Kars Belediyesi Eş Başkanları Şevin Alaca ve Ayhan Bilgen basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Belediyenin 360 milyon üzerinde borcu olduğunu ifade eden Bilgen, “Arkadaşlar yine borç olarak bize bildirilen toplam rakam 360 milyonun üzerinde. Tabi bunların sürekli olarak faizleri işlediği için sabit bir rakam söylemek mümkün değil. Önümüzdeki günlerde bu daha da netleşecek ve yayını yapılacak. Personelle ilgili çalışmayan, daha önce işe gelmediği ihbar bulunan personelle ilgili şuana kadar bize ulaşan bilgi notu, ihbar, tanıklık talebi ve iş yerindeki kendi personellerimizin verdiği tepkilerle 150 ile 200 arası bir rakama ulaşmış durumdayız” dedi.

Bankamatik personeline değinen Bilgen, “Ya da idari soruşturma başlatacağız müfettişlere anlatacaklar. İç denetim uzmanlarına anlatacaklar. Gerçekten gelmişler mi çalışmışlar mı. Kamera görüntüleriyle onlar ispat etmek zorunda kalacaklar. Biz şuana kadar bu işi uzlaşma yoluyla çözmek için gereken anlayışı gösterdik. Bundan sonra hukukun gereği yapılacaktır. Bundan sonra bize hiç kimse farklı referanslarla gelmesin. Geçtiğimiz haftalarda partililerimiz ve özel tanıdıklarımız üzerinden 7 ay gelmeyip şimdi gelmeye başlayan personeller var ve şöyle şeyler duyuyoruz, MHP’li belediye vardı onun için gelmedik. Böyle bir şey yok arkadaşlar. Çalışanın hukuku partilere göre değişmez” ifadelerini kullandı.

Belediye ile ilgili durum tespitine devam ettiklerini ifade eden Eşbaşkan Alaca, ilgili birimlerden yeterli bilgileri alamadıkları için çalışmaların ağır ilerlediğini vurguladı.

Alaca, “Bildiğiniz üzere her hafta rutin olarak basın açıklamalarını yaparak sizleri ve değerli halkımızı belediye ile ilgili çalışmalarımızla bilgilendireceğimizi duyurmuştuk. Göreve geldiğimiz günden itibaren durum tespiti yaptığımızı ifade etmiştik. Ancak ne yazık ki belediyenin kurumsal bir yapıyı oluşturamamış olmasından kaynaklı olarak durum tespitimizde oldukça ağır ilerlemekte çünkü ilgili birimlerden istediğimiz bilgileri hızlı bir şekilde alamıyoruz bu da dolayısıyla çalışmalarımızı ve iç organizasyonumuzu oluşturmada bizi yavaşlatıyor” dedi.

Belediyenin kurumsal bir yapıya dönüşmesi için çalışmaların devam ettiğini ifade eden Alaca, “İlerleyen dönemlerde daha da hızlı bir şekilde devam ederek belediyenin kurumsal bir yapıya kavuşturulması yönünde ciddi önemler alarak bu oluşumu tamamlamayı hedefliyoruz. Bu anlamda çalışmalarımız hızlı bir şekilde devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Personelin verimli kullanılmamasından kaynaklı aksaklıkları çözmeye çalıştıklarını söyleyen “Alaca, Birimler arasındaki organizasyonun ve personellerin verimli şekilde kullanılmamasından kaynaklı olarak iç aksaklıklar mevcut. Bunları da en kısa sürede gidererek hem personeli yeniden güncelleyerek en etkili şekilde ilgili oldukları alanlarda değerlendirmeyi hedefliyoruz. Bunlar öncelikli çalışmalarımız kendi iç yapılanmamızla beraber aynı şekilde belediyenin mevcut asgari hizmetlerini de yapmaya başladık” diye konuştu.

Belediyenin ekonomik anlamda zor durumda olduğunu ifade eden Alaca, makine ve ekipmanların bakımı için çalışmalara başladıklarını söyledi.

Belediye bünyesinde çağrı merkezi oluşturacaklarını ifade eden Alaca, şöyle devam etti:

 “Ekipman ve teçhizatların bir çoğu arızalı, rutin bakımlarının bile yapılmamış.  Ekipmanların büyük kısmı şuan atıl bir durumda. Makine ve ekipmanların bakım ve onarımlarının bir an önce tamir edilip hizmete uygun hale getirilmesi için birimlere talimatlar verildi. Bu çalışmalarımızla beraber belediyemiz bünyesinde çağrı merkezi oluşturuyoruz çağrı merkezimizin alt yapı çalışmaları devam ediyor.

