12 Eylül davasında mahkeme kararını açıkladı... Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'ya müebbet hapis cezası verildi

12 Eylül askeri darbesi davasında, “savcının izinli olduğu” gerekçesiyle ertelenen karar duruşması bugün Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlandı. Savcı Özdabakoğlu sanıkların müebbetini istedi.

12 Eylül Davası’nda esas hakkında görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı Erdinç Hakan Özdabakoğlu, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın, 765 sayılı TCK’nın “Devlet kuvvetleri aleyhine cürümler” başlıklı 146. maddesi uyarınca ağırlaştırılmış müebbet hapsini istedi.

25 Ekim 2013’te görülen duruşmada Savcı Selçuk Kocaman mütalaasını vermişti. Savcı, dönemin genelkurmay başkanı, 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile Emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya’nın ”ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına” çarptırılmalarını talep etmişti.

28 Mayıs’taki karar duruşması ise savcının izinli olması ve yeni savcının da mütalaa için süre istemesi üzerine yapılmadan ertelenmişti. Mahkeme başkanının bu kararı, ailelerin tepkisine neden olmuştu.

Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, 12 Eylül Davası'nda sanıklar hakkında takdiri indirim uygulayarak ağırlaştırılmış müebbet cezasını, müebbet cezasına çevirdi. Ayrıca Kenan Evren ile Tahsin Şahinkaya’nın rütbesi er düzeyine indirildi.