CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Eren Erdem’in yakalama kararını değerlendiren Kılıçdaroğlu, “Sorun sadece Eren Erdem sorunu değil, Osman Kavala 434 gündür hücrede tutuluyor” dedi.

Grup toplantısına 2019 yılından beklentilerini sıralayarak başlayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, maaşlarını alamadıkları için eylem yapan TOKİ işçilerini hatırlatarak AKP'nin emekçilerin hak arayışlarını "terör eylemi" olarak gördüğünü söyledi.

Kılıçdaroğlu, "TOKİ işçileri aylardır aylık alamıyorlar. Hak arıyorlar Meclis’in önündeler. İnsan hakkını aramadığı zaman insanlığını kaybetmiş olur. Hak arama mücadeleleri ancak dikta yönetimlerinde terör eylemi olarak gösterilir. Tüm taşeron işçilere sözüm var, 21'inci yüzyılda köleliği yıkacağız" dedi.

‘BÜLENT ŞIK'I HALKIN SAĞLIĞINI SAVUNDUĞU İÇİN YARGILIYORLAR’

Öğrencisi tarafından öldürülen Ceren Damar Şenol cinayetinin bir kadın cinayeti olmadığını 'eğitim şehidi' olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, Grup Başkan Vekilleri'nin konuyu Meclise taşıyacağını açıkladı.

Sağlık Bakanlığı'nın sakladığı kanserojen ürün listesini yayınlayan gazeteci Bülent Şık'ın 'Devlet sırrını açıklama' suçundan yargılanmasına tepki gösteren Kılıçdaroğlu, "Bülent Şık, gıda mühendisi, akademisyen. Kanser yapan yiyecekleri açıkladı diye devlet sırrını açıklamaktan yargılanıyor. Allah akıl fikir versin" dedi.

‘OSMAN KAVALA HAKKINDA İDDİANAME YOK AMA 434 GÜNDÜR HÜCREDE’

Tahliye edildikten sonra cezaevinden çıkmadan hakkında yakalama kararı verilen CHP eski Milletvekili Eren Erdem'in kumpas mağduru olduğunu söyleyen CHP Lideri, sorunun sadece Eren Erdem olmadığını, bir yılı aşkın süredir tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala'nın hücrede tutulduğunu söyledi:

"Eren Erdem'in hayatı FETÖ’yle mücadeleyle geçti ama 'FETÖ' ile suçlanıyor. Gizli tanık kumpası kurdular. Tahliye kararı verildi. Ama karar uygulanmadı. Üstüne tutuklama kararı verildi. Böyle bir şey yok. Eren Erdem FETÖ örgütüne üye olmamakla birlikte yardımla yargılanıyor. Tam bir kumpas. Mahkeme gördü, tahliyesine karar verdi. Ancak gece yeniden tutuklanmasına karar verildi. Eren Erdem niye kaçsın, zaten kaç defa yurt dışına çıkıp geri geldi. Bunun da takipçisi olacağız, sorun sadece Eren Erdem sorunu değil. Osman Kavala 434 gündür hücrede. Benzer şekilde birçok kişi iddianame yok ama içeride."

‘SİZİ AÇLIĞA MAHKUM EDENLERİ MAHKUM ETMEZSENİZ TORUNLARINIZIN YÜZÜNE BAKAMAYACAKSINIZ’

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, konuşmasının devamında çalışan ve emeklilere eleştirel ifadelerle seslendi:

"İşçinin, emeklinin derdini anlıyorum. Emeklilere iki maaş ikramiye sözü verdiğim zaman bir grup emekli bana telgraf çekip, ‘bizim durumumuz çok iyi ikramiye istemeyiz’ dedi. Şimdi o emekli kardeşlerimi merak ediyorum. Durumunuz iyi mi gerçekten? Emekli kardeşim,sizi açlığa mahkum ediyorlar. Milli gelir artışından bile size pay vermemeyi tercih ettiler. Emekli kardeşim milyonlarsınız. Sizi açlığa yoksulluğa mahkum eden bu iktidarı oylarınızla cezalandırmazsanız torununuzun yüzüne bakamayacaksınız. Esnaf kardeşim seni de gözden çıkardılar. Çiftçiyi gözden çıkardılar, futbola Ziraat Bankası yetişti. Ziraat Bankası futbol için kredi veriyor. Çiftçi kardeşim bunu görmüyor musun?"

‘HORTUMCU PİYASA EKONOMİSİNİ OLUŞTURANLAR DEMOKRASİYİ ASKIYA ALIRLAR’

AKP iktidarını hortumcu piyasa ekonomisi olarak nitelendiren CHP Lideri, bu sistemin diktatörlük sistemi olduğunu söyledi:

"Ne oldu da Türkiye bu hale geldi? 16 yıldır Türkiye’yi tek başına yönetiyorlar. Devletin fabrikalarını babalar gibi sattı, istediği belediye başkanını aday gösterip istediğini görevden aldı mı, başbakanı görevden aldı mı evet. Her istediklerini yaptılar da devlet neden bu hale geldi? Bunu yapan düzene ne diyeceğiz, adı ne olacak? Hortumcu Piyasa Ekonomisi…

Hortumcu Piyasa Ekonomisi özelliği şudur. Birilerine kaynak aktarmak için bir ekonomi politikası güderseniz bunun adı Hortumcu Piyasa Ekonomisidir. Hortumcu Piyasa Ekonomisi nasıl oluşturulur?

Hortumcu Piyasa Ekonomisinin önce hukuki alt yapısını oluşturmak zorundasınız. Ne yaptılar 16 yılda 186 kez ihale mevzuatını değiştirdiler kendi adamlarına ihale vermek için. Diyarbakır Mazıdağı’nda en iyi fiyatı verene vermediler Cengiz inşaat’a verdiler. Bakanın cevabı fiyat dışı unsur değerlerine göre en uygunu Cengiz İnşaat.

Planlamayı yapmayacaksınız, ekonomide planlama olmayacak. Sevgili vatandaşlarım Devlet Planma Enstitüsü çoktan kapandı. Ne için Hortumcu Piyasa Ekonomisi için. 10 yıllık planlama yapıldı mı, plan yok. Anayasa 166’ncı madde planlamadan bahsediyor.”

‘ERDOĞAN VAHDETTİN'İ ÖRNEK ALIYOR’

'Hortumcu piyasa ekonomisi' söylemini konuşmasının tamamına yayan Kılıçdaroğlu, AKP liderini Osmanlı'nın son padişahı Vahdettin'e benzetti:

"CHP’ye iki koyun versen güdemezler diye sık sık eleştiri yapılır? Niçin vatandaşı koyun olarak gördükleri için. 16 Mart 1920’de Vahdettin bir millet var koyun gibi onu güden de benim demiştir. Bu kibirli zat da onu örnek alıyor. CHP kim oluyor, CHP Kuvayi Milliyeci oluyor, hesabını verecek."

‘TÜRKİYE HER TÜRLÜ TEHLİKEYE AÇIK’

Kılıçdaroğlu konuşmasının devamında şunları söyledi:

Papaz’ı ver dediler tak diye papazı verdi, istersen verme. O güçler Türkiye’yi Suriye batağının içine daha derine çekmeye çalışıyor. Trump, 'benim askerim neden ölsün, PYD’nin neden ölsün, Türkiye’nin var gitsin onlar ölsün' diyor. Ben buna karşı çıkınca da CHP teröre destek veriyor diyecekler. Yuları kaptırmışsın oraya, Türkiye Cumhuriyeti şu anda her türlü tehlikeye açıktır.