuş. Saray'dakiler lale devrini yaşıyor. 

'DAMAT BAŞKA ALEMLERDE'

Saray, Ali Baba'nın çiftliği gibi, her şey var orada. Neyi istişare edecekler, Cumhurbaşkanlığı Yüksek Kurulu? Baktılar ki yeni parti kurulacak, saraya transfer edeyim dediler. Yüzüne gözünüze dursun aldığınız para, neyin istişaresini yapacaksınız? Aylık 18 bin TL'ye çıkarılıyor ve Bülent Bey bu tartışmayı yapanlara ''Edepsiz' deme cesaretini gösteriyor. Sen dönüp vatandaşa edepsiz diyemezsin, diyen insan aynaya dönüp bakacak. Senin aldığın emekli aylığını da vatandaş veriyor. Suyu açarken 5 çeşit vergi veriyoruz, kefen alırken para ödüyoruz. Edep yahu edep. Edepli olmak ne demek bilir misin sen?

Türkiye'yi bu anlayış yönetiyor. EYT'lilere 'Türediler' denmesi gibi. Sen kimin parası ile karnını doyuruyorsun? 'Tek adam rejimini kuralım Türkiye'yi uçuralım demişti' evet, Türkiye uçuyor, yokuş aşağı. Damat başka alemlerde, başka dünyalarda...

'SARAY SOSYETESİ FUHUŞ NEREDE YAPILIYOR DİYE MERAK EDİYORSA...'

Erdoğan 'Bana yetki verin, bu faizle nasıl mücadele edilir' yetki aldıktan sonra ne oldu? Mücadele sonunda ne düştü. Büyüme oranı düştü, milli gelirimiz 66 milyar dolar düştü, kişli başına gelir 9 bin 632 dolara düştü, TBMM'nin çalışma kapasitesi düştü, asgari ücret enflansyon karşısında eridi, Türkiye'nin dünyadaki itibarı düştü. Faizler arttı. 82 milyon tefeciye çalışıyor, işsizlik arttı. Gecikme faizi arttı. İnsaf ya. Esnaf, sanayici, çiftçi vergilerini ödeyemiyor. İntihar, fuhuş ahlaksızlık, uyuşturucu kullanımı arttı. Saray sosyetesi fuhuş nerede yapılıyor diye merak ediyorsa bu konudaki uzmanları çağırsın, dinlesin.

'CUMHURBAŞKANI'NIN TARAFSIZLIK YEMİNİ ETMESİ GEREK'

Oturup itibarını düşünsün. Açlık sınırı arttı. Tek adam rejiminin Türkiye'ye getirdikleri bunlardır. Her şeye zam geliyor. Emekli kardeşim senin sorunlarını en çok dile getiren CHP. Seni perişan eden iktidara neden oy veriyorsun? Sen de düşün. Oturup bir düşünmen lazım. Çarşamba günü enflansyon verileri açıklanacak. Kırşehir'de ülkücü bir esnaf, 'Perişanız, bizim derdimizi dile getiren' dedi. Sen bir de Bahçeli'yi ara o da esnafın derdini dile getirsin. Tank Palet Fabrikası'nı Katarlılara sattık, ona bile 'Çok iyi diyor'. Cumhurbaşkanının tarafsız olması gerekir. Cumhurbaşkanı tarafsız olmazsa devletin sigortası olmaz. Yani bir anlamda devletin akil insanı demektir cumhurbaşkanı. Cumhurbaşkanının tarafsızlık yemini etmesi gerek. Cumhurbaşkanının tarafsızlık yeminini okumaya devam edeceğim. 

Namus ve şeref bizim için en önemli kavram. Devletin en tepesinde partinin başkanı olmaz. 82 milyon vatandaşı kucaklaması gerek. Cumhurbaşkanı devlet başkanı sıfatı ile Türkiye Cumhuriyeti'nin birliğini temsil etmesi gerek. Partili cumhurbaşkanı temsil edemez. Anayasa 117. madde, başkomutanlık. Başkomutanlık, TBMM'nin manevi varlığından ayrılamaz ve cumhurbaşkanı tarafından temsil edilir.