Bursa'da konuşan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu kendilerine Mısır üzerinden 'aba altından sopa göstermek'le suçladı.

CHP'yi eleştiren Arınç, ''Muhalefet yarım ağızla darbeyi kınıyor. Kılıçdaroğlu bize aba altından sopa gösteriyor. Ayağınızı denk alın, sizin sonunuz da böyle olur ha demek istiyor'' dedi.

Mısır'da ordunun yönetime el koymasıyla ilgili olarak ABD, AB ve Körfez ülkelerini de tepki gösteren Arınç, "Neden korktunuz da bu tebrikleri yapmak için bir gün bile beklemediniz..." diye sordu.

Arınç'ın açıklamaları şöyle:

'MURSİ DERHAL SERBEST BIRAKILMALI'

"Seçimle gelenler ancak seçimle giderler. Adını darbe koymazsınız ama yapılan iş demokrasiye doğrudan müdahaledir. Yüzde 52 oyla seçilmiş cumhurbaşkanını gözaltına almak darbe niteliğini ortadan kaldırmaz. Bu, Mısır halkına karşı bir ihanettir.

Türkiye olarak geçmişteki acı tecrübelerimize baktığımızda Mısır halkını daha iyi anlıyoruz. Bu olayı bir darbe olarak görebiliriz. Yönetime gelen ve ant içmesiyle göreve başladığı iddia edilen kişiye şu uyarıları yapmamız lazım: Siyasi tutuklama yapılmaması lazım. Başbakan bir yıla mahkum edildi. Mursi halkın oylarıyla seçilmiştir ve derhal serbest bırakılmalıdır. Gözaltılar son bulmalıdır. Halka karşı şiddet kullanılmamalıdır. Ordu ve silahlı güçler halkına karşı Esad'ın yaptığı gibi şiddet kullanmamalıdır.

ABD VE AB'YE ELEŞTİRİ

Mısır halkı sizi çok iyi anlıyoruz. Şiddete sapmayın, şiddet dışı protesto eylemlerinde bulunabilirsiniz. Çatışmayın. Sizi bunun içerisine sokmak isteyenler olabilir. Siz bu oyunları bozun. Emin olun demokrasi bütün sorunları çözecek kadar güçlü

ABD başta olmak üzere AB, Körfez ülkeleri neden korktunuz da bu tebrikleri yapmak için bir gün bile beklemediniz. Darbecilere alkış tutanlar hiçbir zaman iflah olmadı. Hiçbir darbe şirin gösterilemez.

'KILIÇDAROĞLU ABA ALTINDAN AKP'YE SOPA GÖSTERİYOR'

Muhalefetimiz bu darbeyi yarım ağızla kınarken bir taraftan da Mursi’yi eleştiriyor. Hükümet hata yapmış olabilir, bu hataların hiçbiri insan hayatına mal olmadı. Siyasetçiler hata yaparsa halk bu hatayı seçimde düzeltir. Kılıçdaroğlu burada yaşanan gelişmeleri yorumlarken aba altından AK Parti’ye sopa göstermek istiyor. Yazık çok yazık. "Sizin sonunuz da böyle olur ha ayağınız denk alın" demek iktidara gelmesi muhtemel bir muhalefet genel başkanına yakışmıyor.

Mısır’da yapılanlar nerede yapılırsa yapılsın biz "ilkesel olarak yapılan yanlıştır, bu darbedir" derdik. Mesele Mısır meselesi değil mesele demokrasiye sahip çıkma meselesidir.

'MURSİ İLE DAYANIŞMA İÇİNDEYİZ'

Biz uslandıklarını sanıyorduk. Kanları depreşiyor. Bir yerlerde bunları görüp "ah keşke bizde de olsa" diyenler var. Medyanın da siyasetin de çıkaracağı dersler var. Mısır halkı ile Mursi ile dayanışma içindeyiz. Darbecilerin postalı karşısında çaresiz kalan herkesle dayanışma içindeyiz" (Radikal)