CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP İstanbul İl Başkanlığı'nın "Çalışma ve Değerlendirme Toplantısı"nda konuştu. Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin yönetilemediğini, şu anda ciddi bir yönetim sorunu olduğunu belirterek, AKP'nin teröre yardım ve yataklık yaptığını Türkiye'nin her yerinden IŞİD ve diğer islamcı örgütlere yardım ettiğini söyledi.

"SAYIN GÜL DE AYNI KAYGILARI KISMEN PAYLAŞIYOR"

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün bugün basında yer alan açıklamalarının hatırlatan Kılıçdaroğlu, "Sayın Gül de aynı kaygıları kısmen paylaşıyor. Cumhurbaşkanlığı yapmış, üstelik iktidar partisinin ana omurgalarından birisi aynı kaygıları paylaşıyor" ifadelerini kullandı.

"SİYASİ SORUMLU KİM?"

Genel Başkan Kılıçdaroğlu, Türkiye'yi kimin yönettiği konusunda ciddi kaygılar olduğunu ifade etti. Kılıçdaroğlu, siyasi sorumluluk vurgusu yaparak,   "Anayasa'nın 112. maddesi başbakanı tanımlarken 'görev' ve 'siyasi sorumluluk' diyor. Görev var, başbakan var, siyasi sorumlu kim? Bir ülkeyi sağlıklı yönetiyorsanız hem görevinizi yapacaksınız hem de aksadığı zaman siyasi sorumluluğu üstleneceksiniz" dedi.

"SON 6 BOMBALI SALDIRIDA 234 VATANDAŞIMIZ HAYATINI KAYBETTİ"

"2'si Ankara'da olan son bombalı 6 saldırıda 234 vatandaşımız hayatını kaybetti" diyen Kılıçdaroğlu, "Savaş içinde olmayan hiçbir ülke bu kadar derin bir travmayı yaşamamıştır. 234 kişi son 6 ayda hayatını kaybeder ancak hiçbir kimse siyasi sorumluluğu üstlenmez. Kim bunun siyasi sorumlusu? Birisinin çıkıp bu siyasi sorumluluğu üstlenmesi lazım. Açıp anayasayı bakıyoruz başbakan ve bakanların sorumluluğu var. Peki sorumluluğu üstlenen var mı? Hiç kimse üstlenmiyor. (10 Ekim'deki) Ankara saldırısında 3 bakan televizyonların önüne çıktı. 'Gülerek' hiçbir sorumluluk almadan açıklamalar yaptılar. Bir yönetici sorumluluk üstlenmiyorsa orada sorun var demektir" ifadelerini kullandı.

CENAZE TÖRENİNE KATILMAK 'SORUMLULUK DEĞİLDİR'

Sorumluluk üstlenen siyasetçinin yüksek ahlaki değerlere sahip olduğu anlamına geldiğine vurgulayan Kemal Kılıçdaroğlu, "İnsanlar ölecek, siz sorumluluk olarak sadece ve sadece gidip cenaze törenlerine katılıp 'ben sorumluluğumu yerine getirdim' diyeceksiniz. Bu sorumluluk değildir. Elbette cenaze törenine katılacaksınız, niye katıldınız diye kimse bir eleştiri getirmiyor. Ancak bu ülke nasıl oluyor da son 6 ayda bombalar yoluyla 234 yurttaşını kaybediyor; ve bunun Allah için bir tek sorumlusu çıkmıyor" diye konuştu.

TÜRKİYENİN ÖNÜNDEKİ VAHİM TABLO...

Kemal Kılıçdaroğlu, "Yöneticilik pozisyonun olan kişi sorumluluk üstlenir. Aynı zamanda görevleri konusunda kararlılık sergiler. Yani ben başbakansam yasaların bana verdiği başbakanlık görevini ve sorumluluğunu bir başkasıyla paylaşamam Benim görevimi bir başkası üstleniyorsa 'ben sadece boynunda davulu olan kişiyim' demektir. Benim boynuma davul asılacak, tokmağı başkası çalacak. Türkiye'nin önündeki tablo bu kadar vahim bir tablodur" dedi.

