KCK Yürütme Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar, iktidar medyasının “PKK sıkıştı, görüşme talep ediyor” şeklinde servis ettiği haberleri yalanladı.

Aydar, “Şu an gündemimizde her düzeyde saldırgan AKP’ye karşı mücadeleyi yükseltme görevi var. AKP elini güçlendirmeye yönelik manevralar yapıyor olabilir. Sıkışan taraf onlar” ifadelerini kullandı.

Yeni Özgür Politika’dan Ramazan Marangoz’a değerlendirmelerde bulunan Aydar’ın açıklamaları şöyle:

İktidara yakın Abdulkadir Selvi, köşesinde KCK’nin 7 defa hükümete mesaj göndererek, görüşme talebinde bulunduğunu, ancak devletin kararlı bir şekilde operasyonlara devam ettiğini yazdı.

Selvi, KCK’nin kent savaşlarında yenildiğini, kırsalda da etkili olamadığını, halk desteğini yitirdiğini ve nefes almak istediğini, ancak devletin gerillanın tamamen çekilip silah bırakmasını ve Türkiye’ye karşı mücadeleden vazgeçmesini önşart koyduğunu ileri sürdü.

PSİKOLOJİK SAVAŞ HAMLELERİ

Genel tabloya işaret eden Aydar, Öcalan’ın üzerindeki tecritin devam ettiğini; saldırı, operasyon ve katliamlarla birlikte kentlerin yakılıp yıkıldığını; siyasi soykırımın kesintisiz sürdüğünü hatırlattı.

Gazetecilerin, gazetelerin yorum ve iddialarına değil, Türk hükümetine ve pratiğine baktıklarını kaydeden Aydar, KCK’nin de bütün bunları boşa çıkarmak ve mücadeleyi her yerde yükseltmeye konsantre olduğunu söyledi.

Savaşın tek başına silahlarla yürütülmediğini; propaganda ve psikolojik boyutunun olduğunu ifade eden Aydar, Kürt Özgürlük Hareketi’nin 40 yıllık ilerleme ve yükseliş grafiğine; toplumsal destek ve nüfuzuna bakıldığında nasıl bir halk hareketi olduğunun çok net görüleceğini vurguladı. Halk desteği olmadan bir gün bile savaşılamayacağının altını çizen Aydar, Kürdistan halkının elbette yoğun ve yaygın savaş dönemlerinde zaman zaman zorlandığını, ancak öfke ve tepkinin Türk devletine yönelik olduğunun altını çizdi.

KÜRT TARAFININ TAVRI NET

Kürt Özgürlük Hareketi’nin bütün bileşenleriyle birlikte savaş barış tavrının gayet açık olduğunu, bunun gizli saklı bir yönünün de bulunmadığını belirten Aydar, savaşta ısrar etmediklerini ama mutlak çözüme ve barışa gitmeyen sürece karşı olduklarını söyledi. Aydar, “Şu anda gündemimizde her düzeyde mücadeleyi yükseltme var. Bizim ve bütün demokrasi güçlerinin şimdiki başlıca görevi saldırgan hükümete karşı birlik olmak ve mücadeleyi yükseltmektir” dedi.

KCK Yürütme Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar, müzakere şartlarının çok açık olduğunu tekrarladı:

*  Kürt tarafından bir muhatap sorunu yok. Kürt Özgürlük Hareketi ve bileşenleri muhataptır. Başmüzakereci ve belirleyici de Başkan Apo’dur.

* Başkan Apo’nun şartlarının bu konumuna uygun hale getirilmesi; özgürlük, güvenlik ve sağlık koşullarının buna göre düzenlenmesi gerekiyor.

*  Tarafsız arabulucu ya da kolaylaştırıcı; her yönüyle iş yapabilecek üçüncü bir tarafında olması gerekiyor.

* Askeri ve polisiye operasyonların tamamen durdurulması; ehin alınan tüm siyasetçilerin bırakılması.

* Müzakere masasında ana/temel konular görüşülür.

Masayı deviren ve savaşı başlatanın Kürtler olmadığını hatırlatan Aydar, masayı devirip topyekün savaş başlatanın Erdoğan liderliğindeki Türk hükümeti/devleti olduğunu vurguladı. Şimdi kendi kendilerine farazi çözüm senaryoları üzerinden yayınlar yapan AKP’nin sıkışmışlığının görülmesini isteyen Aydar, şunları söyledi: “Yürüyen bir çözüm süreci veya masa yok. Devletin şartları nedir, olmayan masaya gelmiş de değil. Kendi elini güçlendirmeye yönelik manevralar yapıyor olabilirler. Yani onlar sıkışıyorlar. Herkes böyle görmeli ve kanmamalı.”