Kars Belediye Eşbaşkanları Ayhan Bilgen ve Şevin Alaca, Kars Belediyesi’nde düzenledikleri basın toplantısında Belediye’nin mevcut durumuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

Belediye’nin mevcut durumuna ilişkin durum tespiti yapmaya çalıştıklarını ifade eden Alaca, Kars’taki acil yol ve çöp sorunların çözülmesi için çalışmalara başlayacaklarını söyledi.

Alaca, “Öncelikle Kars’ta çok ağır çöp ve yol sorunları var. ‘Mevcut ekipmanlarla ne kadarını yapabiliriz?’ bunu tespit edip en kısa zamanda çevreyle ilgili sorunları çözerek halkın rahatlamasını hedefliyoruz.  Belediye çalışanları kendi birimleri ile durum raporlarını bizlere bugün itibariyle iletmeye başlayacaklar.  Durum tespitinin ardından çalışmaların ne şekilde yürüyeceği nasıl takviyelerin yapılacağı, personelin doğru verimli çalışması için neler yapılacağı netleşecek. Kampanyamızda da belirttiğimiz gibi çalışmalarımız şeffaf ve katılımcı belediyeciliği inşa edeceğiz. Belediyeyle ilgili her durumu basınla paylaşacağız” dedi.

Kars Belediyesi’nin ekonomik ve ekipman sıkıntısı yaşadığını anımsatan Bilgen, Kars halkına su faturaları ve emlak borçlarını ödemesi konusunda çağrı yaptı.

Bilgen, “Birde bütün birimlerimizin ortak talebi doğrultunda bir çağrımız var.  Ciddi bir ekonomik sıkıntıyla karşı karşıya birimlerimiz. Günlük yakıtı kimi tahsilatlarla çözmeye çalışıyoruz.  Araçların çalışmasının tek yolu bu yakıt ihtiyacının karşılanması. Şu anda tabi ki ihale yapmak ya da başka prosedür işletmek teknik olarak mümkün değil. Dolayısıyla yasaların bize verdiği yetkiler çerçevesinde zorunlu günlük rutin harcamaları çözmemiz gerekiyor. Bu konuda halkımızın esnafımızın duyarlı olmasını istiyoruz. Birikmiş su faturalarını ödemeleri konusunda” dedi.

Bahar temizliği kampanyası başlatacaklarını ifade eden Bilgen, “Bahar temizliği güçlü gönüllü temizlik kampanyası ve ağaçlandırma kampanyası başlatacağız. Bütün bunlar moral ve dayanışmadır. Sembolik açıdan önemlidir.  Bundan sonra bunları kendi kaynaklarımız ve personelimizle çözeceğiz” diye konuştu.

Kars Belediye Eşbaşkanı Şevin Alaca’nın açıklamaları şu şekilde:

Bildiğiniz üzere öğleden dün mazbatamızı aldık, görevimize fiili olarak başladık. Seçim sonuçları YSK tarafından henüz ilan edilmedi. Kesin sonuçlar 13 Nisan itibariyle ilan edilecek. Resmi sonuçların açıklanmasının akabinde ilk meclis toplantımızı gerçekleştirerek daha düzenli ve rutin çalışmalarımıza başlayacağız.

Öncesinde Belediye ile ilgili bir durum tespiti yapmaya çalışıyoruz. Dün birim müdürleriyle görüşmeler gerçekleştirdik ve birimlerle ilgili acil durumları tespit etmeye çalıştık. İlk etapta yapılması gerekenleri öğrenmeye çalıştık.  Dün ve bugün yaptığımız çalışmalarda Belediye ile ilgili ciddi eksikler tespit edildi.

Kars’taki mevcut hizmetlerin yerine getirilmemesinden de bu durum anlaşılıyor. Her şeyden önce mevcut ekipmanlarla ilgili ciddi sıkıntılar var şu an işler durumda olanlar çok az.

Daha çok atıl durumda olan ekipman var.  Yine personel ile ilgili sıkıntıları da seçim kampanyamızda dile getirmiştik. Fiilen çalışmayan sadece burada çalışıyor gözüken ve maaş alan personel olduğunu söylemiştik. Bunlarla ilgili tespitleri yapmaya çalışıyoruz. Bazı birimlerde personel fazlası varken bazı birimlerde de personel açığı var. Birimler arasında da düzenli bir koordinasyon yok. Koordineli çalışmıyorlar.

Öncelikle Kars’ta çok ağır çöp ve yol sorunları var. ‘Mevcut ekipmanlarla ne kadarını yapabiliriz?’ bunu tespit edip en kısa zamanda çevreyle ilgili sorunları çözerek halkın rahatlamasını hedefliyoruz.  Belediye çalışanları kendi birimleri ile durum raporlarını bizlere bugün itibariyle iletmeye başlayacaklar.  Durum tespitinin ardından çalışmaların ne şekilde yürüyeceği nasıl takviyelerin yapılacağı, personelin doğru verimli çalışması için neler yapılacağı netleşecek.

Kampanyamızda da belirttiğimiz gibi çalışmalarımız şeffaf ve katılımcı belediyeciliği inşa edeceğiz. Belediyeyle ilgili her durumu basınla paylaşacağız.

Kars Belediye Eşbaşkanı Ayhan Bilgen:

ÖNCEKİ BELEDİYE BAŞKANINA ELEŞTİRİ

Dün mazbatayı alıp buraya geldik. Başkan vekilimiz nezaket gösterip bizi karşıladı, teşekkür ediyoruz. Siyasetin nezaketini hepimizin göstermesi gerekiyor. Biz isterdik ki, Belediye Başkanına teşekkür edelim. Elbette ki seçim kampanyamızdaki eleştirilerimiz saklı kalmak üzere, yaptıkları hizmet için de teşekkür edebilelim, siyaset aslında olgunluk ve partiler üstü bir duyarlılıkla şehri düşünme duygusunu gerektirir.

