Tutuklu milletvekillerine tahliye yolu açması beklenen yargı paketini değerlendiren Meclis Başkanı Cemil Çiçek, “Kemal Aktaş'ın fezlekesini geri gönderiyoruz” dedi.

 

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 3. Yargı Paketi’nin kabul edilmesinin ardından tutuklu 8 milletvekili için açıklamalarda bulundu.

 

Cemil Çiçek, kısaca şunları söyledi:

 

BDP'li vekil Kemal Aktaş'ın fezlekesini geri gönderiyoruz. Milletvekillerinin tutuklama tarihleri farklı, yargılandıkları mahkemeleri farklıdır. 4 farklı mahkeme var, yargılama safhaları farklıdır.

 

Seçim sürecinde oluşan bir konudur. Seçimden önce başlayan bir durum, parlamentoda da karşımıza siyasi sorun olarak geldi.

 

Yargının, bu sorunu yargıda çözmesini arzu ederdik. Ancak bu sorun bizim önümüzde durmaya devam ediyor.

 

Sorunun çözümü için ciddi çaba gösterdim. Birçok teşebbüste bulundum. Ben bu işi kapalı devre götürmek isteyen bir kişiyim. Cezaevi psikolojisini, dışarıda olan ailelerin psikolojisini biliyorum. Ümit vermek tutukluluk kadar eziyet etmektir.

 

Bu sorunu ya yargı çözecek ya da yargının kuralını değiştireceksiniz. Maalesef bu davalar çok uzun sürdü. Pehlivan tefrikasına döndü. Mahkeme, tahliye ederek bu sorunu çözebilirdi.

 

Mahkeme bu sorunu bu güne kadar çözmedi. Geriye kuralı değiştirerek sorunu çözmek kaldı.

 

Mahkemeler, tutuklu milletvekilleri bakımından adli kontrol gibi çağdaş bir imkanı uygulamaya koyabilecektir. Ümit ederim (mahkemeler), Meclis'in verdiği bu mesajı iyi anlamıştır.”