KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanlığı, Başbakan Binali Yıldırım’ın “Örgütten (PKK) bize görüşme taleplerinin haberleri” sözlerine cevap olarak bir açıklama yaptı. 

KCK, Başbakan’ın sözlerine ilişkin “Böylece PKK’yi yenilgiye uğrattık, bu nedenle görüşme istiyor algısı yaratıp tarihi direniş karşısında sarsılan iktidarını güçlü göstermeyi amaçlamıştır” dedi.

“Kamuoyu ve halkımız şunu bilmelidir ki, Kürt halkının özgürlük mücadelesini ve demokrasi güçlerini ezerek hegemonik otoriter faşist bir düzen kurmak isteyen bir iktidarla bizim görüşecek bir şeyimiz olamaz” denilen açıklamada, “Kürt sorunu ancak demokratik zihniyette olan bir iktidarla konuşulup çözülebilir. Bu zihniyet de, bu karakter de AKP iktidarında yoktur. Tayyip Erdoğan’ın her gün tek tek tek diyerek ifade ettiği soykırımcı zihniyet aşılmadan Türkiye'de demokratikleşme temelinde Kürt sorununu çözmek mümkün değildir. Türkiye'de bu inkarcı soykırımcı sömürgeci zihniyet ancak demokrasi güçlerinin mücadelesiyle aşılıp Türkiye demokratikleştirilerek Kürt sorunu çözülebilir” ifadelerine yer verildi.

KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanlığı açıklamasında devamla şu hususlara dikkat çekildi:

“İmralı’da Önder Apo'nun çabalarıyla hazırlanan Dolmabahçe Mutabakatını reddedip savaşı başlatan bir iktidarla görüşmeler yapıp sorunları çözmek mümkün değildir. Kuşkusuz Önder Apo ve Özgürlük Hareketi demokratik siyasi çözüm yolunu tercih etmiş; bunun için üzerine düşen her türlü fedakarlığı yapmıştır. Ancak AKP iktidarında bir çözüm zihniyeti ve politikası olmadığından bu görüşmeleri ve Önder Apo'nun çabalarını araçsallaştırmış, kendi iktidarını güçlendirmek için kullanmıştır. AKP iktidarı bu görüşmeleri araçsallaştırıp Kürt sorununu çözmeyerek Türkiye halklarına karşı ağır bir suç işlemiştir. Şu anda halkı kandırıp Türkiye'yi bir savaş ortamına sürüklediği için yargılanması ve cezalandırılması gereken bir siyasi oligarşi bulunmaktadır.

“Kürt sorununda bir çözüm politikası olmadığından Türkiye dışında ve içinde güçlenmiş Kürt Özgürlük Hareketi'ne karşı bir ezme ve tasfiye etme saldırısı yürütülmektedir. Şehirler bu amaçla yakılıp yıkılmıştır. Bu saldırıların Kürt halkının iradesi kırılıp teslim alınana kadar sürdürüleceği söylenmektedir. Rojava Devrimi düşmanlığı, Kürt halkına ve demokrasi güçlerine yönelik faşist saldırılar bunun en somut ifadesi olmaktadır.

“KÜRT VARLIĞI TANINMADAN HİÇBİR SİYASİ GÜÇLE GÖRÜŞMEYECEKTİR”

“Artık Türkiye'nin demokratikleşmesi çerçevesinde Kürt varlığı açıkça tanınmadan, Kürtlerin özgür ve demokratik yaşamının kabul edildiği açıkça ortaya konulmadan Kürt Özgürlük Hareketi hiçbir siyasi güçle görüşmeyecektir. Yeni bir oyalama ve halkları aldatma süreci olmayacaktır.

“Mevcut zihniyet ve politikaya karşı sadece mücadele yürütülür. AKP faşizmi iç ve dış politikada sıkıştığı için PKK zayıfladığından görüşme talep etmektedir biçiminde bir algı yaratmaya çalışmaktadır. Böylece içeride ve dışarıda AKP'ye karşı demokrasi güçlerinin gösterdiği tutum ve yürüttüğü mücadele zayıflatılmaya çalışılmaktadır. Hiç kimse toplumda boş beklenti yaratacak böyle haberlere inanmamalı, faşist AKP iktidarına karşı yürütülen özgürlük ve demokrasi mücadelesi yükseltilerek sürdürülmelidir.”

BİNALİ YILDIRIM NE DEMİŞTİ?

Başbakan Binali Yıldırım, "Terör örgütünün bugünlerde 'biz görüşebiliriz, silahları bırakabiliriz, konuşalım' gibi doğrudan, dolaylı haberleri geliyor. Onların uzantılarından bize böyle haberler geliyor. Konuşacak hiçbir şey yok" demişti.