Türkiye ile Kıbrıs Cumhuriyeti arasında Doğu Akdeniz'deki sondaj çalışmaları nedeniyle yaşanan gerilim tırmanıyor.

Kıbrıs Cumhuriyeti, Ankara'nın Kıbrıs'ın güneyindeki son sondaj girişimi öncesinde Eni ve Total şirketlerinden teknik verilerin çalındığını öne sürdü.

Kıbrıs Cumhuriyeti hükümet sözcüsü Kiryakos Kuşos, Türkiye’nin Yavuz gemisini geçtiğimiz hafta Kıbrıs’ın güneyine sondaj için göndermesinin arkasında ‘veri hırsızlığı’ olduğunu iddia etti.

Kuşos, geminin İtalyan enerji şirketi Eni ile Fransız şirketi Total’in daha önceden kendi sondaj alanları olarak seçtiği belirli bir noktaya gönderildiğini öne sürerek, teknik verilerin çalınmış olabileceğini savundu.

‘ELİMİZDE BİLGİ VAR’

Yunanistan devlet kanalı ERT’e konuşan Kuşos, ‘Kıbrıslı yetkililerin elinde somut kanıt olmadığını ama Türkiye’nin bu belirli noktada sondaj yapma kararını verileri ele geçirmesi sonucu aldığına inandıklarını’ söyledi.

Kuşos, “Elimizde, belirli bir şirketin planlarını ve çalışmalarını çaldıklarına dair büyük ihtimalle doğru olan bilgi var. O noktaya gitmelerinin sebebi de bu” iddiasında bulundu.

Kıbrıslı yetkili, Eni veya Total’in bilgileri Türkiye’ye verdiğini düşünmediklerini de ekledi.

‘KORSAN DEVLET HALİNE GELDİ’

Kuşos, Türkiye’nin sondaj faaliyetlerinin yasadışı olduğu suçlamasını da yineleyerek, “Ne yazık ki Türkiye Doğu Akdeniz’de bir korsan devlet haline geldi” iddiasında da bulundu.

Kuşos’un sözünü ettiği bölge, Kıbrıs’ın güneyinde, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Eni ve Total’e hidrokarbon araması için lisans verdiği alanda bulunuyor. Kıbrıs, iki şirkete kendi münhasır ekonomik bölgesi olarak gördüğü alandaki 13 parselin yedisinde araştırma lisansı vermiş durumda.

Kaynak: Duvar