HDP Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi ve İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda  devam eden görüşmeleri değerlendirdi.

Katırcıoğlu, "Genel olarak baktığımızda iddia edilen 70 milyar TL tasarruf yapılan bir bütçe olduğu söyleniyor. Ama ben bunları çok anlamlı bulmuyorum. Bütçe yüzde 2,3 büyüme oranı artı yüzde 15,6 ya da yüzde 16,1 enflasyon oranı varsayılarak kurgulanmış bir bütçe. Bu rakamlar değiştiği zaman başka şeyler çıkar. Çok daha fazla bütçe açığı verebilir" değerlendirmesi yaptı.

'BÜTÇE RAKAMLARI ANLAMSIZ'

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a tahmini büyüme rakamlarıyla ilgili kimi sorular sorduklarını ifade eden Katırcıoğlu, "OECD büyüme rakamları için yüzde 0,5 diyor. IMF ise yüzde 0,4 diyor. Bakan Albayrak ise yüzde 2.3 diyor. Enflasyon yüzde 15-16 diyorlar ama enflasyonda yüzde 21'in üzerine çıktı. Dolayısıyla ben bütçenin de kalem kalem herhangi bir şey ifade ettiğini düşünmüyorum. Çünkü Türkiye'de defacto bir güç var. Ben hükümetin meşruiyeti konusunda soru işareti olduğu kanaatindeyim. Çünkü çok ufak bir farkla iktidara geldiler" diye konuştu.

'PROJELERİ TAYYİP ERDOĞAN'A YAKIN İSİMLER YAPMIŞ'

MA’dan Diren Yurtsever’in haberine göre Katırcıoğlu, görüşmelerde sık sık gündeme gelen Sayıştay raporlarında ortaya çıkan usulsüzlüklere dair şunları söyledi:

"Sayıştay raporlarına yönelik eleştiri yaptığımızda, Sayıştay’dan gelen insanlar 'vay be' diyorlar ve eleştirilerimize destek veriyorlar. Sayıştay raporlarında şimdiye kadar bakanlık değerlendirmelerinde tespit edilen birçok bulgu var. Fakat yeteri kadar deşmemişler. Örneğin, Ulaştırma Bakanlığı bütçesinde, 4 tane yatırımdan bahsediyorlar. Bu yatırımlar esasında pazarlık usulü ile yapılmış. Benim anladığım Tayip Erdoğan çağırmış, yaptırmış bunları. Burada projelerin adları ve tutarları var. Ben bu projelerin hangi şirketlerle yapıldığını merak ettim. İki projeyi Erdoğan'a yakın olan Kolin Şirketi almış, iki projeyi de ihalelere fesat karıştırmasından dolayı, ihalelerden men edilmiş şirketler almış. Sayıştay buralara inmemiş. Biraz deşince altından Tayyip Erdoğan ile ilişkili olan insanlar çıkıyor. Açıkçası her şeyin ucu Cumhurbaşkanına geliyor."

'BİR DAHA BÖYLE BİR SAYIŞTAY RAPORU GÖRMEYECEĞİZ'

Katırcıoğlu, Sayıştay'ın Denetim İşlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Fikret Çöker'in görevden alınmasına dair ise, "Sanırım bundan sonra böyle bir Sayıştay raporu görmeyeceğiz. Artık devletin her yaptığına onay veren bir Sayıştay ile karşı karşıyayız diye düşünüyorum" dedi.

'İDEOLOJİK VE SİYASİ ELEŞTİRİLER YAPIYORUZ'

HDP olarak bütçe görüşmelerinde ideolojik ve siyasi eleştiriler yaptıklarını belirten Katırcıoğlu, bütçe görüşmelerinde CHP üyelerini ise uzlaşmacı tavır içine girmekle eleştirdi ve ekledi: “AKP'liler hiç bir eleştiri yapmıyor. İlginç bir şekilde MHP'nin sessiz ama ciddi eleştirileri oluyor. Ama bu oylamaya geçildiği zaman tersi karar veriyorlar.”

Kaynak: Mezopotamya Ajansı