Selma Kara / Demokrat Haber Kayseri

Kayseri’de Haziran ayında gerçekleştirilen Gezi Parkı Direnişi’ne destek eylemlerinde, ‘Başbakan yalan söylüyor’ dedikleri için haklarında dava açılan Emek Partisi İl Yöneticisi Ümit Kartal ile SES Şube Başkanı Ali Yıldırım, ilk kez hakim karşısına çıktı. Duruşma, Başbakan Erdoğan tarafının savunma yapmaması gerekçesi ile ileri bir tarihe ertelendi.

Geçtiğimiz Haziran ayında Gezi Parkı eylemlerinde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Dolmabahçe Bezmialem Valide Sultan Camii’nde içki içildiğini iddia etmesi üzerine, Kayseri’de eylemlere destek için yapılan protestolarda, ‘Başbakan yalan söylüyor’ diyen ve bu gerekçeyle haklarında dava açılan Emek Partisi İl Yöneticisi Ümit Kartal ile SES Şube Başkanı Ali Yıldırım, ilk kez hakim karşısına çıkarıldı.

9. Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülen dava öncesinde, 'Tarihin en kısa savunmasını yapıyoruz, yalan mı?' yazılı pankartla adliye önünde açıklama yapan Emek Partisi İl Yöneticisi Ümit Kartal, "Bu dava 'haşa Erdoğan yalan söyler mi' davasıdır" dedi.

“O CUMA ÜZERİNDEN 15 CUMA GEÇTİ”

Kartal şöyle konuştu:

"O dönem Başbakan'ın en kışkırtıcı sözlerinden biri de 'camide içki içildi' sözüydü. Hepimiz biliyoruz ki, Başbakan bunu farklı hassasiyetteki kesimleri birbirine düşürmek ve kendi iktidarını korumak için söyledi. İlgili caminin müezzini ve imamının 'Bu camide böyle bir şey olmamıştır, görmedik' sözlerine rağmen inadını sürdürdü. Müezzinin başına da gelmedik kalmadı. Başbakan Erdoğan inadında ısrar etti. 'Bu cuma görüntüleri yayınlayacağız' dedi. Ancak o Cuma üzerinden 15 cuma geçti. Biz Kayseri'de haziran ayında yapılan eylemlerde toplumu birbirine düşürmeye yönelik provakatif açıklamasından ötürü 'Başbakan yalan söylemeye devam ediyor' dedik. Bu sözümüzden ötürü dünyanın hiçbir demokratik ülkesinde olmayacak şekilde mahkemeye çıkacağız. Bu dava 'haşa Erdoğan yalan söyler mi' davasıdır."

“MUHALEFETE YÖNELİK SALDIRILARDAN VAZGEÇİN”

SES Şube Başkanı Ali Yıldırım da, "Anayasa ve hukuku hiçe sayarak, toplumsal muhalefete yönelik saldırılardan vazgeçin. Bir kez daha hatırlatıyoruz, özgürlük ve demokrasinin sesini hiçbir zorbalık kesemez" diye konuştu.

Basın açıklamasının ardından taraflar, savunmalarını yaptı. Duruşma, Erdoğan tarafının mazeret belirterek, duruşmaya katılmaması nedeniyle bir sonraki tarihe ertelendi.