Sosyal Medyadan ve web sitemizden duyurusu yapıldı ancak en kısa sürede faaliyete geçecektir.Halkımızın istek ve şikayetlerine anında cevap ve çözüm bulmasını amaçlamaktayız ve en kısa sürede faaliyete geçecektir.

Bunların yanı sıra sosyal medya hesaplarımız, belediyemiz web sitesi çalışmakta olup fakat yapılandırılması devam ediyor.

Biz şuan Kars halkının yaptığımız çalışmalardan haberdar olabilmesi adına şuan aktif olarak çalışmakta fakat geliştirilmesi ve daha aktif olması içinde çalışmalarımız devam ediyor.

‘EKONOMİK KRİZİN AŞILMASI İÇİN ŞARTLI HESAP AÇILDI’

Belediyemizin içinde bulunduğu ekonomik krizin aşılması durumunda bir şartlı bağış hesabı açıldı. Vakıflar Bankası ve Halk Bankası’nda olmak üzere hesap numaralarımızı sosyal medya hesaplarımızdan duyuruldu. Halkımız belediyesini sahiplendi bu anlamda halkımıza teşekkür ediyoruz.

Kars Belediyesi Eş Başkanı Ayhan Bilgen’in açıklaması şu şekilde:

‘PARKE TAŞI İMALAT TESİSİ VE ASFALT TESİSİMİZİ DÜN AKŞAM İTİBARİYLE AÇTIK’

Berat kandilini kutlayarak başlamak istiyorum. Geçen hafta sizleri bilgilendirdiğimiz çerçevede Parke taşı imalat tesisi ve asfalt tesisimizi dün akşam itibariyle açtık.

Bu iki tesisinde çok ciddi eksiklikleri var uzun süre kullanılmamış olmasından kaynaklı bakım ve teknik eksikliklerinin yenilenmesiyle ilgili ciddi sorunlarımız var ama hizmete soktuk.  Elektrik ve doğal gaz borcu ile ilgili kısmi ödemeler yapıp (kurumlarda anlayış gösterdiler) bir ödeme planı çıkarttık ve bu güveni sarsmayacak biçimde biz ödeme planımızı halkımıza da güvenerek tabi ki devam ettireceğiz.

Her iki tesiste de acil yenileme çalışmaları da yapacağız şuanda çalışmaya başladılar fakat daha uzun soluklu daha uzun kapasiteli çalışabilmesi daha kaliteli malzeme üretebilmesi adına da yenilemeleri yapacağız. Bunlarla ilgili ihale kanunun gerektirdiği teklifler alınacak hani firmalar hangi eksikliklerimizi giderecek teklifler sunarlarsa bu süreç biraz orta vadeye yayılacak ama şuan itibariyle kullanıma açmış olduk.

ORTAK KARAR MEKANİZMASI

Geçtiğimiz hafta içerisinde oda temsilcileriyle bir araya geldik onların taleplerini, isteklerini dinlemiş olduk Ticaret Odası, Kasaplar Odası, Bakkallar Odası, Esnaflar Odası, kooperatifler, mali müşavirler, birlikler ve turizmciler bu ziyaretlerinde bu iki haftanın geri dönüşünü aldık.  Ayrıca onların kendi mesleki beklentileriyle ilgilide şöyle bir çalışma yapacağız ilgili birimlerimizle odaları bir araya getireceğiz örneğin esnafla ilgili sorunları çözmek konusunda zabıtayla birlikte oda çalışacak.

Bizim esnaftan taleplerimiz olacak onların bizden beklentileri olacak bu konuları ilgili birimlerimiz birlikte konuşacaklar ve dolmuş hatlarıyla ilgili hat görüşmelerini yapıp bu hatların temsilcilerinin seçilmelerini sağlayacağız onların adına sözcülerle bizim buradaki birimlerimiz ve meclis üyelerimiz birlikte çalışacak ve çözümüne dair bir öneri getirecekler.

