Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bu sabah ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

DHA'nın Dışişleri kaynaklarına dayandırdığı habere göre; ABD Dışişleri Bakanı Kerry'nin talebi üzerine gerçekleştirilen görüşmede, Suriye'de çatışmaların durdurulması ve kalıcı ateşkesin sağlanması başta olmak üzere Suriye'nin geleceğine yönelik çabalar ele alındı.

Görüşmede, Cerablus'a yapılan müdahale ile ilgili de görüş alışverişinde bulunulmuş ve bu konuda iki ülke arasındaki işbirliğinin devam etmesi konusundaki mutabakatın altı çizildiği belirtildi.

FIRAT'IN DOĞUSU

Görüşmede, YPG'nin Fırat'ın batısına geçmemeleri konusu da gündeme geldi. ABD Dışişleri Bakanı Kerry, YPG'nin Fırat'ın doğusuna çekilmekte olduklarını vurguladığı öne sürüldü.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık bugün katıldığı bir televizyon programında konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:

“PYD mutlaka Fırat'ın doğusuna çekilecek. Bu konuda ABD ile yaptımız temaslarda 1 hafta önce 2 hafta içinde çekilecekleri konusunda mutabakat sağlanmıştı. Önümüzdeki 1 hafta içerisinde çekilmenin tamamlanması bekleniyor. Tabi göreceğiz. Şu anda çekilme henüz tam olarak gerçekleşmedi bunu hem bekliyoruz hem takip ediyoruz.”

Kerry ile Çavuşoğlu arasındaki görüşmede ayrıca, Irak ve Suriye'de IŞİD ile mücadelenin işbirliği içinde sürdürüleceği hususu da vurgulandığı belirtiliyor.