Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) Rusya temsilcisi olan Hoşavi Babakr, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) düzenlenen bağımsızlık referandumunun ardından Türkiye ile gerginleşen ilişkileri değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘vanaları kapatırız’ açıklamasını değerlendiren Babakr,Türkiye'nin kendi üzerinden petrol akışını durdurması halinde, petrolü Rusya'nın yardımıyla Suriye üzerinden ihraç edebileceklerini söyledi.

Erdoğan'dan IKBY'ye: Yaptırımlar başlarsa yiyecek dahi bulamayacaklar

Sputnik'e konuşan Babakr, "Kürtlerin petrolü Suriye üzerinden satmak gibi bir seçeneği var. Rusya'yla sevkiyatın Akdeniz üzerinden yapılması konusunda anlaşabiliriz. Bu ihtimali Suriye ile konuşmayı planlıyoruz. Zira Rusya'nın Suriye hükümeti üzerinde önemli bir etkisi var" dedi.

Barzani'den Erdoğan'a 'vana' yanıtı: Türkiye ile imzalanan bir anlaşmamız var

Türkiye dahil çeşitli ülkelerin, IKBY'deki bağımsızlık referandumu ardından petrol akışının kesilebileceği yönündeki uyarılarının gerçekte uygulanabileceğine ise inanmadığını da ifade eden Babakr, şöyle devam etti:

"Petrol akışı Türkiye için yararlı. Zira bunun için ödeme yapıyoruz. Petrol ve gaz akışı durursa ekonominin diğer alanları da zarar görür. Kürdistan'ın ana gelir kaynağı olan petrol gelirleri yok olursa alım gücümüz de olmaz. Dolayısıyla bu, Türkiye'den ithalatın azalmasına ve Türkiye'deki Kürtlerin hoşnutsuz olmasına sebep olur. "

ABD'den Erdoğan'ın 'Yiyecek bulamayacaklar' sözüne açıklama

IKYB'de 25 Ekim'de düzenlenen bağımsızlık referandumun ardından Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Erbil'e karşı yaptırımların devreye girebileceğini ve askeri tedbirlerin de alınabileceğini söylemişti.

Erdoğan’dan IKBY’ye: Vana bizde petrolü nereye akıtacaksınız

Erdoğan, IKBY'den gelen petrol akışının da kesilebileceğini belirtip şunları söylemişti:

"Bir vanayı kapadığımız anda iş bitti. Bütün geliri meliri hepsi ortadan kalkıyor. TIR'lar Kuzey Irak'a çalışmadığı anda bunlar yiyecek, giyecek bulamayacaklar. Öyle bir duruma gelecekler. Niye? Mecburuz, yaptırım."

Öte yandan Türkiye, IKBY'ye açılan Habur Sınır Kapısı'nı henüz kapatmış değil.