Bunlar başkanlığın taktirinde olan düzenlemelerse hemen gereğini yapacağız yok eğer encümen yada meclis kararıyla atılabilecek adımlarsa daha kalıcı düzenlemelerse bunun hazırlıkları yapılacak ve yetiştiği ilk encümen ve meclis toplantısına sunacaklar daha sonrada bu kararları almış olacağız.

‘ TEMEL SORUNLARLA İLGİLİ ÇALIŞTAYLAR DÜZENLEYECEĞİZ’

Önümüzdeki dönemde muhtemelen mayıs ayında ilkini yapacağız şehirle ilgili temel sorunlarla ilgili çalıştaylar düzenleyeceğiz. Mayıs ayında ilk çevre ve sağlık adı altında ilk çalıştayımızı gerçekleştireceğiz.

Kentleşme, imar sorunları ile ilgili çalıştay gerçekleştireceğiz, turizmle ilgili bir çalıştay gerçekleştireceğiz bunlarla ilgili ön hazırlıklarımıza başladık.

Tabiki kamu kurumlarına da davette bulunacağız üniversiteden destek isteyeceğiz katılımcı olarak farklı şehirlerden de katılmak isteyen üniversite ve odalar bulunmakta onlarla da gerekli temasları kuruyoruz program ve katılımcılar netleştiğinde bunları sizlerle paylaşacağız.

‘AĞAÇLANDIRMA YAPILACAK’

Son olarak önümüzdeki hafta bir ağaç dikme alanı tahsisi yaptık burası zaten belediyenin bir arazisi olduğu için herhangi bir özel karar gerekmiyordu sadece müdürlüğümüze talimat verdik biz elimizde hibe olarak aldığımız fidanları orada ekmeye başlayacağız.

Çok hızlı bir biçimde park ve bahçeler müdürlüğümüz önümüzdeki hafta pazartesi günü saat 7.30 da Haydar Aliyev Lisesinin karşısındaki peyzaj mimarlarımızın da çalışmasını yaptığı alanın önce ağaçlandırılmasını sağlayacağız.

Pazartesi gününden itibaren mezarlıklarımız mahalle araları belediyeye ait neresi varsa her yeri düzenli bir şekilde ağaçlandırmayı hedefleyeceğiz. Şehirde doğal doku ciddi bir şekilde yeşile yatkınken ne yazık ki yoğun bina inşaat ve yapılaşma bu yeşil oranını ciddi bir biçimde düşürmüş bizde en azından mevcut park olarak kullanılabilecek yerlere dahil hızlı bir planlama yapacağız.

Birimimizin kendi kapsamında yapmış olduğu bir çalışmadır ve hatta bir seferberlik olarak temizlik ve ağaç dikme konusunda mümkün olan en yoğun katılımlı personel ve halkımızla birlikte götürmeye çalışacağız.

Temizlik konusu bir duyarlılıktır bir sahiplenmedir sadece personele sadece bizim ekipman sıkıntımıza havale edilmeden hepimizin sorumluluğunu içeriyor. Temizlikten hemen sonra çöp atmak yada işte kutunun içine atmamak gibi birer bilgilendirmeler yaparak aynı zamanda bir kentli bilinci bir şehirde yaşama bilincini inşa etmeye çalışacağız.

Ağaç dikme ve çiçeklendirme konusunda da aynı bakış açısı içerisindeyiz. Şehirde yaşayan her kesin çaba sarf etmesi lazım ne yazık ki belediyemize ait bir seramız yok bu konu ile ilgili orman müdürlüğü ve yakın belediyelerden destek alacağız kısa sürede kendi fidanlarımızı kendi çiçeklerimizi yetiştireceğiz bir çalışmaya gideceğiz.

Arkadaşlarımız şuan bu iş için en uygun arsayı tespit edecekler ve bunu çok gecikmeden başlatacağız ve bunu sürekli temin eden pozisyonda olmak istiyoruz.

İHALELERLE İLGİLİ YOLSUZLUK İDDİALARI

İhalelerle ilgili yolsuzluk iddialarıyla ilgili araştırmak yapmak üzere bir komisyon oluşturulması üzerine valiliğe ve defterdarlığa yazılarını yazdık. Defterdarlıktan mali denetim için istedik.

 Bunun dışında mali müşavirler odası ve ticaret odasından yine aynı şekilde mesleki katkı ve muhasebe denetimi konusunda bu 4 kuruma yazılarımızı yazdık.

