KCK Yürütme Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar, 1 Kasım’ın ardından da devam eden askeri operasyonlara ve KCK’nin aldığı eylemsizlik kararını sonlandırmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’nin KCK’nin aldığı eylemsizlik kararını hiçbir zaman dikkate almadığını söyleyen Aydar, “Özgürlük hareketi başını kurbanlık koyun gibi uzatmaz. Hareketimiz bu saldırılara karşı kendisini her düzeyde savunacaktır,” diye konuştu. Çözüm sürecinin yeniden başlayıp başlamayacağı konusuna ilişkin de açıklamalarda bulunan Aydar, “Şu an öyle bir ihtimal görünmüyor,” dedi ve ekledi: “Ama bizim dediğimiz gibi masaya dönerlerse hareketimiz yeni bir değerlendirme yapacaktır. Çünkü masayı deviren, savaşı başlatan AKP'dir. Onun için adım atması gerekenler de onlar olmalı.”

Fırat Haber Ajansı’na konuşan Zübeyir Aydar’ın operasyonlar, devam eden çatışmalı süreç ve müzakere sürecine ilişkin sorulara verdiği yanıtlar şöyle:

KCK eylemsizlik kararını kaldırdı. Bundan sonra ne olacak?

Türkiye zaten bu kararı hiç bir zaman dikkate almadı, operasyonlarına devam etti. Seçim sonuçlarının hemen ardından uçaklar gidip Medya Savunma Alanlarını bombaladı. Sivil insanlar katlediliyor. Saldırılar had safhada. Bunlarla birlikte Erdoğan ve Davutoğlu’nun açıklamaları da ortada. Bütün bunlara karşı kimse ‘Kürtler eli kolu bağlı kalsın’ diyemez. Özgürlük hareketi başını kurbanlık koyun gibi uzatmaz. Hareketimiz bu saldırılara karşı kendisini her düzeyde savunacaktır.

Saldırı mı savunma mı?

Bizimkisi meşru savunmadır. Baştan beri stratejimiz bu. Bizler gidip başka yerde kimseye saldırmış değiliz. Onlar gelip topraklarımızda bize saldırıyor. Bizimkisi bir savunma savaşadır. Bu kararı verenler pişman olana kadar anlayacakları dilden saldırılarına cevap verilecektir. Bu saldırılar bir devlet kararıdır. “Ben seni bitireceğim, yok edeceğim’ deniliyor. Göreceğiz bakalım, AKP aldığı bu karardan dolayı pişman olacak. Hareketimiz gereken cevabı mislisiyle verecektir.

Yeni dönemde çözüm süreci başlayabilir mi?

Şu an öyle bir ihtimal görünmüyor. Erdoğan'ın, Mart ayının sonlarında ‘Kürt sorunu yoktur’ açıklamasından bu yana hükümetle bir ilişkimiz yok. Türkiye devleti kendisini kapatmış, saldırıyor. Bizde hazırlıklarımızı bu saldırılara göre yapıyoruz. Ama bizim dediğimiz gibi masaya dönerlerse hareketimiz yeni bir değerlendirme yapacaktır. Çünkü masayı deviren, savaşı başlatan AKP'dir. Onun için adım atması gerekenler de onlar olmalı.