Roboski'de asker, 10 katırı öldürdü. Bölge halkının tek geçim kaynağı olan sınır ticaretini engelleyebilmek adına katırların öldürülmesi büyük tepki toplarken, köyde eylemler yapılıyor.

Şırnak’ın Uludere ilçesinin Roboski köyü yakınlarında bulunan Salatalık Pınarı Yaylası’nda askerler tarafından açılan ateş sonucu 10 katır öldürülmüştü.

Faruk Ayyıldız’ın Evrensel’de yer alan haberine göre, askerlerin ‘sınır ticareti’ni engellemek adına katırları öldürmesi Roboski’de büyük öfkeye yol açtı. Dünden bu yana süren gerginlik, Roboskili gençlerin katır katliamlarına ve asker saldırılarına Şırnak – Hakkari yoluna hendekler açmasıyla sürüyor. 

Yaşanan saldırıları dün iki katırı öldürülen 18 yaşındaki Bayar Encü ve Veli Encü Evrensel’e konuştu.

Roboski katliamında kuzenini kaybeden Bayar Encü, ‘İki katırımı yanımda, gözlerimin önünde rast gele ateş açarak öldürdüler’ derken sözlerini şöyle sürdürüyor: ‘Askerler bir yerlerden emir gelmiş gibiydi. Ya katırları öldürecekler ya da insanları korkutacaklardı. Dün askerleri gördüm kaçmadım, bir şey yapmayacaklarını düşündüm ama ateş açtılar.’

Katırları öldürüldüğü sırada yalnız olduğunu söyleyen Bayar, ‘Ne sınır ticaretine gidenler vardı, ne de başkaları. Tek başıma olduğumu gördüler ve ateş açtılar, ateş sonrası tarlaya kaçtım. Bu defa tarlaya gaz bombası attılar. 34 kişiyi öldürdükleri gibi beni de öldürecekler diye düşündüm’ diyor. Tarlada hayvanları otlattıklarını söyleyen Bayar, askerlerin tarlaların olduğu bölgeye sınır ticaretini engelleyebilmek için çadır kurduğunu da ekliyor.

‘BAŞKA GELİRİMİZ YOK...’

Sınır ticareti dışında başka işlerinin ve gelirlerinin olmadığını anlatan Bayar, ‘Bizim başka işimiz yok ama ben tarlaya sınır ticareti için gitmedim. Sınır ticareti yaptığım sırada öldürülmedi katırlarım. Diğer katırlar benim bulunduğum alana 15 KM uzakta öldürüldü. Benim katırlarımı Roboski sınırları içerisinde vurdular” sözlerini kullanıyor.

Askerlerin kendisine de ateş açtığını ifade eden Bayar, davacı olacağını söylüyor ve ekliyor: “Mermiler ayaklarımın dibinden geçti. Neden ateş açtılar bilmiyorum. Askerler yalnız olmama rağmen uyarı bile yapmadan ateş açtı, sonra da beni yakalayabilmek için biber gazı attılar.” Askerlerin ateşinden kurtulmak için bir kayanın ardına saklandığını daha sonra da uçurumdan atladığını belirten Bayar, “Atladıktan sonra telefondan köylüleri aradım. Köylüler gelmeye başlayınca askerler kaçtı” dedi.

‘YENİ KATIR ALACAK PARAMIZ YOK’

İki abisinin de askerde olduğunu ifade eden Bayar, abilerine yollayacak paralarının olmadığını ifade ediyor. Babasının koruculuktan emekli olduğunu ve düşük bir maaş aldığını anlatan Bayar, ev nüfusunun kalabalık olduğunu ve geçim sıkıntısı çektiklerini belirtiyor. Askerlerce öldürülen iki katırı akrabalarının yardımıyla aldıklarının altını çizen Bayar, yeni katır alacak paralarının da olmadığını ve evde çaresizce beklediklerini söylüyor.

’DEVLETİN SALDIRILARI ARTIYOR’

Veli Encü, Roboski halkına yönelik devlet saldırılarının arttığını söylüyor. ‘Katliamdan bu yana devlet saldırılarına her gün yenisi ekleniyor’ diye konuşan Veli, “2011’de 34 yakınımızı katleden devlet, bugün de hayvanlarımızın canlarına kıyıyor” diyor. Roboskî’de devlet provokasyonunun olduğunu dile getiren Encü,”Halk şuan tamamen isyandadır. Daha 34 yakınımızın acısı yüreğimizde tazeyken, gözlerimizin içerisine baka baka, tarlalarımızın olduğu arazilerimizin içerisinde katırlarımız katlediyorsa devlet insanları umursamıyor demektir” sözlerini kullanıyor.

10 katırın askerlerce öldürüldüğünü söyleyen Veli, 5 katırın ise yaralı olduğunu belirtiyor. 

’SINIR TİCARETİNİ ENGELLEMEK İSTİYORLAR’

Devletin sınır ticaretini engelleme isteğiyle katırları öldürdüğünü söyleyen Veli, “Roboski’de coğrafi koşullardan dolayı ne tarım, ne hayvancılık yapılabiliyor. İnsanlar sınır ticaretini tamamen ekonomik nedenlerden yapıyor ve ölüyorlar. Devlet buradaki insanlara koruculuk dayatıyor, başka imkan da sunmuyorsa insanlar sınır ticareti yapmaya mecbur. Bunun sorumlusu halk mı? Biz artık bu işe ‘kaçakçılık’ demiyoruz zaten. Bunu Cumhurbaşkanı’na, Başbakan’a da söyledik; biz bu işi yapmak zorundayız. Sınır ticaretini severek yapmıyoruz. Canımızı dişimize takıp, kelle koltukta yapıyoruz” sözlerini kullanıyor.

”34 kişinin katledilmesine rağmen hala sınır ticareti yapılıyorsa kamuoyu ve toplum bunu düşünmelidir” sözlerini kullanan Veli, “Katırların öldürülmesiyle sınır ticareti bitmez. Canımızı aldılar, kardeşlerimizi, çocuklarımızı öldürdüler hala sınır ticareti yapıyoruz. Buna mecburuz” vurgusu yapıyor.

Şuan Roboski’de tüm yollara hendek kazıldığını da söyleyen Veli, halkın öfkeli olduğunu ve sorun çözülmeden öfkenin dinmeyeceğini söyledi. Roboskî’de olağanüstü bir askeri hareketliliğin olduğunun da altını çizen Veli, “Artık Roboski halkının sabrı kalmadı. Bu vaziyete daha fazla katlanamıyor insanlar” diyor.