En kısa sürede onlarında bizlere yapacağı katkıyı da dikkate alarak biz kendi iç görevlendirmemizi yapacağız Şevin Başkanımız mali müşavir olduğu için onun başkanlığında bu komisyon çalışacak Mehmet Boçnak yeni başkan yardımcımız o bu komisyonun koordinatörü olacak ve bu çalışmayı en kısa sürede başlatacağız. Hacizlerle ilgili alacaklarla ilgili bu denetimi işletmeden bizim herhangi bir ödeme yapma imkanımız yok çok zorunlu ve küçük rakamlar olan hakkedişi kesin kabulü gerçekleşmiş bir şekilde geç kalmış ödenmemiş alacaklar hariç bu söylediğimiz incelemenin de kapsamı dışındadır.

Şartlı hesapta bu yüzden açıldı bir taraftan birikmiş borçları ödemeye çalışacağız bir taraftan da bu büyük rakamlar haciz konulmuş rakamlarla ilgili incelememiz başlayacak.

Bu incelemenin sonucunda eğer herhangi bir şüphe oluşmaz ise ihale kanununa uygun ve usulüne uygun işler yapılmışsa bunlarla oturup bir ödeme planını yeniden yapmayı hedefleyeceğiz.

Bazılarının avukatlarıyla görüşüyoruz eğer bu işlerde bir usulsüzlükle karşılaşırsak savcılığa, maliyeye sayıştay  ve mülkiye müfettişlerine ileteceğiz oranın yapacağı çalışma tamamlandıktan sonra biz bir ödeme planı yapmayı hedefleyeceğiz.

‘TOPLAM BORCUMUZU,TOPLAM PERSONEL SAYIMIZI AYRINTILI BİR ŞEKİLDE BELEDİYE BİNASINA ASACAĞIZ’

Personelle ilgilide personelimize ve basına duyurduğumuz çağrının gereğini yapmaya çalışıyoruz.

Çalışan personellerinizin maaşını ödeyemeyerek uzun süre mağdur etmek istemiyoruz fakat bugün ya da önümüzdeki pazartesi günü bütün dökümler araç ve muhasebe gelir ve giderleri ile borç dökümleri çıktından sonra belediye binamızın önüne toplam borcumuzu,toplam personel sayımızı ayrıntılı şekilde ve araç envanterimizle ilgili ne kadarı hacizli ne kadarı arızalı olduklarını ilan edeceğiz.

Personelle ilgilide mağduriyeti biran önce bitirmek istiyoruz bu şirketleri kapatıp yeniden alım şeklinde mi kalacak bu karar sürecin seyrine göre bize gelen ihbarlara uygun bir mesafe almamıza göre seyir edecek. Fazla personel sorunu ayrı ele alıyoruz işe gelmeme sorunuyla iş verimi sorununu ayrı değerlendiriyoruz.

‘PERSONEL AYIKLANMASINI DA GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ’

İş verimliliği konusu bizim için önemli. Yönetim şemamız netleşince personel yeterliliği ile ilgili eğitimlere başlayacağız ve bir şekilde de bu personel ayıklanmasını da gerçekleştireceğiz.

‘NORMALİN ÇOK ÜZERİNDE RAPORLU PERSONEL VAR’

 Maaşlar ödenene kadar biz bu süreci büyük oranda ilerletmek istiyoruz. Şuan 40’a yakın istifa var çok sayıda raporlu personel var bunun altını çizmek istiyorum normalin çok üzerinde raporlu personel var.

Bu raporluların büyük kısmı uzun süre işe gelmedikleri yönünde ihbar bulunanlar. Bizler dün itibariyle izinleri kaldırdık. Önümüzdeki hafta farklı birimlerde görevlendirmelere başlayacağız.

Ağaç dikme ilk görevlendirmemiz olacak bütün birimlerde yoğun bir çalışma temposu olmayan yeterli zorunlu asgari personeli tutacağız, diğer personelin büyük kısmını ağaç dikmeye yönlendireceğiz iş kanunun izin verdiği ölçüde bu görevlendirmeleri yapacağız.

Önümüzdeki hafta ağaç dikme sonraki günlerde temizlik işlerine çok yoğun şekilde kaydırma yapacağız çünkü temizlik araçlarımız eksik olduğu için bugüne kadar bunu yapamadık araçlarımızla ilgili eksikliklerimizi de gideriyoruz bu eksikliklerimizi giderdiğimizde şehir temizlik anlamında saat moduna girecektir.

