CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul'da gazetelerin yayın yönetmenleriyle kahvaltıda bir araya geldi. CHP liderinin, burada yaptığı açılış konuşmasında çözüm sürecine destek olmadıkları için yapılan eleştirilere cevap verirken bir cümlede partinin 'yenilikçi' kanadına uygun 'demokrat', diğer cümlesinde 'geleneksel' kanadına uygun 'statükocu' konuştuğu dikkat çekti. İki tarafı da memnun etmeye çalışan Kılçdaroğlu'nun konuşması hakkında twitter üzerinden "Kılıçdaroğlu bir demokrat bir statükocu. Bir artı bir eksi. Eksiler artıları götürdü elde var sıfır" şeklinde yorumlandı.

Kılıçdaroğlu yaptığı toplantıda, sürece destek vermemelerinin dört nedeni olduğunu belirtti; nedenleri şöyle sıraladı:

''Birinci nedenimiz; Bilmediğimiz bir sürece nasıl dahil olacağız. Bilmediğimiz bir maceraya ortak olmak bizim sorumluluk anlayışımıza uymaz.

İkinci nedenimiz; Başta Başbakan Erdoğan olmak üzere süreç hakkında açıklama yapan bütün AK Partili'ler ''Öcalan'la pazarlık yapmadık, süreç iyi gidiyor'' diyor. Süreç bu kadar başarılı gidiyorsa AKP, CHP'yi sürece niye dahil etsin?

Üçüncü neden; 'AK Parti'nin hukuksuzluğa meşruiyet aramak, olası başarısızlıkta bir günah keçisi aramaktan başka niyeti yok.

Ve son olarak dördüncü neden; CHP Kürt meselesinin kalıcı çözümü için atılacak sağlıklı adımların hepsinin destekçisidir.Ama, bu çözüm sürecinin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi gerekmektedir.''

Kılıçdaroğlu, çözüm süreci ile ilgili kaygılarının da olduğunu belirterek ''Silahların susması yeterli değildir'' dedi.

''Süreç, PKK'nın değil hükümetin belirleyeceği kapsayıcı bir yöntemle yürütülmeli'' diyen Kılıçdaroğlu, ''Çözüm süreci ile yeni anayasa çalışmaları içi içe geçti'' diye konuştu.