HDP Grup Başkanvekilleri İdris Baluken ve Pervin Buldan ile İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder ve Ceylan Bağrıyanık’ın yer aldığı heyet, 4 Şubat’ta İmralı’ya giderek PKK lideri Abdullah Öcalan’la görüşmüş ve hemen ardından Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’la “müzakere süreci”nin nasıl ve hangi adımlarla yürütüleceğine dair ayrıntıları konuşmuştu. Heyet önceki gün gittiği Kandil’de KCK'nin Yürütme Konseyi üyeleri ile görüştü. Abdullah Öcalan’ın hazırladığı "müzakere metni"ne son şeklini vermek üzere Kandil’e giden İmralı heyeti dün ise Erbil’den uçakla İstanbul’a döndü.

"ÖCALAN'IN ATACAĞI ADIMLARA BAĞLI KALMA"

Haber Türk gazetesinden Zülfikar Ali Aydın, buradaki görüşmeye ilişkin yazısında, hükümetin “Örgüt, silah bırakma ve her türlü şiddet eylemini reddetme çağrısı yapsın” ve “Türkiye’deki silahlı unsurlarını sınır dışına çeksin” talebini Kandil’e ilettiğini belirtti.

Habere göre; Hükümet yetkililerinin, "PKK’lilerin geri dönüşü", "Türkiye’deki demokratikleşme adımlarının ve Kürtlerin haklarının Anayasal güvence altına alınması" dahil atılacak tüm adımların yapılacak çağrıdan sonra konuşulabileceği mesajı da örgüte aktarıldı.

Ali Aydın imzalı yazıda, KCK yetkililerinin, “Öcalan’ın atacağı adımlara bağlı kalma” kararı aldığı kaydedilirken, Kandil'deki yetkililerin “tamamen silah bırakılması” talebinin Irak ve Suriye’de Kürtlere yönelik IŞİD ve benzeri saldırılar nedeniyle karşı çıktığı öne sürüldü.

Yazıda, hükümetin müzakere sürecini ilan etmesine karşılık "Türkiye’de silahlı mücadeleden siyasal mücadeleye geçiş" kararı alacağı bilgisi de aktarıldı.

ORTAK AÇIKLAMA YAPILACAK

Ali Aydın'ın yazısı şöyle sonlanıyor: "Buna göre, PKK'nın 'silahlı mücadeleden siyasi mücadeleye' geçiş kararı HDP heyeti ile hükümet yetkililerinin yapacağı ortak açıklamayla ilan edilecek. PKK da ortak açıklamanın ardından Kandil’de bir basın toplantısıyla ya da yazılı açıklama yaparak Türkiye’deki silahlı PKK militanlarının aşamalı olarak Irak’taki PKK denetimindeki bölgeye geçeceğini duyuracak."

İlgili habere gitmek için
tıklayınız.