Çöp çıkartma saatlerimizi belirleyeceğiz esnafımız ve ailelerimiz içinde böyle olacak buna uymayanlara da cezai işlemler yapılacak.

Biz tahakkuk ve tebligatlarımızı hızlı yapıyoruz şuanda o alanda da ciddi bir geri dönüş başladı tıpkı su gibi geriye dönük 3, 4 yıldır borcunu ödemeyen esnaflarımız bulunmakta en son 2008 yılında sözleşmeleri yapılmış iş yerleri var bunlar bizlere göre usule uygun değil kimseyi mağdur etmeden fakat belediyenin gelirlerini arttırmak ve bu şekilde doğru düzgün hizmet vermek adına bütün bunları disipline edeceğiz duyarlılık ve anlayışları için bütün Kars halkına teşekkür ediyoruz.

Yani cumhurbaşkanlığının yatırım planında olan çalışmalarla ilgili koordinasyon ve görevlendirmemizi yaptık. Bu bilgiler önümüze gelecek neler varsa belediyeyi ilgilendiren belediyenin hazırlık yapması gereken ne varsa takvime göre bu hazırlığı yapacağız. Bir tanesi önemli olduğu için sizinle paylaşmak istiyorum. O da atıkla ilgili olan Karadağ mahallesinde çöp biriken yerle ilgili biz de acil tedbir arıyoruz. Ama şuan cumhurbaşkanlığı yatırım programına alınmış kümbetli köyünde bir tesis kurulması, enerji tesisi yani atıktan enerji üretimi. Son derece modern yani hiçbir şekilde çevreye zararı olmayacak.

Aslında süreç ne yazık ki konu köylülere yeterince iyi anlatılmadığı için köyden gelen itirazlarla durmuş. Yargısal süreç, biz bu yargısal sürecin yani tabii ki köylünün halkının haklarını da köyün çıkarlarını da gözetecek biçimde köye bir takım avantajlar sağlayarak yani o kurulacak tesiste istihdam, köyün başka bir takım sorunlarını çözecek biçimde temaslara başlattık.

‘KATI ATIKTAN GELİR ELDE ETMEYE BAŞLAYACAĞIZ’

Çevre il kurulu toplandığında, yeni belediye başkanları seçildiği için henüz kurul toplantısı yapılmadı. Kurul toplandığında bu konuda bir iş bölümü yapılacaktır. Yani valilikte bu konuyu çok önemsiyor, takip ediyor ve o tesisle kalıcı bir çözümü bir yıl içerisinde yargısal süreç ten kaynaklanan tıkanma aşılırsa hayata geçirme imkanı gözüküyor. Yani çeşitli firmalardan ön teklifler alınmış yani hem hibe, kredi konusunda hem de arazinin tespiti konusunda birinci aşama itirazlar sebebiyle durmuş. Bunu aşabilirsek yani şehrin çöp sorununu, katı atıktan gelir elde etmeye başlayacağız.

Yani proje hayata geçtiğinde şehrin enerji sorununu çözerek şehre girdi sağlamak ve tabi şehrin temizliği konusunda da daha kalıcı sürdürülebilir uzun bir çözüm ortaya çıkacaktır. Bu önemli büyük bir projedir. Ama köylülerimizinde anlayış göstermesi gerekir.

KARS ÇAYININ ISLAHI

Arkadaşlar Kars çayının ıslahı gibi bizim elimizde şuanda 5 civarında proje var. Bu projelerle ilgili önce yapılanmamızı çözmek bu açıdan bizim için önemli. Yani ilgili başkan yardımcılarımız kaynak oluşturmaya dair temaslarına başladı. Yani öncelik tabi bizim açımızdan iller bankası ve iç finans kaynaklarıdır.

Bununla ilgili ön görüşmeler yapıldıktan sonra bir taraftan da biz fon ve hibe yoluyla yurt dışı kaynağı arayışına girdik. Buna dair görüşmelerimiz de yapıyoruz. Onlar da tabi bazılarında çağrı tarihleri var. Yani proje, hibe ve ilan tarihleri var. Başvuru tarihleri var. O tarihleri de incelemeye başladı arkadaşlarımız.

