Geçen hafta kayyım atanan sekiz HDP’li belediyeden biri olan Batman’da ilk icraat belediyenin internet sitesinden Kürtçe hizmetin kaldırılması oldu.

31 Mart yerel seçimleri öncesinde atanan kayyımların belediye hizmetlerinden Kürtçeyi kaldırması uygulaması yeni dönemde de devam etti.

Batman Belediyesi’nin internet sitesinde Kürtçe seçeneğinin kaldırıldığı görüldü.

Belediyenin Kürtçe ve Türkçe hizmet veren web adresinde iki dilli seçenek sonlandırıldı.

Sitede yer alan “Kurdî” dil seçeneği ortadan kaldırılarak yerine “Beyaz Masa” butonu eklendi. Kürtçe yazılar ve butonlar da kaldırıldı.

ÇÜRÜK BİNALARIN İNŞAATINA DEVAM

Öte yandan haklarında yıkım kararı alınan ve yarım kalan kaçak yapılarda yeniden çalışma başlatıldı.

Görevden alınan Batman Belediye Eşbaşkanı Mehmet Demir, sosyal medya hesabından kaçak yapılara ilişkin açıklama yaparak duruma tepki gösterdi:

“Gözaltına alınmamızla beraber demirsiz, çimentosuz, kolonsuz, yarın birer mezara dönüşecek çürük ruhsatsız binalara astığımız pankartları indirip hemen inşaat faaliyetlerine başlanması, Batman kayyımının yaratacağı tahribatın boyutunu göstermektedir. İzin vermediğimiz kaçak yapıların bizler görevden alındıktan hemen sonra Batman kayyımı tarafından tekrar inşaatların başlanmasının altındaki hesapların ne olduğunu değerli Batman halkının düşüncesine bırakıyorum. Bir gece de kayyım müteahhit neyin karşılığında anlaştılar?”

40 BELEDİYEYE KAYYIM ATANDI

HDP’li Batman, Ergani, Eğil, Lice, Silvan, Güroymak, Iğdır’ın Halfeli ve Siirt’in Gökçedağ belediyelerine 23 Mart’ta kayyım atandı. Son atamalarla birlikte HDP yönetimindeki belediyelere atanan kayyım sayısı 40 oldu.

HDP, 31 Mart 2019’daki yerel seçimlerde 3 büyükşehir, 5 il, 45 ilçe ve 12 belde olmak üzere toplam 65 belediye kazanmıştı. Şu ana kadar üçü büyükşehir, bir il, 32 ilçe ve dört belde belediyesine kayyum atandı.

Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir belediye başkanlarının görevden alındığına ilişkin açıklama İçişleri Bakanlığı’nın internet sitesine Kürtçe olarak da konulmuştu.

Kaynak: Duvar