KCK Yürütme Konseyi, 'çözüm süreci'ne, AKP hükümetinin sürece yaklaşımına, yine hükümetin IŞİD'le ilgili tutumuna ve özellikle son günlerde PKK'lilerin geri çekilmesiyle ilgili 'ısrarcı' tavrına ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Açıklamada, "IŞİD’in Kobanê’ye saldırtılmasıyla birlikte ortada bir çatışmasızlık durumu kalmamıştır," denildi ve "Gerillanın geri çekilmesi dayatması psikolojik savaş boyutudur; geri çekilme söz konusu olamaz" denildi.

Kongre Gel'in 7. Ara Dönem Toplantısı'ndaki karara dikkat çekilen KCK açıklamasında, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın 2012 Newroz'undaki çatışmasızlık çağrısı hatırlatıldı: “(...)Hükümet, sanki otuz yıldır süren çatışmasızlığın son bulması ve gerillanın geri çekilmesi önemsizmiş gibi davranmıştır. Öyle ki, attığımız büyük tarihi adımlar karşısında Başbakan yardımcısı Bülent Arınç gerillanın geri çekilişi için ‘Cehenneme kadar yolları var’ demiştir. Halklarımıza duyduğumuz sorumluluk gereği demokratik siyasal çözüm için attığımız adımları daha önceleri de olduğu gibi özel savaş mantığı ve psikolojik savaş yöntemleriyle Hareketimizi zayıflatma doğrultusunda ele almıştır. Böylece bir çözüm politikası olmadığı, çözümsüzlükte ısrar eden politikaları sürdüreceği anlaşılmıştır.”

"AKP SÜRECİ ANLAMSIZLAŞTIRAN HER ŞEYİ YAPTI"

KCK açıklamasında, Öcalan ve PKK'nin demokratik siyasal çözüm için atılabilecek tüm adımları attığı, şimdiye kadar da bu adımların sonuç vermesi için gerekli duyarlılık içinde olduğu söylenerek; AKP hükümetinin ise başından beri çözüm sürecine girmediği belirtildi ve "AKP sadece toplumsal desteği almak için çözüm sürecinden söz etmiş; ancak pratikte ise Önder Apo'nun başlattığı süreci anlamsızlaştıran ve boşa çıkaran her şeyi yapmıştır" denildi.

"YILLAR ÇARÇUR EDİLDİ"

Açıklamada, "Biz Hareket olarak bu sürecin içindeyken hükümet yetkilileri hiçbir adım atılmadığı halde her gün ‘süreç iyi gidiyor’ diyerek toplumu aldatma yoluna gitmiştir. AKP hükümeti Önder Apo’nun sabrını ve Hareketimizin sorumlu davranışını böyle ele alarak yılları çarçur etmiştir," denildi.

AKP'NİN "GERİ ÇEKİLME" ISRARINA TEPKİ

KCK, AKP hükümetinin, gerillaların 'geri çekilmesi' talebine de sert tepki göstererek, 'Geri çekilme olacak, ondan sonra yol haritası gündeme gelecek' gibi bir yaklaşımın kabul edilemez olduğunu söyledi. Açıklamada, Türkiye'nin IŞİD'e destek olduğu dile getirilerek, “Zaten IŞİD’in Kobanê’ye saldırtılmasıyla birlikte ortada bir çatışmasızlık durumu kalmamıştır” denildi ve geri çekilmeye ilişkin şu ifadeler kullanıldı:

“Hareketimizin çatışmasızlığın sürdürülmesinin anlamsızlaştırıldığı, bunun sürdürülmesine gerek kalmadığını tartıştığı bir dönemde gerillanın geri çekilmesini dayatmak bir psikolojik harekat olmaktadır. AKP hükümeti bu tutumuyla müzakere yapmadan, çözüm için ciddi hiçbir adım atmadan çatışmasızlığın sürmesini sağlamaya çalışmaktadır. Böylece 2015 seçimlerine çatışmasızlık ortamında girip seçimi kazanarak iktidarını güçlendirmeyi hesaplamaktadır. Gerillanın geri çekilmesi dayatması böyle bir planın psikolojik savaş boyutu olmaktadır."

"AMAÇ ROJAVA DEVRİMİ'Nİ BOĞMAK"

KCK açıklamasında, Suruç'ta asker ve polislerin, Kobani'ye geçerek IŞİD'e karşı savaşmak isteyenlere yönelik engellemeleri ve saldırılarına da dikkat çekildi, devamla AKP'nin amacının 'tampon bölge' kurmak olduğu söylendi:

“Türk devleti ve AKP hükümeti IŞİD’i saldırtıp Kürdistan'ı insansızlaştırmak istediği gibi, sınırı geçerek akrabalarının yanına gelen insanları bahane edip tampon bölge oluşturmayı hedeflemektedir. Türk devleti ve AKP hükümeti üç yıldır yürüttüğü Rojava Devrimi düşmanlığını şimdi de böyle bir tampon bölge yaratmayla sürdürmek istemektedir. Şimdiye kadar El Nusra ve IŞİD gibi çetelere her türlü destek vererek ve Suriyeli Arapların Türkiye'ye gelişini teşvik ederek Suriye'deki iç savaşı yaygınlaştıran AKP hükümeti, şimdi de Rojava Kürdistan halkını yerinden yurdundan ederek bunun üzerinden tampon bölge yaratmaya çalışmaktadır. Bu tampon bölgeyle Rojava’yı insansızlaştırmak, Rojava Devrimini boğmak ve faşist IŞİD çetesini kullanarak Suriye üzerindeki etkinliğini arttırmak istemektedir. Bunun için de her türlü kirli ilişki, yol ve yöntemi kullanmaktadır. Tampon bölgeyle Kürt halkına ve onun iradesi olan Kürt Özgürlük Hareketi'ne karşı yürütülen savaşı tırmandırmayı ve derinleştirmeyi hedeflemektedir.

"ÇATIŞMASIZLIK ORTADAN KALDIRILMIŞTIR"

Kongre Gel'in 7. Ara Dönem Toplantısı'ndaki karara dikkat çekilerek, açıklamada şunlar belirtildi:

"7. Ara Dönem Toplantısı, AKP hükümetinin Önder Apo'nun çabalarını istismar ettiği ve çatışmasızlığı anlamsız hale getirdiği kararına vararak Yürütme Konseyine AKP'nin bu politikasına karşı her türlü tutumu alma ve mücadeleyi geliştirme yetkisi vermiştir. Önder. Apo'nun müzakerenin başlatılması ve Kürt sorunun çözümü için yaptığı çağrılara karşı gerilla güçlerinin sınır dışına çıkarılmasının dayatılması çözümsüzlükte ısrar etme olarak değerlendirilmiş, AKP'nin bu politikaları karşısında Yürütme Konseyimize siyasi ve askeri olarak her türlü adımı atma ve Kürt halkına yönelik uğursuz ve kirli politikaları boşa çıkarma görevini yüklemiştir.

Yürütme Konseyimiz bu yetki doğrultusunda gereken değerlendirmeleri yaparak çatışmasızlığın AKP tarafından ortadan kaldırıldığı ve Kürt halkına yönelik bir savaş açıldığı tespitine varmış, AKP'nin halkımıza karşı her yerde çok boyutlu yürüttüğü savaşa karşı mücadeleyi her alanda ve her türlü yöntemle yükseltme kararı almıştır.

Tüm halkımızı, Türkiye halklarını, demokrasi güçlerini ve tüm dünya demokratik kamuoyunu AKP'nin bu politikalarına karşı tutum almaya, Özgürlük Hareketimizin Türkiye’yi demokratikleştirme ve Kürt halkını özgürleştirme için yükselteceği mücadeleye destek vermeye çağırıyoruz.”

(ANF'den derlenmiştir)