Belediye içinde bir proje birimi oluşturacağız. Dışarıdan da gönüllü proje sunmak isteyenler, yani ben şehirde şöyle ‘bir şey yapmak istiyorum’ diyenler, mali kaynağını şöyle çözerim. Şöyle destek veririm siz de belediye olarak şöyle destek verirseniz denilebilecek veya çalışabilecek bir proje ofisi oluşturacağız. Dışarıdan da üniversitenin katkısını, odaların ve meslek örgütlerinin desteğine açık bir sistem olacak.

Arkadaşlar Kars çayı bizim için birinci öncelikli. Çevresindeki yerlerin kullanımıyla ilgili de dün gittik kendimiz de inceledik. O yol boyundaki tesisler, belediyeye ait tesisler üniversitenin kullandığı yerler, bir kısmı arbedeye dönmüş yerler son derece kötü pozisyonda olanlar var. Islah konusunda biz şöyle düşünüyoruz arkadaşlar, makro proje yani kalıcı ve zaman alabilir.

 Biz en azından kendi imkanlarımızla şuan fiilen kullanımı ve çevrenin en azından piknik alanı amacıyla kullanımı konusunda hızlı hareket edeceğiz. Şuan da kullanılan yerler var zaten. O kullanılan yerleri daha da verimli kullanmak daha şeffaf, halka açık, daha ucuz ve daha etkin kullanma konusunda da hazırlıklarımızı yapıyoruz. Onları da inşallah bahar aylarında yani mevsim koşulları oraları kullanmaya uygun hale geldiğinde biz de hazırlıklarımızı bitirmiş olacağız.

ŞEHİR İÇİNDEKİ HAYVAN BARINAKLARI

Değerli arkadaşlar ne yazık ki şehrimizin bir kısmı köy. Köyde hayat nasıl devam ediyorsa, üretim ilişkisi nasılsa, yaşama biçimi nasılsa aynen devam ediyor. Bu tabi sadece bu mahallelerde oturan insanların suçu değil. Yeterince bilgilendirme ve denetim yapılamaması yani onların belki işleyişle ilgili sorunlarını çözecek imkanların ortaya çıkarılmamasıyla ilgilidir. Yani köydeki olabilecek bir ahırın yani hayvan üretim ortamının yani aynı şehirde fiilen olması elbette kabul edilebilir bir durum değil. Ama onları da mağdur etmeden şehrin temizliğinin de şehre yakışır bir pozisyona getirilmesine dair bizim tabiî ki kendi öngörülerimiz var. Bunları onları mağdur etmeden nasıl hayata geçirebiliriz arayışı içerisindeyiz.

Şimdi hayvan pazarıyla ilgili biraz hızlı karar verip netleştirdikten sonra yeni yere geçişini tamamlayarak başarabilirsek muhtemelen şehirdeki yani kendi evinde az sayıda hayvan yetiştiren birkaç hayvanla evine tek ekmek kaynağı böyle olan halkımızda var. Ama bunun yanında mahallenin içerisinde kocaman bir çiftlik olanlarda var. Bunlar daha ticari amaçlı şeyler. Önceliği gayet tabi bu ticari amaçlı olanların çözümüne vereceğiz. Bildiğim kadarıyla belediye dışında yürütülen bir proje var.

Çok sayıda ahırın birlikte olduğu bir arazide çalışma yürütülüyor şuanda. Orada o tesislerden faydalanmak isteyenler o projeyi yürüten birimlerle temas kuracaklar. Onlar olmazsa biz kendimiz başka yerler tahsis etmeye dair çaba ve arayış içerisine gireceğiz. Yani bir yol gösterip arkasından da elbette sizin de söylediğiniz denetime geçeceğiz. Değerli arkadaşlar bu kadar çok hayvan yetiştirilen bir şehirde hayvan atıklarının toplanması, temizliği yani bu temizlik hizmetlerinin yapabileceği bir şey değil. Yani bir kere onların çöpe karışması bile doğru değil.

