CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın uzlaşmaya ilişkin açıklamalarını değerlendirdi. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan'ın samimi olmadığını belirtti…

 

Kemal Kılıçdaroğlu, "Kendisiyle uzlaştık, uzlaştığımız pek çok konu var, parlamentoda uzlaşılarak pek çok yasa çıktı. Ama sayın Başbakan’ın bunlardan haberi yok. Çünkü kendisinde uzlaşma kültürü yok, Onun istediği şu: ’Ben tepeden inme bir anlayışla teklifi getiririm, parlamentonun gündemine koyarım, benim çoğunluğum var. Ben yasalaştırırım.’ Ne anlayışıdır bu, post modern diktatör anlayışı" dedi.

 

Eğitim sistemindeki değişikliğe ilişkin, ”Anayasa konusunda uzlaştık ya, oturduk uzlaşma komisyonu kurduk ya. Bilim insanlarımızı çağırırız. Onlarla beraber konuşuruz, çocuklarımız için daha güzel bir gelecek hazırlamış oluruz” diyen CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: ”Katılımcılara özellikle medya mensuplarına parti olarak hiçbir bilgi vermeyeceğiz. Bilgiyi tümüyle toplantıya katılan Sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri, akademisyenler, bilim insanları onlar bilgi verecekler. Amacımız şu: Daha güzel eğitim yasası, nasıl olmalı? Çünkü ben sayın Başbakan’a çağrıda bulundum, ’buyurun gelin uzlaşalım bu konuda ve bunu gerçekleştirelim, uzlaşma kültürünü de böylece yerleştirmiş oluruz.’ Ama sayın Başbakan bunu kabul etmedi. ’Hangi konuda uzlaştık ki bugüne kadar’ diyor. Anayasa konusunda uzlaştık ya, oturduk uzlaşma komisyonu kurduk ya. Bilim insanlarımızı çağırırız onlarla beraber konuşuruz çocuklarımız için daha güzel bir gelecek hazırlamış oluruz.”

 

Başbakan’ın ”Düz liselerden meslek liselerine geçişi hızlandırıyoruz?" açıklamasının hatırlatılması üzerine de Kılıçdaroğlu, ”İnanıyor musunuz? Ben inanmıyorum. Ben inanmıyorum pek çok kişi de inanmıyor. Düşünün komisyondaki bir arkadaşımız, akşam diyor eve gittim, eşim bile anlamamış diyor. Yani bir AKP milletvekilinin eşi bile anlamamış. 5 yaşı nedir, okul öncesi öğretim nedir, bunu düzelteceğiz vesaire, bakın kaç kez değiştirildi. Eğer CHP itiraz etmeseydi bu konu bu kadar yoğun olarak gündeme gelebilir miydi? Bu konu çocuğunu gönderecek ailelerin konuları biz o çocukları düşünüyoruz. Onların geleceğini düşünüyoruz. Temel eğitim olmalı, Sağlıklı bir temel eğitim olmalı. Güçlü bir temel eğitim olmalı, Çocuk iyi bir yurttaş olarak yetişmeli. ve ülkesine yararlı olmalı. İstediğimiz bu.”

 

“Avrupa parlamentosunun raporu var, Türk ordusunun laik kalması konusunda bir vurgu yapıldı ilk defa?” şeklindeki soruya ise Kılıçdaroğlu, ”Demek ki, Avrupa’da belli kaygılar var. O kaygıları hükümete bildirmek istiyorlar” dedi.