CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul’da düzenlene Dünya Romanlar Günü programında konuştu.

"2019’da önümüzde iki seçenek var" diyen Kılıçdaroğlu, "Roman kardeşimiz der ki bana iş bulacaksın demokrasi içinde düşüncelerini ifade edecek. İkinci seçenek tek adam rejimi" ifadelerini kullandı.

"Öyle bir ülkede yaşıyoruz ki kaç Roman kardeşimiz var bunu bilen yok" diyen Kılıçdaroğlu "Her kafadan bir ses çıkıyor. Bir resmi sayı var 1831 yılına ait . 1831 yılında Osmanlı nufüs kaydında 500 bin Roman'ın olduğunu resmi olarak tespit ediyor. Bugün bazı vatandaşlarımız 4 milyon diyor, bazıları 7 milyon, bazıları 14 milyon bazıları 20 milyon diyor. O zaman bir şey yapacağız. Önce Roman kardeşlerimizin hem Türkiye'de dağılımını hem var olan sorunlarını çözmek için siyaset kurumunu aktif olarak devreye sokacağız. Ve siyaset kurulu sizin sorunlarınızı çözecek" dedi.

Kılıçdaroğllu'nun konuşması şöyle:

Eğitim harcamaları kesinlikle aileye yük olmamalıdır ve bütün eğitim harcamaları defter kalem kitap servis tamamı devlet tarafından karşılanmalıdır. Eğitimi 12 yıl zorunlu hale getirirseniz çocuk yaşta evlilikler de kesilmiş olur. Sosyal yardımlar bir haktır. Yoksulluğu bu coğrafyada bitireceğiz.

Sizin içinizde Man Adası’nda şirketi olan var mı? Sizin vergi dairelerinde kaydınız yok ama siz çocuğunuz doğduktan itibaren bu ülkede vergi verirsiniz. Ama bu ülkeyi yönetenler sizin ödediğiniz vergileri vermemek için Man Adası’na giderler şirket kurarlar.

2019’da önümüzde iki seçenek var. Roman kardeşimiz der ki bana iş bulacaksın demokrasi içinde düşüncelerini ifade edecek. İkinci seçenek tek adam rejimi. Konuşmayacaksın. Demokrasi mi, dikta yönetimi mi? Bu iş demokrasi işidir. Demokraside herkes düşüncelerini açıkça ifade edebilmeli.

Suriyelilere baktığın kadar bana bakmıyorsun. Onlar birinci sınıf vatandaş ben Fatih’ten beri buradayım hala 3. sınıf vatandaş… Biz ayrımcılık istemiyoruz. Hepimiz al bayrağın altında büyük Türk milletinin bir parçasıyız. İlk 3 yıl içinde hiçbir evde hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecektir sözünü veriyorum. Haram yemeyen herkes bunu yapar. CHP ezilenlerin partisidir, kul hakkı yiyenlerin partisi değildir. Bütün dünyadaki Romanların Romanlar Günü’nü kutluyorum. 2019 demokrasi yılı olsun.