Yani onlar farklı gaz üretimi olan şeyler. Dolayısıyla da bununla ilgili denetime başlayacağız. Ama denetime başlamadan önce hem bilgilendirmemizi yapacağız hem çözüm odaklı çalışacağız. Yoksa sadece zabıta yoluyla gidip baskı kurmak yeni mağduriyetler doğuracaktır. Yani disiplinli aynı zamanda çözüm üreterek bir formül arayışı içerisindeyiz. Yani bunu oralardaki mahallelerdeki insanlarla da konuşacağız. En büyük sıkıntıyı da onlar yaşıyorlar. Havalar ısındığında sinek veya benzeri şeyler köpekler o atıkların içerisinde oluyorlar. Bunun gibi birçok sıkıntı var. Yani konuşarak ve çözümü ortaklaştırarak diğer kurumlarında koordinasyonu içerisinde bir çözüm gerçekleştireceğiz. Yani bu kabul edilebilir bir durum değil. Yani böyle kalsın, biz o mahallelerden oy aldık buna dokunmayalım diyecek bir noktada değiliz. Biz bu şehirde herkesin ortak olduğu ve uzlaştığı yapılması gereken bir kısmı acil reçete niteliğinde ne iş varsa bunları yapmaya talibiz ve zaten bunun için bu sorumluluğu aldık. Halkta bunun için bize oy verdi. Dolayısıyla da biz bunları takvimleştirmek bir planlamaya almak ve hukuka uygun bir biçimde kamu yararını gözetecek bir biçimde yapmaktır işimiz.

Valiliğin bize ilettiği yıkımı yapılması gereken yerler var. Farklı amaçlarla kullanılan belki uyuşturucu gibi başka şeyler. Ne yazık ki bu seçim döneminde aksamış. Yani hangi sebeplerden dolayı aksamış bilmiyorum. Biz bunu yeniden başlattık. Belli sayıda acilen yıkımı yapılması gereken yerler var. Bunlar güvenlik açısından da risk arz eden yerler. Oradan geçen birinin üzerine yıkılabilecek yerler.

Dolayısıyla bunlar zaten daha önceden kararı alınmış gereği yapılmadığı için ihmal edilmiş işler. Bunları yapıyoruz. Bunun dışındaki yapılarda biz her türlü projeye her türlü teklife açığız. Yani genel bir proje başvurusu da yapacağız. Buna dair görüşmelerimiz var. Sokak sokak yapılabilecek şeyler bunlar.

Restorasyonlar biliyorsunuz maliyeti çok yüksek şeyler. Genel bir fon genel bir kaynak bulamazsak geriye bir tek yöntem kalıyor belediye kendisine ait olanları acilen bir biçimde kullanıma açmanın yolunu arar. Bunlar yap işlet devret modelidir. Tabiî ki koruma kurulunun kararlarını gözeterek yapmamız gereken şeyler var. Bu konuda öneri ve tekliflere açığız.

‘BORÇ OLARAK BİZE BİLDİRİLEN TOPLAM RAKAM 360 MİLYONUN ÜZERİNDE’

Arkadaşlar yine borç olarak bize bildirilen toplam rakam 360 milyonun üzerinde. Tabi bunların sürekli olarak faizleri işlediği için sabit bir rakam söylemek mümkün değil. Önümüzdeki günlerde bu daha da netleşecek ve yayını yapılacak. Personelle ilgili çalışmayan, daha önce işe gelmediği ihbar bulunan personelle ilgili şuana kadar bize ulaşan bilgi notu, ihbar, tanıklık talebi ve iş yerindeki kendi personellerimizin verdiği tepkilerle 150 ile 200 arası bir rakama ulaşmış durumdayız.

Tabi gerçek rakam çok daha büyük olabilir veya çok daha az olabilir. Bu konuda tam bir hükümde bulunmak istemiyorum. Bu konuda bir takım personeller biz tanıklık yapmak istiyoruz diyor. Yani biliyoruz filanca esnaf filanca berber sabah gelip imzasını atıyor gidip gelip dükkanda çalışıyor akşam geliyor tekrar imzasını atıyor. Yani böyle ihbarlar var. Yani biz savcılıkta da gidip ifade vermeye hazırız.

‘PERSONELLERİMİZİN İÇERİSİNDE ELBİSESİ HİÇ KİRLENMEMİŞ ELBİSESİNİ YENİ GİYDİĞİ ANLAŞILAN PERSONELLER VAR’

Şehrin hakkıdır şehrin kaynaklarının kullanıldı diyenler var. Personellerimizin içerisinde elbisesi hiç kirlenmemiş elbisesini yeni giydiği anlaşılan personeller var. Çalışanların elbiselerinin yıpranmasını görüyorsunuz ama diğer elbise sanki bayramlık gibi yeni paketten çıkarılmış gibi çalışanlar var. Bunu da orada herkes biliyor. İşçi hakları konusunda biz hassasız. Onlardan dolayı haklı olan işçilerimizin maaşlarını ödeyemiyoruz.

