KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanlığı Ermeni soykırımının yıldönümü dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı. Soykırım kurbanlarını anan KCK, 1915’te yaşananların 100 yıllık soykırım tarihinin de başlangıcı olduğuna işaret etti.

KCK, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dün yaptığı yazılı ‘taziyemesajını da değerlendirdi. Mesajın samimiyetten uzak bir aldatmacadan başka bir anlam ifade etmediğini söyleyen KCK, “devletin resmi düzeyde dile getirdiği şeylerin bir aldatmaca olup olmadığının anlaşılması için güncel politika ve uygulamalara bakmak yeterlidir” dedi.

KCK’nin açıklaması şöyle:

“Bundan yüzyıl önce etnik temizlik amacıyla uygulamaya konulan tehcir kararıyla birlikte Anadolu ve Kürdistan topraklarında yaşayan bir milyon üzerinde Ermeni’nin kısa sürede yurtlarından sökülerek vahşi işkenceler altında sürgüne tabi tutulması ve yüz binlercesinin katledilmesi ile sonuçlanan Ermeni soykırımını şiddetle ve nefretle kınıyoruz. Bu topraklarda yaşayan başta Ermeniler olmak üzere farklı inanç ve etnik kimliğe sahip olan tüm toplulukların demokratik ulus birliği içinde eşit ve özgür yaşayacağı günlere kısa sürede kavuşmasını diliyoruz.

100 YILLIK SOYKIRIM TARİHİNİN BAŞLANGICI

Dünyanın 20. Yy.ın başlarında şiddetli bir paylaşım savaşı içinde ciddi acılar çektiği bir ortamda Osmanlının İttihat terakki hükümeti de dumanlı havayı seven kurtlar gibi Ermeni halkına karşı soykırım başlatma kararını 24 Nisan 1915 günü uygulamaya koydu.  20. Yüzyılın temel uygarlık hastalığı olan milliyetçilik bayrağı altında gerçekleştirilen bu uygulama ile hasta adam olan Osmanlıdan bir ulus-devlet yaratarak varlığını korumak isteyen soykırımcı ittihat terakki hükümeti, tek dil, tek millet, tek devlet, tek vatan sloganlarının gerçekleştirilmesi için bugüne kadar gelen 100 yıllık soykırımlar tarihinin de startını verdi. Bu anlamda 1915 soykırımı aynı zamanda Türkiye ve Kürdistan’da yaşanacak olanların da habercisi oldu.

Ermenilere karşı uygulamada başarılı olan soykırımın sonucunun aynısını almak isteyen Türkiye Cumhuriyeti de 1924-25 yıllarından itibaren Kürtlere karşı etnik, sosyal, siyasal, Kültürel, ekonomik soykırımların hepsini bugüne kadar uyguladı. AKP hükümeti eliyle de en sinsi bir şekilde uygulamaya devam etmektedir. Bu anlamda AKP hükümeti farklı söylemlerde bulunsa da dün Ermeni halkına yönelik soykırımı gerçekleştiren İttihatçı Enver ve Talat paşaların yaptıklarını yeni koşullarda farklı yol-yöntemlerle Kürtlere karşı uygulamaya çalışmaktadır.

ERDOĞAN’IN MESAJI SAMİMİYETTEN UZAK

Bu nedenle T. Erdoğan’ın soykırımın yüzüncü yılına girerken yayınladığı taziye mesajı samimiyetten uzak bir aldatmacadan başka bir anlam ifade etmemektedir.  Kürtlere karşı yürütülen soykırımdan vazgeçtiğini ortaya koyan hiçbir ciddi adım atmayan bir hükümetin ve devletin resmi düzeyde dile getirdiği şeylerin bir aldatmaca olup olmadığının anlaşılması için güncel politika ve uygulamalara bakmak yeterlidir.

1915 tehcirinde Ermeni halkından insanlardan bazılarının katledilirken bazı Kürtlere ‘biz kahvaltılığız, siz de öğlen yemeği olacaksınız’  biçimindeki söylemleri ittihat terakkinin kanla beslenen yanını ortaya koyarken Kürtlerle Ermenilerin kaderlerinin ne kadar ortak olduğunu da gözler önüne sermektedir.  O nedenle 1915 Ermeni soykırımının 100 yıl dönümünde tüm topluluk ve halkları demokratik ulus şemsiyesi altında ortak vatanda buluşmaya çağırıyoruz.  Katliamların ve soykırımların önüne geçmenin ve her türden aldatıcı, oyalayıcı politikaların boşa çıkartmanın tek yolunun ortak örgütlü mücadele ile Türkiye’yi demokratikleştirip demokratik ulus gerçeğini yaratmaktan geçtiğini bir kez daha vurguluyoruz.

Ermeni halkının acısını yürekten paylaşarak her türden soykırımı bir kez daha şiddetle kınıyoruz.”