Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Kati Piri, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Avrupa Birliği’ne (AB) yönelik açıklamalarını değerlendirdi.

Piri, yeni bir faslın açılmasının "kesinlikle söz konusu olmadığını" ifade ederek, “AB’ye girmek isteyen, kriterleri yerine getirmek zorunda" dedi.

AKP’ye yeniden üye olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün yaptığı açıklamada AB’ye“Önce bu fasılları halledeceksiniz. Ondan sonra masaya oturur, konuşuruz. Aksi takdirde sizinle görüşecek bir şeyimiz kalmadı” diye seslenmişti.

DW Türkçe'nin haberine göre, Die Welt gazetesine konuşan AP Türkiye Raportörü Piri, AB’nin üyelik konusunda hiçbir ülkenin şantajına boyun eğmeyeceğini, bunun Türkiye için de geçerli olduğunu söyledi.

“AB’ye girmek isteyen, kriterleri yerine getirmek zorunda. Ama Türkiye’de bunu hiç göremiyorum. Bu yüzden müzakerelerin kesilmesi gerekiyor” diye konuştu.

ALMANYA DIŞİŞLERİ BAKANI’NA ELEŞTİRİ

Piri, Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in Ankara’ya yönelik politikasını değiştirmesini istedi.

Piri, “Gabriel Türkiye ile üyelik müzakerelerinin kesilmesine direnişiyle, Avrupa Birliği’nin inandırıcılığını tehlikeye sokuyor ve Türk vatandaşlarının anayasa reformuna Hayır diyen yarısının görüşünü hiçe sayıyor. İnsan haklarının ihlallerine sesini çıkarmayan, Avrupa karşıtlarının da ekmeğine yağ sürer” dedi.

AB ve Türkiye’nin “derin bir krizde” olduğunu söyleyen Piri, "Ortak çıkarların hangi alanda olduğu, önemli konularda nasıl ilerleme sağlanabileceğini ve krizin nasıl atlatılacağını konuşmak gerek” dedi.