Gelen ihbarları takip edeceğiz, değerlendireceğiz. Şöyle şeyler duyuyoruz birkaç avukatın bu durumdaki personellere çıkmayın onlar işten çıkarsın biz tazminat davalarını alalım. Yani belediyeden para koparırız diyenler var. Hukuku kim iyi biliyor göreceğiz. Onlar bizden tazminat mı koparacaklar yoksa eğer kendileri istifa vermezlerse geriye dönük kamuyu zarara uğratmaktan kaynaklı buraya borçlanacaklar mı.

2-3 yıl bedavadan aldıkları maaşları faiziyle birlikte geriye ödemek zorunda mı kalacaklar bunu göreceğiz. Yani biz kendi tedbirlerimize güveniyoruz. Hukuka bağlı çalışma konusunda başkan yardımcılarımızın, müdürlerimizin ve personelden sorumlu arkadaşlarımızın bu işi çok sıkı tuttuklarını biliyoruz. Onun için bu beklentiyle kandırılan yani böyle hayaller kuran çalışanlar varsa sonunda büyük hayal kırıklığı yaşayacaklar. Yani 1 aylık daha maaş alacağız tazminat alacağız falan beklentisine girmişken tam tersine soluğu savcılıkta alıp sadece parasal cezalandırmada değil arkadaşlar.

İş kanununda bununla ilgili ciddi cezalar var. Dolayısıyla bunu yaşamalarını istemiyoruz. Biz onun için son çağrıyı yapıyoruz. Sizin vesilenizle son kez duyuruyoruz hem usulsüz alacaklarla ilgili firmaların bu konuda duyarlılık göstermelerini istiyoruz bize yardımcı olmalarını istiyoruz. Hem de çalışanlarla ilgili geçmişte işe gelmeyenler kendilerini biliyorlar.

Yani kendileri bıraktığı zaman geriye dair inceleme yapmak şuan bizim uğraşabileceğimiz bir şey değil. Ama tam tersini yapmakta ısrar ederlerse borçluyken alacaklı gibi davranırlarsa sonuçlarına kendileri katlanırlar. Biz bu konu da bundan sonra bir kez daha uyarı yapmayacağız. Bundan sonra dosya üzerinden gelen ihbarlarla ilgili incelemeler, araştırmalarla birlikte savcılığa aktardığımız listeler olacak. Onlar savcılığa gidip anlatacak dertlerini.

Ya da idari soruşturma başlatacağız müfettişlere anlatacaklar. İç denetim uzmanlarına anlatacaklar. Gerçekten gelmişler mi çalışmışlar mı. Kamera görüntüleriyle onlar ispat etmek zorunda kalacaklar. Biz şuana kadar bu işi uzlaşma yoluyla çözmek için gereken anlayışı gösterdik. Bundan sonra hukukun gereği yapılacaktır. Bundan sonra bize hiç kimse farklı referanslarla gelmesin. Geçtiğimiz haftalarda partililerimiz ve özel tanıdıklarımız üzerinden 7 ay gelmeyip şimdi gelmeye başlayan personeller var ve şöyle şeyler duyuyoruz, MHP’li belediye vardı onun için gelmedik. Böyle bir şey yok arkadaşlar. Çalışanın hukuku partilere göre değişmez.

MHP nasıl davranıyordu beni ilgilendirmez. Dolayısıyla kimse bize referansla falan gelip biz şu görüşteyiz şunun akrabasıyız falan gibi yöntemleri denemesinler. Bu bir emek hırsızlığıdır, alın teri hırsızlığıdır. Biran önce bırakırlarsa biz de diğer personelin maaşını serbest bırakacağız. Kirasını ödeyemeyenler, kredisini ödeyemeyenler var. Bundan sonra tercih onların. Bundan sonra ne bir çağrı yapacağız ne ikili bir ilişkiyle herhangi bir temasta bulunacağız. Bundan sonra idari soruşturmanın ve adli soruşturmanın gereği neyse o işleyecek.

Demokrat Haber/Kars