Kılıçdaroğlu, sorumlu bir parti olduklarını ve yeri geldiğinde eleştirdiklerini yeri geldiğinde ise çözüm önerileri getirdiklerini ancak hiçbirisine uyulmadığına dikkat çekti. Türkiye'nin bugün Ortadoğu bataklığına saplantığını belirten Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:

"Bugün yönetenler Türkiye'nin yakın  tarihini de bilmiyorlar. Mustafa Kemal Atatürk'ün, İsmet İnönü'nün birer Osmanlı paşası olarak Ortadoğu'da cephelerde neler yaptıklarını emin olun bilmiyorlar. Filistin'de, Yemen'de, Suriye'de hangi olaylar ve sorunlarla karşı karşıya geldiklerini açıp okumuyorlar. Suriye bir dönemin Afganistan'ına dönüştü. Afganistan'ın etkisi olarak Pakistan ortaya çıktı. Bütün terör örgütlerinin yuvası Pakistan olmaya başladı. Biz uyardık; eğer siz Türkiye'yi Pakistan haline getirmek istemiyorsanız Suriye'yi Afganistan haline getirmeyeceksiniz. Suriye hepimizin gözleri önünde Afganistan'a dönüştü. Bütün cihatçı gruplar hepsi orada. Oraya iktidarın kol kanat germesiyle Türkiye üzerinden oraya gittiler. Türkiye Pakistanlaşma sürecine girdi. "

ORTADOĞU'DAKİ KABİLE REİSLERİ BİLE TÜRKİYE'YE KAFA VURMAYA BAŞLADILAR"

Kemal Kılıçdaroğlu, "70 ilden IŞİD'e militan devşiriliyor. Nasıl oldu bu? İşte bunun için Türkiye yönetilmiyor diyoruz. Her türlü ajanın cirit attığı bir ülke konumuna geldik. Düne kadar bize diyorlardı ki 'biz bölgenin en güçlü ülkesiyiz, Kimse gücümüzü test etmeye kalkmasın biz gereğini yaparız'. Öyle bir konuma geldi ki Ortadoğu'daki kabile reisleri bile Türkiye'ye kafa vurmaya başladılar. Yüreğimizi acıtan da işte bu tablodur" ifadelerini kullandı. 

TERÖR ÖRGÜTLERİNE YARDIM VE YATAKLIK SUÇLAMASI

Parti olarak sorumluluk olmaya hazır olduklarını kaydeden Kemal Kılıçdaroğlu, "Terör örgütlerine yardım ve yataklık yapan bir siyasal partinin, adını da açıkça söyleyeyim, terör örgütlerine yardım ve yataklık yapan bir kadronun, yani ülkeyi yöneten Adalet ve Kalkınma Partisi kadrosunun ülkeyi yönetemeyeceğini herkesin bilmesi lazım" dedi.

CUMHURİYET SAVCILARINI GÖREVE ÇAĞIRDI

Cumhuriyet Savcılarını göreve çağıran Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:"Gidiyorsun gariban vatandaşı buluyorsun, yardım ve yataklıktan. Peki bu ülkeyi yönetirken, terör örgütlerine yardım ve yataklık yapan bir siyasal partiyi neden sorgulamıyorsunuz? Terör örgütlerine Adalet ve Kalkınma Partisi'nin yöneticileri, kaçak sarayda oturan da dahil, yardım ve yataklık yapmışlardır. Bunun sonucudur ki bugün Türkiye, kan gölüne dönmüştür. Yardım ve yataklık yapana bakmıyoruz, dönmüşüz yüzümüzü başka tarafa ve bize 'buraya bakın diyorlar.  Önce o yardım ve yataklık yapanların bu milletin önünde hesap vermesi lazım. Vatandaşın da şu soruyu sorması lazım: Biz size yetkiyi ülkeyi iyi yönetin, ülkenin sorunlarını çözün diye verdik, biz size yetkiyi terör örgütlerine yardım ve yataklık yapın diye vermedik. Türkiye neden Pakistanlaştı? Yardım ve yataklık yaptığı için. Bu gerçeği herkesin bilmesi lazım. Ülkemizi seviyorsak o terör örgütlerine yardım ve yataklık Adalet ve Kalkınma Partisi yöneticilerini, bakın hepsini suçlamıyorum, oy verenleri de suçlamıyorum yöneticilerinin sorgulamamız lazım."

Kılıçdaroğlu, "Ellerine silah verdiniz, şehirleri silah deposu haline döndürdünüz. 70 ilden IŞİD'e militan devşirdiniz. bütün cihatçı grupları Türkiye'de eğittiniz. Suriye'de müslümanı müslümana kırdırdınız. Bunları sormamız lazım" dedi.

HEDEF VE PLANLAMALAR DEĞERLENDİRİLDİ

Kemal Kılıçraroğlu'nun konuşmasının ardından 'Çalışma ve Değerlendirme Toplantıları' basına kapalı olarak devam etti. Toplantıya İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat, CHP Genel Başkan Yardımcıları, Parti Meclisi Üyeleri, İl Yönetim Kurulu Üyeleri, İlçe Başkanları ile İstanbul'un 14 ilçe Belediye Başkanı  katıldı. Toplantıda, İstanbul İl Örgütünün göreve geldiği günden bu yana yaptığı çalışmalar ve gelecek döneme ilişkin hedef ve planlamalar değerlendirildi.