‘BUNDAN SONRA PARTİLERLE HİÇBİR POLEMİĞE GİRMEYECEĞİZ’

Basına kendisi yansıttığı için söylüyorum. Bundan sonra partilerle hiçbir polemiğe girmeyeceğiz. Biz burada bir partinin temsilcisi değil şehrin belediye başkanlarıyız.  Herkese karşı sorumluyuz bütün partilere eşit hizmet verme bütün partilere karşı eşit mesafede durma sorumluluğumuz var.

Dolayısıyla partilerle ilgili açıklamalara asla taraf olmayacağız. Ama Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta’nın görevi bırakırken içi el vermediği için teslim törenine gelmediği sözü gerçekten kırıcı ve incitici bir sözdür. Halkın seçtiği insanlara karşı içinin el vermesi demokrasi kültürü ile ilgilidir. Bizde bizden sonra kim kazanırsa kazansın aynı olgunlukla envanteri, raporları, eldeki ekipmanı, borçları her şeyi teslim etmek isteriz. Bu hassasiyet içinde hareket etmek isteriz.

‘BUGÜN İTİBARİYLE KOORDİNASYON SORUNUNU ÇÖZMEYE ÇALIŞIYORUZ’

Ne yazık ki, birimlerden tek tek bilgi almaya çalışıyoruz.  Bugün itibariyle koordinasyon sorununu çözmeye çalışıyoruz. Kimi birimlerin elinde araç var kimi birimlerde hiçbir şey yok. Kimi birimlerde personel fazlası var kimi birimlerde personel yok. Bütün bu sorunları bize aktarsaydı, bize yol gösterseydi şehre de bir iyilik olurdu. Bir an önce halka mahçup olmadan  bu hizmetlerin verilmesini daha hızlı sağlardık. Bu bir propaganda değil meselesi değil. Bu partiler arası yarış değil. Yarış 31 Mart’ta bitti. Dolayısıyla tüm personelle ve halka hizmet verirken de eşit mesafede durma zorunluluğumuz var.

SABIR ÇAĞRISI

Biz sabır çağrısı yapıyoruz halkımıza,  şu anda eldeki ekipmandan küçük masraflar yapılamadığı için tamirden çıkarılabilecek, tamir edilebilecek araçları kurtarmaya çalışıyoruz. Bugün itibariyle Fen İşleri’nden çöpe 3-4 kamyonu tahsis edilecek. Arkadaşlarımız acilen birikmiş olan bütün çöpü toplamaya dair bir çalışma yapıyorlar. İtfaiyede arıza olduğu için uzun süredir kullanılmayan bir aracının sorunun acil çözüp yıkama işlemini yapma imkanını zorlayacağız.

Birkaç gün içerisinde şehirde birikmiş olan hijyen açısından tehdit düzeyine ulaşmış çöp yığınlarını bitirmeyi hedefleyeceğiz.

Çok kısa süre içerisinde hem asfalt tesisimizi ama önce kaldırım taşlarıyla ilgili tesisimizi açacağız. Buraların elektrik ve doğalgaz borçları var. Bu borçları en kısa zamanda çözeceğiz. Çok yakında Fen İşleri’miz her hangi bir ihaleye çıkmaksızın kendi personelimizle kendi ekipmanımızla yollarla ilgili acil ihtiyaçlara müdahale etmeye başlayacaklar. Tabi ki bu hizmetlerin verilmesinin bir kısmı zaman alacak. Halkımızdan sabırlı olmasını talep ediyoruz.

‘SU FATURALARINI ÖDEYİN’ ÇAĞRISI

Birde bütün birimlerimizin ortak talebi doğrultunda bir çağrımız var.  Ciddi bir ekonomik sıkıntıyla karşı karşıya birimlerimiz. Günlük yakıtı kimi tahsilatlarla çözmeye çalışıyoruz.  Araçların çalışmasının tek yolu bu yakıt ihtiyacının karşılanması. Şu anda tabi ki ihale yapmak ya da başka prosedür işletmek teknik olarak mümkün değil. Dolayısıyla yasaların bize verdiği yetkiler çerçevesinde zorunlu günlük rutin harcamaları çözmemiz gerekiyor. Bu konuda halkımızın esnafımızın duyarlı olmasını istiyoruz. Birikmiş su faturalarını ödemeleri konusunda.

ŞEFFAFLIK SÖZÜ

Sonuçta bu para bundan sonra asla bir şaibe asla bir suistimal olmaksızın bu şehrin acil ihtiyaçlarında kullanılacak.  Bütün giderleri şeffaf bir şekilde paylaşacağız.  Belediye binasının önüne ya da billboardlara  asacağız. Harcama kalemlerini de internet sitemizden yayınlayacağız. Halkımız da su borçları, emlak borçları ve geriye dönük  kiralar konusunda duyarlılık gösterir destek olursa bu şehri kısa süre içerisinde bu utanç manzarasından kurtarmış oluruz.

BAHAR TEMİZLİĞİ ÇAĞRISI

Bunu bütün halkımızla  birlikte birimlerimizin önerisidir bu. Bahar temizliği güçlü gönüllü temizlik kampanyası ve ağaçlandırma kampanyası başlatacağız. Bütün bunlar moral ve dayanışmadır. Sembolik açıdan önemlidir.  Bundan sonra bunları kendi kaynaklarımız ve personelimizle çözeceğiz.