HDP’nin cezaevinde tutulan Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın tutuklu bulunduğu dosyanın Sincan Cezaevi Mahkeme Salonunda görülen ikinci duruşması başladı.

Duruşma salonuna çok az sayıda kişinin girmesine izin verilirken, duruşmayı izlemeye gelenler salon dışında bekledi.

Duruşma öncesi açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, “Sizleri duruşma salonuna almamak, faşizmi kurumsallaştırmaya çalışan AKP – Saray – Bahçeli ittifakının utancıdır” dedi ve ekledi “Daha büyük bir mahkeme salonu için duruşma Sincan’a nakledildi. Fakat yine talimat gelmiş ve bu dava şimdi 20 kişilik bir salonda gerçekleşecekmiş. Yabancı heyetler Sincan Cezaevinin kapısını geçemediler. Bu uygulamalar hukuksuz”

Serpil Kemalbay, şöyle konuştu:

"Hukuksuz bir şekilde dokunulmazlıkları kaldırılan milletvekillerimizin tutuklanması ve hukuksuz yargı süreci devam ediyor. Yüksekdağ 240 gün sonra ilk kez mahkemeye çıkmış ve kendisini yargılayanları yargılayan bir savunma yapmıştı. Yabancı heyetler duruşma salonuna alınmış ancak mahkeme başkanına gelen telefonlar sonrası yabancı heyetler dışarı çıkarılmıştı. Duruşmaya katılmak için şehir dışından gelenler otobüslerinden indirilmişti. Ankara Adliyesi ablukaya alınmıştı. Ankara'da sıkıyönetim yaşamıştı.

Şimdi ikinci duruşmaya Sincan’a geldik. Daha büyük bir mahkeme salonu için duruşma buraya nakledildi. Fakat yine talimat gelmiş ve bu dava şimdi 20 kişilik bir salonda gerçekleşecekmiş. Yabancı heyetler Sincan Cezaevinin kapısını geçemediler. Bu uygulamalar hukuksuz. Zaten biz 7 Haziran’dan bugüne hukukun olmadığını görüyoruz. 15 Temmuz’dan sonra OHAL ve KHK’larla yaşanan bir darbe sürecindeyiz. Yüksekdağ parlamentonun tek kadın genel başkanıdır. Kadın mücadelesindeki güçlü konumu, ayrıca kadınlara yönelik partimizin eşit temsil mücadelesi adeta cezalandırılmak istenmektedir. Saldırılar sadece HDP’ye dönük değildir. Türkiye'nin demokratikleşmesine dönüktür. Türkiye adım adım karanlığa sürükleniyor.

Yüksekdağ’ın 8 fezlekesi var. Bunların hepsi kürsü dokunulmazlığı kapsamında. Hukuksuz, keyfi hazırlanmış, partimizi kriminalize etmek için düzenlenmiştir. Tüm bu saldırılar karşısında HDP dimdik ayakta. Bunu görerek her adımda önümüzü biraz daha kesmeye çalışıyorlar. Fakat gerçeğin, direnişin sesini asla kesemiyorlar. Bu ses en uzak noktalara kadar ulaşacak. Bizler Figen Yoldaşımızın yanındayız. Bu mücadeleyi hep beraber sürdüreceğiz. Kadının sözünü yükseltmeye devam edeceğiz. Biz Türkiye’de tekrar insan haklarının hayata geçirilmesi için el birliği ile mücadelemizi sürdüreceğiz. Figen Başkan bu duruşmada da faşizmin yüzüne gerçekleri söyleyecek. Gözlerinin içine bakara biat etmeyeceğimizi bir kez daha gösterecek. Gelecek güzel günler bizimdir. Hiçbir şey bize geri adım attıramaz.

Sizleri duruşma salonuna almamak, faşizmi kurumsallaştırmaya çalışan AKP – Saray – Bahçeli ittifakının utancıdır."