CHP'de, genel merkez ile muhalifleri karşı karşıya getiren kurultay maratonun ilk günü tamamlandı. Muhalefet Kılıçdaroğlu’na çelme takmak için delegelerden yeterli imzayı toplayarak Genel Merkez’e tüzük kurultayı kararı aldırtmayı başararak 1-0 öne geçmişti. Muhalefetin bu hamlesine Kılıçdaroğlu cephesi ilginç bir hamleyle karşılık verdi. Muhaliflerin kongre tarihini 27 Şubat Pazartesi, yani bir işgününe ve küçkü bir salona aldı, kendisi de bir gün önceye yani 26 Şubat Pazar gününe büyük bir salonda tüzük kurultay kararı aldı: 1-1

 

Bu karar Kılıçdaroğlu’nun intiharı da olabilirdi. Eğer bu kurultayda yeterli sayıya ulaşılamaz ve kurultay açılamazsa Kılıçdaroğlu için filmin sonu gelmiş olacaktı. O nedenle bugünkü kurultaya muhalifler katılmama kararı aldı.

 

Herkesin merakla beklediği, son günlerde 'yeter sayı sağlanamayabilir' diye haberler yapılan CHP Genel Merkezi’nin kurultayı hem delegelerin hem üyelerin odukça yüksek bir katılımıyla gerçekleşti, ve Kılıçdaroğlu muhalefeti Sav’dı: 1-2

 

İsa Gök arbedesinin dikkat çektiği günde yeni tüzük kabul edilirken, Kemal Kılıçdaroğlu delegeleri muhalefetin yarınki kurultayına da çağırdı.

 

Cumhuriyet Halk Partisi'nin 16. Olağanüstü Kurultayı Ankara Arena Spor Salonu'nda yapıldı.

 

Genel merkez ile muhalifleri karşı karşıya getiren kurultayda, 87 maddelik tüzük değişikliği kabul edildi. İsa Gök arbedesinin yaşandığı günün sonunda teşekkür konuşması için kürsüye çıkan Kemal Kılıçdaroğlu, muhaliflerin çağrısı üzerine yarın yapılacak 17. Olağanüstü Kurultay'a tüm delegelerin katılmasını istedi.

 

Gelip gelmeyecekleri merak konusu olan muhaliflerin ağırlıklı olarak katılmadıkları kurultaya, eski Genel Başkanlardan Hikmet Çetin, Murat Karayalçın ve Altan Öymen gelirken, Deniz Baykal sürpriz yapmadı ve kurultaya katılmadı.

 

Genel merkezin hazırladığı tüzüğün kabul edilmesinin ardından kürsüye çıkan Kılıçdaroğlu, "Tüzüğün hazırlanmasında büyük emeği geçen bütün arkadaşlarıma, başta emektar Atilla Sav’a teşekkürü borç bilirim...

 

Tüm delege arkadaşlardan isteğim, yarınki kurultaya katılmaları ve hiçbir provokasyona yol açılmaması. Yapanlar olursa da sessiz kalınarak kurultayın bitirilmesi. Ayrıca yarınki kurultayın başka salonda olma nedeni, bu salonun uygun olmayışındandır...

 

Bu tüzük, sadece CHP açısından değil Türk siyasal yaşamı ve demokrasi tarihi açısından da dönüm noktasıdır. Bunu beraber kurduk, sağ olun var olun...” şeklinde konuştu.

 

YENİ TÜZÜKTE NELER VAR?

Tüzükte muhaliflerin 9 isteğinden 7’si yerine getirildi.

 

Hazırlanan taslakta muhaliflerin isteklerinde yer alan ve Genel Merkez'in ilk etapta soğuk baktığı 'örgütlere hazine yardımından yüzde 40 pay verilmesi' karara bağlandı.

 

Milletvekili adaylarını belirleme konusunda da tüzük taslağında yenilikler yapıldı. 550 milletvekili adayını belirlemede yüzde 10'un altında oy alınan iller hariç yüzde 15'lik merkez yoklaması ile adaylar belirlenecek. Böylece 63 milletvekilini Genel Merkez belirleyebilecek. Geri kalan bölgelerde ise milletvekili adayları için ön seçim yapılacak.

 

Parti Meclisi sayısı ise 80'den 60'a düşürüldü. Üzerinde tartışma yaşanan bir başka konu olan kadın kotası ise yüzde 25'den yüzde 33'e çıkarıldı.

 

KURULTAYDA NELER YAŞANDI?

Kurultaya kaç delegenin katıldığı tartışmaları yaşandı.

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap, kongreye katılan delege sayısını 946 olarak açıkladı. Ancak muhalifler sayının çok daha az olduğunu iddia etti. Muhalif kanattan Mersin milletvekili İsa Gök, kurultay için yeterli delege sayısı olmadığını iddia ederek kurultay divanına bir dilekçe verdi. İsa Gök ile partililer arasında gerginlik yaşandı.

 

300'E YAKIN FİRE VERİLDİ

Divan, 1247 delegenin 948'inin kurultaya geldiği açıklandı. Muhalifler, kurultayın toplanmaması için gerekli delege sayısı olan 624'ün bulunamaması için kurultaya katılmama yolunu seçmişlerdi. Bu sonuç yaklaşık 300 delegenin kurultaya gelmediğini gösteriyor.

 

Bu arada muhalifler ise kurultaya 583 delegenin katıldığını öne sürdü ve salona noter getirerek delegelerin imzalarını tespit ettirmek istedi.

 

SALONDAN NOTLAR

Salon, CHP'nin kırmızı ve beyaz renklerinin dışında, demokrasi ve barışın rengi olarak anılan mavi ile süslendi.

 

Atatürk'ün göğsünde CHP rozeti taşıyan fotoğrafı ile CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun kravatsız fotoğrafı salonun en görünür yerine asıldı.

 

Onuncu Yıl Marşı salonda en çok söylenen marşlardandı. Ayrıca, Zülfü Livaneli, Edip Akbayram, Cem Karaca ve Selda Bağcan’ın şarkıları da çalınıyordu.

 

Dışarıya konulan dev ekranla da halkın kurultayı izlemesi sağlandı.