Kars Belediyesi’nin çalışmalarıyla ilgili kentte yapılan bir ankete katılanların yüzde 75’i memnuniyetini dile getirdi. Seçimde başka partilere oy verdiğini söyleyen katılımcıların yarıdan fazlası, HDP’li belediyenin çalışmalarından memnun olduğunu ifade etti.

Rawest Araştırma Merkezi tarafından Kars Belediyesi’nin çalışmalarıyla ilgili kent merkezi ve mahallelerinde yapılan anket, bin 200 kişi ile yüz yüze yapıldı. Kentte MHP ile başa baş giden seçimlerde Kars Belediyesi’ni HDP yüzde 29 oyla kazandı. HDP, yapılan bu anket sonuçlarına göre 31 Mart’tan bugüne geçen süre içerisinde oy oranını yaklaşık 5 puan arttırdı.

GENÇLER KENTTEN MEMNUN DEĞİL

Anket kapsamında yöneltilen sorulardan biri “Kars’ta yaşamaktan memnun musunuz?” sorusu oldu. Katılımcıların sadece 5.5’i memnun olduğunu belirtirken, özellikle genç nüfusun yaşadıkları kentten memnun olmadıkları ortaya çıktı.
“Kars Belediyesi’nin çalışmalarından nasıl haberdar oluyorsunuz?” sorusuna katılımcıların büyük bir bölümü arkadaş/aile çevresi aracılığı ile, geri kalanlar ise sosyal medya üzerinden haberdar oldukları yanıtı verdi.

HER 5 KİŞİDEN 2’SİNİN GELİRİ ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA

Katılımcılara ekonomik durumlarına ilişkin de sorular yöneltildi. Her 5 kişiden 2’si, aylık hane gelirlerinin asgari ücret ve onun altında olduğu yanıtını verirken, aylık 2 bin ila 4 bin TL arasında geliri olanların oranı ise 3’te 1 civarında oldu.
Anket katılımcıları, Kars’ın gündelik hayatı da etkileyen en temel sorunları olarak ise; kent merkezindeki yolların durumu, altyapı, ulaşım, su sorunu, temizlik hizmetleri ve çöp sorununu sıraladı. Yine otopark yetersizliği ve kaldırımların esnaflar tarafından işgal edilmesi kent sakinlerinin diğer iki önemli rahatsızlığı olarak öne çıkarken, ankete katılan kadınlar ise kent merkezinde umumi tuvalet ve çocuk bakım/emzirme yerlerinin yetersizliğinden şikayet etti.
Ankete katılanların yüzde 50’sinden fazlasının memnuniyetini dile getirdiği çalışmaların başında ise, çöplerin toplanıyor olması, belediyenin çevre temizliğiyle ilgilenmesi, yolların kısmi de olsa düzeltilmesi, Masal Parkı’nın ücretsiz olması ve Ramazan’da iftar çadırı kurulup etkinlikler yapılması geldi.

ŞEFFAFLIK TAKDİR TOPLADI

Bunların yanı sıra kent halkının takdirini toplayan adımlar ise, belediye yönetiminin her ay gelir/giderleri belediye binasına asarak şeffaf bir yönetim ortaya koyması, “bankamatik işçileri”nin işlerine son verilmesi ve belediyenin tasarrufa giderek borç ödemelerini yapabilmesi oldu.
Ankete katılanların yüzde 75’i, 10 puan üzerinden yapılan değerlendirmede belediyenin çalışmalarıyla ilgili sorulara 5 ve üzerinde puanlar vererek memnuniyetini gösterdi.
Yine 31 Mart seçimlerinde MHP oy verdiğini söyleyenlerin yüzde 58’i, CHP’ye oy verenlerin yüzde 64’ü, HDP’ye oy verenlerin yüzde 90’ı, İYİ Parti’ye oy verenlerin yüzde 33’ü ve DSP’ye oy verenlerin yüzde 79’u, 10 puan üzerinden 5 ve üzeri memnuniyet belirtti.
Önceki dönemlere göre belediye hizmetlerinden duyulan memnuniyetin sorulduğu katılımcıların yüzde 63’ü “gidişatın daha iyi ya da çok daha iyi olduğu” yanıtı verirken, belediye yönetimine dair memnuniyet ise 10 puan üzerinden 6.5 olarak çıktı.

GENEL SEÇİM ANKETİNDE AK PARTİ VE CHP YÜZDE 26 ÇIKTI

Anket katılımcılarına “Bu pazar yerel ve genel seçim olursa tercihiniz ne yönde olur?” sorusuna da yöneltildi. Yanıt verenlerin yüzde 33.7’si HDP derken, yüzde 28 AKP, yüzde 23 CHP, yüzde 10 MHP seçeneğini işaretledi. Bu sonuçlara göre HDP, 31 Mart yerel seçimlerinde aldığı yüzde 29’luk oy oranını yaklaşık 5 puan daha artırdı.

Genel seçimler için ise, katılımcıların yüzde 28’i HDP’ye oy vereceğini söylerken, ankete katılanların yüzde 26’sı AKP’ye, yüzde 26’ı da CHP’ye oy vereceğini söyledi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı