"KCK" ana davasının Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmasında avukatların, müvekkillerinin yaptığı görüşmelerin dosyaya suç delili olarak yansıdığı ve bu nedenle davanın durdurulmasını talebi mahkeme tarafından reddedildi.

Özel yetkili mahkemelerin kapanmasının ardından Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlanan ve 175 Kürt siyasetçinin yargılandığı "KCK" ana davasının ilk duruşması görüldü.

Duruşmaya tutuklu bulunan Hasan Hüseyin Ebem ve Abdullah Aflatun'un yanı sıra tutuksuz yargılanan ve aralarında DEP eski Milletvekili Hatip Dicle, Kayapınar eski Belediye Başkanı Zülküf Karatekin, Batman eski Belediye Başkanı Necdet Atalay'ın da bulunduğu 35 Kürt siyasetçi ve avukatları ile yakınları katıldı.

DİHA'nın haberine göre, duruşmada avukatlar adına söz alan avukat Cihan Aydın, dosyadaki delillere dikkat çekerek, tape kayıtlarının usul açısından sakıncalı olarak elde edildiğini, birçok müvekkil hakkında hiç bir usule uymadan alınmış dinleme kararları olduğunu, dosya içindeki tapelerin tamamını kabul etmediklerini ve iletişim tespit kayıtlarının bağımsız bilirkişilerle incelenmesi için yargılamanın durdurulmasını istediklerini söyledi.

Aydın'ın ardından söz alan avukat Nahit Eren de, Başbakan'ın yargıda bir yapıdan söz ettiğini hatırlatarak, şunları söyledi: "Bir zihniyetin burada bir yargılama yaptığını çok iyi biliyoruz. Bunu Başbakan dile getirdi. Bu dosyaya bu gözle bakmak gerekiyor. Bir operasyonu başlatırsanız bir şekilde delil toplamanız lazım. Siyasi partiye üye olan müvekkillerin yaptığı diyaloglar dosyaya suç delili olarak yansımış, tapelere yönelik talebimizin görülmesi lazım. Bu dava durdurulmalıdır. Dosyadaki tek delil tapelerdir. Bu delillere ikame yapılmasının gereği yok."

Avukatların talebinin ardından cumhuriyet savcısı, Ceza Mahkemesi Kanunu'nda yapılan değişikliğin geriye doğru işlemediğini belirterek, taleplerin reddini istedi. Talep için duruşmaya ara veren mahkeme, yargılamanın durdurulması talebini reddederek, duruşmaya devam edilmesi kararını verdi. Ardından dosyaya sunulan yeni evraklar okundu. Daha sonra duruşmaya öğlen arası verildi. Duruşma Atilla Koca'nın ifadesinin alınmasıyla devam edecek.